Skip to main content
Toborzási szoftver: digitálisan sokkal könnyebb

Toborzási szoftver: digitálisan sokkal könnyebb

HRmaster |

A toborzás ma már egy versenyfutás. A HR-esek közelharcot vívnak a megfelelő jelöltekért, különösen igazi ez egyes területeken, például az IT ágazatban. Versenyt futnak az idővel is, hiszen a kijelölt pozíciót a lehető legrövidebb idő alatt célszerű feltölteni. Egy ilyen kiélezett helyzetben egy toborzási szoftver hatalmas mankó lehet, ami soha nem látott mértékben képes növelni a hatékonyságot. Mikor érdemes digitális megoldáshoz nyúlni és mit lehet várni egy ilyen szoftvertől? Jöjjenek a részletek!

Egy toborzási szoftver jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a toborzás és kiválasztás folyamata gördülékenyebb, hatékonyabb legyen és megfeleljen a jogi és etikai szabályoknak. Az ilyen programok lényege, hogy a folyamatot átláthatóbbá teszik, ez a transzparencia pedig már önmagában is képes megannyi problémának elejét venni.

Kell vagy nem kell?

A toborzási szoftver kisebb és nagyobb volumenben is megkönnyíti és rendszerezi a toborzás és kiválasztás folyamatát. Ha azonban a cégméret igen kicsi, egy-egy új tagot kell csupán felvenni, akkor sokan azt gondolják, hogy nem éri meg befektetni egy ilyen szoftverbe.

Erre a problémára a HRmaster moduláris rendszere nyújt megoldás, aminek keretében a cég csak annyi modulokért és funkciókért fizet, amennyit valóban használ. Ezzel a skálázhatósággal pedig már egy kisebb kkv-nak is megérheti előfizetni egy ilyen szoftverre. De ne szaladjunk előre, mielőtt a HRmaster ide vonatkozó modulját bemutatnánk, vegyük sorra, mit tud általánosságban egy toborzási szoftver!

A toborzási szoftver egy mankó a folyamat során

Toborzási szoftver

Nemcsak az úttörők, hanem a toborzási szoftverek esetén is igaz, hogy ott segítenek, ahol tudnak. A toborzási folyamat számos pontján kínálnak támaszt, amelyek segítségével sokkal könnyebb a procedúrát véghez vinni.

Kezdjük rögtön az elején! A szoftverbe be tudjuk tölteni a nyitott pozícióval kapcsolatos adatokat és a fontos információkat. Ezek aztán átemelhetők más felületekre, például a karrierportálokra, weboldalakra, állásoldalakra és a social media felületeire. Egyes esetekben ez automatikusan is megtörténhet, ami igen nagy fegyvertény.

Ha valaki jelentkezik egy pozícióra, az bekerül a rendszerbe, az ő adatait és önéletrajzát a szoftver tárolja az adatkezelés irányelveinek figyelembevételével. Így létrejön egy adatbázis, ami a hónapok, évek során folyamatosan bővül. Minél többen jelentkeznek a pozíciókra, annál több és több ember szerepel majd az adatbázisban, ami idővel remek merítés lehet, jó „vadászterület” a toborzók számára.

Ezek az adatbázisok könnyen kezelhetők, jól lehet bennük keresni, ennek köszönhetően óriási segítséget nyújtanak a HR-es kollégáknak. Elég csak beállítani a keresőfeltételeket, vagy hogy melyik pozíciót szeretnénk felölteni, és már rendelkezésre is áll egy lista, ami a potenciális jelöltek profiljait tartalmazza.

A toborzószoftver segít abban hogy az egész toborzási folyamat automatizált legyen, amennyire csak lehet, vagyis a következő állomásra automatikusan lépteti tovább a legjobb jelölteket. Lehetőség van arra, hogy a szoftver értesítéseket küldjön ki, akár automatikusan is, támogassa az interjú szervezést, az adminisztrációt.

Végül, de nem utolsósorban egy ilyen szoftver reflektál a HR munkájára is, segíti az értékelés elkészítését. Analitikákat és összefoglalókat állít össze a részleg tevékenységéről, teljesítményéről.

Mit tegyünk, ha kell?

Ha a cég belátja, hogy a toborzási szoftver bevezetése a legjobb, ami történhet a HR-en a hatékonyság szempontjából, akkor megkezdődhet a megfelelő program kiválasztása, a testre szabás és az integráció. A toborzás támogatását célzó szoftver bevezetése azzal kezdődik, hogy fel kell vázolni, mi a toborzási folyamat a pozíció leírásától kezdve egészen addig, hogy a pályázó aláírja a szerződést vagy valamelyik fél elutasításáig. Ezek alapján kirajzolódik, hogy pontosan mit is kell tudnia a programnak.

Ezt követően telepítik és a toborzás sajátosságaihoz igazítják a szoftvert, majd feltöltik tartalommal, információkkal, adatokkal. A szoftvert integrálják a meglévő informatikai rendszerbe, összekötik olyan egységekkel, mint például a beléptetőrendszer, így az automatizációk könnyen le tudnak futni.

Ha már a cég használja egy ideje a szoftvert, kellő tapasztalata van már a működéséről, akkor érdemes elvégezni egy értékelést is, és ha szükséges, akkor finomhangolni a gyengébb pontokon.

HRmaster: Toborzás és kiválasztás modul

A HRmaster a digitális HR megoldások úttörője, meghatározó hazai szereplője. Egy komplex, 19 modulból álló szoftver, amely XXI. századi megoldást nyújt a humán erőforrással kapcsolatosan felmerülő feladatokra.

toborzás és kiválasztás modul célja, hogy új szintre emelje a nyitott pozíciók betöltését. Használata egyszerű, sok ponton automatizált, például a beérkező dokumentumok automatikusan bekerülnek a jelölti adatbázisba, nem kell őket manuálisan rögzíteni, menteni.

Egy gombnyomással kereshetünk rá a jelöltekre, készíthetünk riportokat, statisztikákat, mindezt egy olyan felületen, amelyen intuitív módon, könnyedén lehet navigálni, komolyabb informatikai tudás nélkül is. Rugalmasan alakítható, minden szabadon paraméterezhető, az igények szerint formálható. Minden pályázó útja egyesével követhető, de aggregált adatok is elérhető.

A karrieroldal, a levelek, értesítők brandingelhetők, vagyis a cég arculatához igazíthatók, ami növeli az esélyét annak, hogy felkelti a pályázó figyelmét és megragad az emlékezetében. Ennek köszönhetően a cég egy modern, innovatív, összeszedett képet fest majd magáról.

Ismerd meg, milyen modulokat kínál még a HRmaster!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.