Skip to main content
Útmutató a hatékony toborzáshoz: kitűnni, meggyőzni, felvenni

Útmutató a hatékony toborzáshoz: kitűnni, meggyőzni, felvenni

HRmaster |

A hatékony munkaerő-toborzás minden szervezet számára kulcsfontosságú, a megfelelő munkavállalók nélkül ugyanis nehéz elérni az üzleti célokat. Egy megüresedett pozíció betöltése azonban nem egyszerű feladat. A toborzónak meg kell találnia a legtökéletesebb jelöltet az adott pozícióra, aki rendelkezik a szükséges készségekkel és jól illeszkedik a cég kultúrájába. Ez alapos keresést és kiválasztást igényel. Egy erős szakmai háttérrel és motivációval rendelkező új munkatárs sokat lendíthet a csapat teljesítményén. Éppen ezért kiemelten fontos a toborzási folyamat minősége. Mit kell tudni a toborzásról most, a digitalizációs csillogásában? Milyen problémákkal szembesülnek a cégek és mire számíthatnak a pályázók? Készítettünk egy útmutatót a hatékony toborzáshoz!

A toborzás új korszaka: versengés a legjobbakért

Napjainkban a munkaerőpiac gyökeresen átalakult. A jó szakemberek megtalálása és megnyerése komoly kihívást jelent a cégeknek. A tehetséges jelentkezőkért folyó verseny kiélezett, hiszen a legjobb jelöltek tudják, hogy értékes tudással és képességekkel rendelkeznek.

Egy vonzó álláshirdetés már önmagában nem elegendő. A toborzási folyamatnak gyorsnak, gördülékenynek és jelöltközpontúnak kell lennie. A pályázók elvárják a személyre szabott kezelést és a rendszeres kommunikációt a kiválasztás során.

A hatékony munkaerő-toborzáshoz elengedhetetlen a munkakör pontos definiálása. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen képességekkel, tapasztalattal rendelkező jelöltet keresünk. Ez a kulcsa annak, hogy a legalkalmasabb jelentkezőket vonzzuk be és válasszuk ki.

Mindemellett fontos figyelemmel kísérni a munkaerőpiaci trendeket és alkalmazkodni azokhoz. Az új toborzási módszerek, mint például a közösségi média, a gamifikáció vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása versenyelőnyt jelenthet. A toborzás új korszaka már elkezdődött, erről szól egy korábbi blogposztunk, a Toborzási módszerek: új világ, régi alapokon című írásunk.

Az ideális jelentkező megtalálása időigényes és összetett feladat. De megéri az erőfeszítést, hiszen a megfelelő ember kiválasztása hosszú távon megtérül a vállalat számára. Egy jól működő, motivált csapat a siker záloga.

A munkáltatói márkaépítés szerepe

Napjainkban az employer branding kiemelt fontossággal bír a munkaerő-toborzás során. A cégeknek nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy vonzó munkáltatóként jelenjenek meg a jelentkezők szemében. Egy jól felépített munkáltatói márka ugyanis rendkívül hatékony eszköz lehet a tehetséges szakemberek bevonzásában.

De hogyan is tehetjük magunkat igazán csábítóvá a pályázók számára? Az egyik kulcstényező a béren kívüli juttatások megfelelő kiválasztása és kommunikálása. A jelöltek egyre inkább olyan munkahelyet keresnek, ahol a fizetésen túl egyéb extra benefiteket is kaphatnak. 

Emellett a rugalmas munkavégzés lehetősége is hatalmas vonzerővel bír. Sokan vágynak arra, hogy a hagyományos irodai környezeten kívül, akár home office-ban is dolgozhassanak. Érdemes tehát átgondolni, hogy az adott munkakör esetében milyen mértékben valósítható meg a távmunka.

A munkahelyi légkör és közösség minősége szintén nagyban befolyásolja az álláshirdetésre jelentkezők döntését. Fontos, hogy a pályázók olyan csapatban képzeljék el magukat, ahol a kollégák támogatják egymást és jó hangulatban zajlik a mindennapi munka. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szakmai fejlődés lehetősége kiemelten vonzó a karrierjüket tudatosan építő jelöltek számára. A változatos feladatok, képzések, előrelépési lehetőségek sokat nyomnak a latban a megfelelő jelölt kiválasztásakor.

A munkáltatói márkaépítés ma már a sikeres toborzás egyik alappillére. Érdemes időt és energiát szánni rá, hogy cégünk igazán kitűnjön a munkaerőpiaci versenyben. Az employer branding fontosságáról további információk derülnek ki korábbi cikkünkből!

Technológia a toborzás szolgálatában

Az elmúlt években a digitális forradalom a HR területét sem hagyta érintetlenül. A toborzás és kiválasztás folyamata jelentős változásokon ment keresztül, köszönhetően az új technológiai megoldásoknak. 

A digitalizáció számos előnyt kínál a toborzásban. A papíralapú önéletrajzok helyett ma már az online jelentkezések dominálnak. Ez nem csak környezetbarát, de lehetővé teszi az adatok gyors és hatékony kezelését is. A toborzók könnyedén szűrhetik és kategorizálhatják a beérkező jelentkezéseket, ezáltal időt és energiát spórolhatnak meg.

Ebben segítenek a speciális toborzási szoftverek is. Ezek a rendszerek képesek automatizálni számos ismétlődő feladatot, mint például a jelentkezések szűrése vagy a jelöltekkel való kommunikáció. A toborzási szoftverek előnyeiről készített összefoglalónk garantáltan meggyőz mindenkit, aki a bevezetésen gondolkodik!

A mesterséges intelligencia színrelépésével a toborzás újabb eszközökkel bővülhet. Az MI algoritmusok segítségével pillanatok alatt átfésülhetjük a beérkezett önéletrajzokat, kiszűrve a legrelevánsabb jelentkezőket. Emellett chatbotokat is bevethetünk, amelyek az előre meghatározott kérdések mentén "beszélgetnek" a pályázókkal. Így már az első körben kiszűrhetjük azokat, akik nem felelnek meg az elvárásainknak.

Persze fontos, hogy ne bízzunk mindent a gépekre. Az emberi tényező továbbra is kulcsfontosságú a toborzásban, különösen a döntéshozatali szakaszban. A technológia szerepe, hogy támogassa és kiegészítse a HR-szakemberek munkáját, nem pedig hogy teljesen kiváltsa azt. 

A lényeg a megfelelő egyensúly megtalálása. Ha ügyesen ötvözzük a legmodernebb technológiai megoldásokat a hagyományos módszerekkel és a szakmai tapasztalattal, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb jelölteket pozícióinkra. A siker kulcsa a nyitottság az innovációra és a bátorság az új utak kipróbálására.

És mi a helyzet az álláskeresőkkel? Nézzük meg, hogy ők mire számíthatnak a digitális toborzás korában?

Mire számíthatnak a jelentkezők?

A munkaerőkeresés folyamata a pályázók szemszögéből nézve is nagy változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban. Manapság már nem elég csupán beküldeni egy sablonos önéletrajzot és várni a visszajelzést. Az álláskeresőknek is lépést kell tartaniuk a toborzási trendekkel, ha versenyelőnyre szeretnének szert tenni.

Az önéletrajz továbbra is a bemutatkozás alapköve, de érdemes alaposan átgondolni, melyik típus a legmegfelelőbb. A klasszikus, szöveges CV helyett egyre népszerűbbek a kreatív, vizuális elemekkel tarkított változatok. Az infografikával kombinált önéletrajzok nem csak szemet gyönyörködtetők, de az információk befogadását és megjegyzését is segítik. Milyen önéletrajz-típusok léteznek? Kiderül egy korábbi írásunkból: Mutasd a CV-d, megmondom ki vagy - A jó önéletrajz ismérvei.

Aki igazán kitűnne a tömegből, annak érdemes lehet videós bemutatkozót is készítenie. Ez remek lehetőség a személyiség és a kommunikációs készségek megcsillogtatására. Ugyanakkor fontos, hogy a videó profin legyen felvéve és megszerkesztve, különben könnyen visszafelé sülhet el.

Az állásinterjúk egyre gyakrabban zajlanak az online térben , ami új kihívások elé állítja a jelölteket. Egy videóhívásos interjúra legalább annyira gondosan kell készülni, mint egy személyes találkozóra. A megfelelő környezet, öltözék, technikai háttér elengedhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy online környezetben nehezebb "átadni" a személyiséget, nagyobb energiát kell fektetni a kapcsolatteremtésbe.

A munkakeresőknek is érdemes kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket a toborzási folyamat során. Kreatív és professzionális módon kell bemutatniuk erősségeiket, motivációjukat, hogy a HR-esek szívesen dolgozzanak velük együtt. A felkészültség és a rugalmasság kulcsfontosságú, hogy valaki kiemelkedjen a jelentkezők tömegéből.

Toborzás és kiválasztás a HRmasterrel

A toborzás egyik legnagyobb kihívása, hogy a jelentkezések nagy száma miatt rengeteg időt vesz igénybe az önéletrajzok átnézése, a megfelelő jelöltek kiválasztása. A HRmaster Toborzás és kiválasztás modulja azonban erre is megoldást kínál. A rendszer automatikusan rögzíti a beérkező jelentkezéseket, így nincs szükség a HR-esek részéről manuális adatbevitelre. Ezáltal rengeteg idő takarítható meg, amit hatékonyabban tölthetnek el, például a legígéretesebb pályázókkal való személyes interjúk lebonyolításával.

A modul segítségével átlátható módon követhetők a jelöltek, egyszerűen lekérdezhetők az adataik, sőt, akár riportokat, statisztikákat is készíthetünk a toborzási folyamat aktuális állásáról. Emellett testre szabható e-maileket küldhetünk ki, egyedi adatokat kérhetünk be a jelentkezőktől a rugalmasan paraméterezhető űrlapokkal.

Különösen hasznos, hogy a karrieroldal is a vállalati arculathoz igazítható, ami erősíti a munkáltatói márkát. Ráadásul egyszerre akár több álláshirdető portállal is összekapcsolható a rendszer, megkönnyítve a toborzást.

Szoftverünk modern, felhasználóbarát felülete, automatizált folyamatai és testreszabhatósága mind hozzájárul ahhoz, hogy a cégek hatékonyabban találják meg a számukra legmegfelelőbb jelölteket. 

A HRmaster komplex rendszere innovatív megoldásként a HR összes folyamatát lefedi! Ismerje meg HR-szoftverünket!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.