Skip to main content
Teljesítménybér: Az eredményorientált javadalmazás

Teljesítménybér: Az eredményorientált javadalmazás

HRmaster |

Blogposztunkban összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a teljesítmény alapú bérezésről. 

Mi az a teljesítménybér?

A teljesítménybér olyan bérforma, amely előre megadott teljesítménykövetelmény végrehajtását követően kerül kifizetésre.

A teljesítménybér hazánkban kevésbé használt bérforma, a munkáltatók jellemzően inkább időbérben fizetnek. Az időbér egy átlátható és kiszámítható bérezési forma, amely meghatározott időtartamú munkavégzésre jár, pl. órabér, havi bér. Hátránya, hogy magas vagy alacsony leterheltség esetén sem nő, vagy csökken az összege. 

Ugyanakkor ma már egyre nagyobb jelentőséggel bír a teljesítmény alapú bérezés a versenyszektorban. Számos esetben az időbért és a teljesítménybért kombináltan alkalmazzák, így a munkavállaló rendelkezik egy alapbérrel, az a feletti rész pedig a teljesítményétől függ. Ennek komplikáltabb az alkalmazása az időbérhez képest, hiszen előzetes méréseket és számításokat igényel a megállapítása. 

Munkaadóként lehetőség van arra, hogy a teljes jövedelmet a teljesítmény alapján tegyük függővé, azonban számos szabálynak és törvényi előírásnak meg kell felelni:

Fontos, hogy a teljesítménnyel szembeni követelmények előzetesen, írásban legyenek meghatározva a munkaszerződésben, illetve reálisan teljesíthetőek, akár túlteljesíthetőek legyenek a rendes munkaidő alatt. A kiadott munka mérhető és értékelhető legyen, emellett a normák a rendelkezésre álló munkakörülmények figyelembevételével kerüljenek meghatározásra. Továbbá a 100% teljesítményhez tartozó jövedelemnek el kell érnie a mindenkori minimálbért. 

Milyen típusai vannak a teljesítmény alapú bérezésnek? 

A teljesítménybér többféle típusa létezik, amelyek különböző módon kapcsolják a munkavállalók bérét a teljesítményükhöz. Összegyűjtöttünk néhány fő típust:

Darabbér: Ez az egyik legelterjedtebb típus, amit kifejezetten a termelésben használnak. A munkavállaló bére az általa legyártott termék számától függ. 

Jutalék: Ez a típusa az értékesítésben és a szolgáltatások területén lett bevált. A dolgozó fizetése az általa eladott termék vagy szolgáltatás értékéhez kapcsolódik. 

Prémium: A munkáltató a szokásos munkabéren felül plusz juttatást ad a munkavállalónak, ha teljesíti a kitűzött célokat és a számára előírt feladatot. 

Jutalom: Az különbözteti meg leginkább a prémiumtól, hogy nem csupán munkateljesítmény alapján adható. A munkáltató hozzákötheti bármilyen egyéni teljesítményhez, de adható a cég jó év végi eredménye miatt, vagy megítélhető a munkavállaló kiváló hozzáállása kapcsán is. 

Bónusz: A bónusz a jutalom egyik formája, amelyet elsősorban akkor alkalmaznak, amikor munkavállalók nagyobb csoportja részesül jutalomban. 

Milyen előnyei lehetnek a teljesítménybér alkalmazásának? 

A teljesítménybér alkalmazásával egyszerre növelhetjük a vállalkozás hatékonyságát és tehetjük érdekeltté a munkavállalókat. Az alkalmazottak motiváltabbá válhatnak, hiszen közvetlen összefüggés lesz a teljesítményük és a bérük között. Így a munkavégzésük hatékonyabb és eredményesebb lehet, ami összességében a vállalat termelékenységét is növeli. Emellett a szervezet számára is költséghatékonyabb lehet ez a bérezési forma, hiszen csak akkor kell magasabb bért fizetniük, ha ezt a teljesítmény is indokolja. Az igazságos bérezéssel a munkatársak elkötelezettsége is növelhető. 

Milyen hátrányai lehetnek a teljesítménybérezésnek? 

A teljesítmény nyomása folyamatos stresszt és szorongást válthat ki a munkavállalókból, különösek akkor, ha a követelmények nehezen teljesíthetőek. Emellett, ha túlzottan a mennyiségre koncentrálnak, az a minőség rovására is mehet. 

A teljesítmény objektív mérése és értékelése nehézségeket okozhat, különösen olyan munkakörökben, ahol a teljesítmény nehezen számszerűsíthető. Továbbá a munkavállalók úgy is érezhetik, hogy maga az értékelés nem igazságos, vagy átlátható, ami elégedetlenséget és a motiváció hiányát eredményezheti.

A hatékony teljesítményértékelés fontossága teljesítménybér esetén

Egy hatékony teljesítményértékelési rendszer kulcsfontosságú a teljesítménybérezés sikeréhez.

Objektív és igazságos javadalmazás: Egy jól működő teljesítményértékelési rendszer mérhető, elérhető és releváns kritériumokon alapul, amely biztosítja, hogy a munkavállaló teljesítményének mérése igazságos és szubjektivitástól mentes legyen.

Motiváció és átláthatóság: Egy hatékony teljesítményértékelési rendszer segít a munkavállalóknak elérhető célokat kitűzni, emellett rendszeresen visszajelzést kaphatnak a saját teljesítményükről, amely motiválhatja, illetve elkötelezetté teheti őket. Az átlátható rendszernek köszönhetően pontosan tudják, hogy adott teljesítményük után milyen javadalmazásra számíthatnak. 

Fejlődési lehetőségek: A rendszeres értékelések és visszajelzések lehetővé teszik, hogy a munkavállalók erősségeit és gyengeségeit azonosítsák, és ahol szükségesnek látják, ott kifejezett fejlesztési programokban vegyenek részt. Ha a munkavállalók fejlődnek és magasabb a teljesítményük, az a szervezet hatékonyságát is növeli hosszú távon. 

A HRmaster megoldása 

A modern vállalatok és vezetők számára a teljesítményértékelés egyre fontosabbá válik, hiszen ennek segítségével tárhatóak fel a kollégák és a vállalat fejlesztendő pontjai. Azonban nem mindegy, hogy milyen eszközökkel valósítjuk meg ezt a folyamatot.

A HRmaster Teljesítményértékelési modulja olyan eszközt kínál, amely minden ezzel kapcsolatos kihívásnak megfelel:

  • Kompakt: Keretet ad a teljesítményértékelés folyamatának, automatizált részfolyamatokkal segítve a megvalósítást.
  • Hatékony: A platform digitális hátteret nyújt az egyszerűbb és mélyrehatóbb visszajelzéseknek. 
  • Csapatépítő: Az egyéni és csapateredményesség összehangolásával szorosabb kapcsolat alakítható ki a vezetők és a beosztottak között.
  • Segít a gyengeségek feltárásában: Az egyéni és csapatszintű gyengeségek azonosítása alapján kidolgozhatóvá válik a fejlesztési stratégia.
  • Vezetői visszajelzést tesz lehetővé: A részletes vezetői visszajelzések beépülnek a cég életébe, erősítve a munkatársaira odafigyelő vállalat imázsát.
  • Egyedi értékelőlapokat kínál: Komplex kompetencia- és célértékelési modell alakítható ki, amely lehetővé teszi az egyedi értékelőlapok készítését.

A HRmaster Teljesítményértékelés modulja segít abban, hogy a vállalatok hatékonyabbá váljanak, és az alkalmazottak is motiváltabbak legyenek a folyamatban való részvételre. Az objektív értékelés és a részletes visszajelzések révén a cég stratégiai céljai könnyebben elérhetővé válnak, míg a csapatépítő jelleg hozzájárul a jobb munkahelyi légkörhöz és a vállalati kultúra erősítéséhez.

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.