Skip to main content
Onboarding: a puzzledarab elhelyezése a képben

Onboarding: a puzzledarab elhelyezése a képben

HRmaster |

Az onboarding egy folyamat, amely során a kezdő munkavállalóból csapattag lesz. Senki sem születik úgy, hogy tökéletesen illeszkedik minden csoportba, akivel együtt kell működnie. Ez egy tanulási folyamat, ami vissza-vissza tér, ha új közegbe kerülünk. Nincs másként akkor sem, ha új munkahelyen kezdünk. De mi is valójában az onboarding és mit foglal magába a folyamat? Jöjjenek a részletek!

Mi az az onboarding?

Az onboarding jelentése nem más, mint az új munkavállaló beillesztése a céges környezetbe. Azt gondolhatnánk, hogy ezzel nem is kell foglalkozni, hiszen majd az új ember felveszi a tempót és betanul magától, valójában azonban a céges létezés alapköveit teszi le a dolgozó az első hetekben, hónapokban. Ez pedig meghatározó a saját karrierjére nézve, illetve abból a szempontból is, hogy milyen szerepet fog betölteni a cégnél.

Minél több segítséget, mentorálást, támogatást kap az ember az első időszakban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megfelelően integrálódik, megszerez minden olyan tudást, amire a szervezetben szüksége lehet a későbbiekben. Ha viszont nincs beillesztés, nem integrálódik a csapatba, akkor könnyebben tévedhet az új munkatárs, szerezhet rossz élményeket, csalódásokat élhet meg, és ha más lehetőséget lát, akkor kérdés nélkül feláll az asztaltól és felmond.

Márpedig ez nem érdeke egy cégnek sem. Ma, amikor egyes pozíciókra lasszóval kell fogni a munkatársakat, nem engedheti meg magának a cég, hogy ilyen ballépést kövessen el. A munkatársakat ugyanis nem elég megszerezni, felvenni, meg is kell őket tartani.

Mi az onboarding célja?

Az onboarding feladata a bevezetés, az integrálás, a beillesztés. De mit is jelent ez pontosan? Az onboarding elsődleges célja, hogy az új munkavállaló megismerkedjen a munkahellyel, a környezettel, a munkahelyi kultúrával. A folyamat végére magabiztosan mozogjon a munkahelyen és a közösségben egyaránt. A beillesztés során azt is megismeri a dolgozó, hogy mi is lesz pontosan a feladat: ha szükséges, akkor megtanítják a programok, a specifikus rendszerek használatára, hogy teljes magabiztossággal, a legjobb tudása szerint legyen képes elvégezni a munkáját.

Ezek azt a célt szolgálják, hogy növekedjen a munkavállaló elkötelezettsége, kötődjön a vállalathoz és ne akarjon más szervezetnél szerencsét próbálni. A fluktuáció ilyen módon csökkenthető a megfelelő onboarding folyamat segítségével.

Az onboarding folyamata alatt az új dolgozó tehát információt kap a saját feladatairól, arról, hogy milyen szerepet tölt be a cégnél. Megismeri a csoportot, akikkel közvetlen kapcsolatot kell tartania és a szervezet egészét is, beleértve az értékeket, a szervezeti célok rendszerét is.

Az onboarding folyamata

Az onboarding nem varázsütésre történik és nem is lehet letudni egy tréninggel. Ez egy folyamat, ami hosszabb időt is felölelhet a cég, a munka jellegétől függően. Három szakaszra osztható:

  • A bevezetés: ez egyfajta ízelítő, ami alapján a dolgozó képes elhelyezni a céget, birtokába jut a legfontosabb tudnivalóknak, benyomást szerez a munkakörnyezet, a munkakörülmények jellegéről, az irodáról, a munkakultúráról.
  • A betanítás: ennek során az új munkatárs megismeri a saját feladatait, ha valamilyen területen hiányosságai vannak, azokat igyekeznek a mentorral együtt pótolni. Egyszóval minden olyan szakmai tudás, input birtokába jut, ami szükséges a megfelelő munkavégzéshez, a munkakör betöltéséhez.
  • A beilleszkedés: ez a leghosszadalmasabb és a legnehezebb a három fázis közül. Ennek során a szervezeti kultúrába illeszkedik be a munkavállaló. Megismeri és elfogadja az értékeket, és megpróbálja mindezt a sajátjaival összeegyeztetni. A három szakasz közül ez az, amit a leggyakrabban megspórolnak a cégek, az első kettőre valamilyen formában sor kerül, ez azonban sokszor háttérbe szorul. Annak ellenére is, hogy ugyanannyira fontos, mint az első két szakasz.

HRmaster és az onboarding

A HRmaster a modern HR szakemberek legélesebb fegyvere. Segítségével minden humánerőforrás-menedzsmenthez kapcsolódó feladat könnyedén kézbentartható és követhető a kiválasztástól kezdve a riportoláson át az értékelésekig.

A HRmaster egy 19 modulból álló rendszer, melynek vannak olyan elemei, amelyek kifejezetten hasznosak az onboarding során. Már a kiválasztás alatt is remekül használható, hiszen van egy kifejezetten erre a célra fejlesztett Toborzás és kiválasztás modul, amivel végig követhető a pályázók útja.

Az onboarding folyamat alapja, hogy a munkavállaló tisztán lásson. Ebben hatalmas segítség a Beosztástervezés modul, mely segít követni a munkaidőbeosztást, a Munkaidő és szabadság modul, ahol egy kattintással ellenőrizhető, hogy a dolgozónak mennyi szabadsága van még. A rendszer Feladat- és jóváhagyáskezelés moduljával a feladatkiosztás és a folyamatok követése egyszerűbb, de lehetőség van a dolgozói visszajelzés fogadására, a riportolásra és az értékelésre is a HRmaster keretein belül.

Kattints, és segítünk, hogy növekedjen a hatékonyság és a nehezen megtalált új munkatársak végül oszlopos tagok legyen!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.