Skip to main content
Teljesítményértékelés: miért érdemes felépíteni egy jó rendszert?

Teljesítményértékelés: miért érdemes felépíteni egy jó rendszert?

HRmaster |

A teljesítményértékelés egy visszajelzés a cég munkatársai és a munkáltató felé, hogy milyen irányba és hány lépést tettünk meg az utóbbi időszakban és ez egybecseng-e a kitűzött célokkal. Hoztunk néhány érvet, hogy miért érdemes belevágni!

Mit értünk teljesítményértékelés alatt?

Az emberek és összességében a cég teljesítménye mérhető. A legtöbb esetben ezt úgy teszik meg, hogy vannak bizonyos vállalati célok, mérföldkövek, amiket el kell érni, a teljesítményértékelés során pedig megnézik, hogy ez mennyire sikerült az egyéneknek, a csapatoknak és a teljes cégnek.

teljesítményértékelés akkor lehet eredményes, ha ismertek mindenki előtt annak mutatói, vagyis az, hogy mely szempontok alapján mérnek. Hogy mennyi bevételt generált a dolgozó? Hogy hány ügyfélpanaszt kezel naponta átlagosan? Hogy milyen visszajelzéseket kap a munkájára az ügyfelektől? Megannyi szempont lehetséges, attól függően, hogy milyen pozícióról van szó.

A teljesítményértékelés célja, hogy a cégvezetők és a munkatársak tisztán lássanak. Világos legyen, hogy magukhoz, egymáshoz és a körülményekhez képest milyen eredmények születnek. Ezek igen fontos információk lehetnek például akkor, ha valamilyen oknál fogva a cég kénytelen leépíteni, de akkor is, ha az éves bónuszok elosztását kell meghatározni.

Mit nyer a munkáltató?

Üzleti szempontból a munkáltató azt szeretné, ha minden munkatárs teljes erőbedobással, a tudása legjavát adva dolgozna és járulna hozzá a cég gyarapodásához. Ahhoz azonban, hogy ez teljesüljön, tiszta célokra van szükség.

A célokat érdemes fa alakban felvázolni, ami a következő hármas felosztást jeleníti meg: vezetői célok, csapat célok és egyéni célok. Ezzel biztosítható, hogy minden tevékenység végső soron egy irányba mutasson, a vállalati célok irányába.

Mit nyernek a munkavállalók?

A teljesítményértékelési folyamat mind a munkavállalók, mind pedig a vezetőség számára tartogat előnyöket. Lényeges, hogy minden kolléga tisztában legyen azzal, hogy mi a célkitűzés a saját munkájával kapcsolatban és a tágabb képpel is, vagyis azzal, hogy milyen célok elérése felé halad a vállalat.

A célkitűzés akkor jó, ha reális, nem túlzó, de nem is teszi alacsonyra a lécet. Van benne motiváció, egy kis kihívás, de éppen annyi, ami még ösztönzőleg hat és nem kontraproduktív. Lényeges, hogy a célok megfogalmazása ne elvont legyen, hanem konkrétumokat tartalmazzon, akár számszerűsítve is. Tehát egy üzletkötő esetén ahelyett, hogy az mondanánk: „a cél, hogy a turizmus szektorban növeljük a partnerek számát” érdemes inkább úgy fogalmazni, hogy: „a cél évente 3 új partneri megállapodás kötése a turizmus szektor szereplőivel”. Így a cél tiszta és egyértelmű lesz, a félreértésnek pedig nyoma sincsen.

A célokkal érdemes óvatosan bánni, nem szabad ugyanis átesni a ló másik oldalára. Figyelembe kell venni, hogy mekkora időtartamot határozunk meg, egy-egy cél elérése mekkora kapacitást igényel és ezek tükrében meghatározni azokat. Ha túl kevés célt jelölünk ki, akkor vagy általánosságban fogalmaztunk és nem elég konkrétan, vagy pedig azt érjük el, hogy a dolgozó unatkozzon. 5-7 cél az a mennyiség, amiben érdemes gondolkodni, de fontos hangsúlyozni, hogy ez cégenként, pozíciónként változhat.

HRmaster és a teljesítményértékelési folyamat

hrmaster-teljesitmenyertekeles-blog

A teljesítményértékelés akkor tudja hozni a bemutatott előnyöket, ha rendszeresség és következetesség jellemzi. Ezek betartása sokkal egyszerűbb, ha van egy szoftver, ami emlékeztet, keretet ad a teljesítményértékelés folyamatának.

A HRmaster teljesítményértékelés modulja egyszerűen alkalmazható és bevezethető. Segít abban, hogy az egyének „csapathoz tartozás érzése” növekedjen, ezzel erősebb legyen a kohézió. Az egészben a részeket is láttatja, így mindenki tudatában lehet annak, hogy munkája fontos a közös célok elérése szempontjából. Ez hatalmas megtartó erő és elengedhetetlen tényező a fluktuáció csökkentése szempontjából.

A teljesítményértékelő modul használatával lehetőség nyílik arra, hogy fény derüljön a cégen belüli gyenge pontokra mind csapat, mind pedig egyéni szinten. Ez jó alapot szolgáltat a fejlesztési irányok kijelöléséhez.

A visszajelzések fontossága nem vitatható, hiszen így tud tovább épülni a cég, az emberek. A konstruktív reflektálásból az egyén és a szervezet is profitálhat. A legjobb esetben a visszajelzés kétirányú, vagyis nemcsak a felettes alkot véleményt, hanem a munkatársak is a vezetőkről. A HRmaster szoftvere erre is kínál lehetőséget.

Ha már az értékelésnél tartunk, szót kell ejteni a 360 fokos értékelés modulról is, aminek segítségével komplex kép alkotható egy munkavállalóról azáltal, hogy értékelik munkáját a munkatársak, a felettesek, a beosztottak, sőt adott esetben az ügyfelek is.

A teljesítményértékelés a cég fejlődésének fontos eleme, amit nem érdemes kihagyni vagy megkerülni. A folyamat hatékonysága szoftveres megoldásokkal jelentősen növelhető, így a plusz energiabefektetéstől sem kell tartani.

Ismerd meg a HRmaster moduláris rendszerét, ami modern megoldást kínál a HR kihívásaira!
 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.