Skip to main content
Videó-önéletrajz: pro és kontra a videós bemutatkozóra

Videó-önéletrajz: pro és kontra a videós bemutatkozóra

HRmaster |

A technológia fejlődése az élet megannyi területét, így a toborzást is megreformálta, olyan megoldások jelentek meg, amelyek a modern infrastruktúrára támaszkodnak. Ilyen például az online állásinterjú, amiről már írtunk, de nem lehet elmenni a videó-önéletrajz mellet sem, ami a CV és a motivációs levél összefoglalója videós formában. HR-es szempontból egy igen hatékony módja a jelöltek válogatásának, a pályázó pedig nagyobb teret kap az önkifejezésre. Milyen előnyei és hátrányai vannak a videó-önéletrajznak? Minden esetben a legjobb megoldás?

Mi az a videó-önéletrajz?

A videó-önéletrajz egy rövid, néhány perces bemutatkozó videó, ami figyelemfelkeltő és hatékony módja annak, hogy a pályázó bemutassa jó tulajdonságait, előnyeit és legfontosabb szakmai tapasztalatait. A webkamera segítségével rögzített videós bemutatkozó újdonság a HR területén, de egyre többen nyúlnak a toborzás folyamán ehhez az eszközhöz.

A jó bemutatkozó videó nem terjengős, de nem is felszínes. Tartalmaz minden fontos információt és ezeket érdekes módon gyűjti egy csokorba. Technológiai szempontból és tartalmilag nem kifogásolható. Nem vicceskedő, de nem is kimondottan szigorú. A hangsúly a szakmaiságon van, ami minden más szempontot felülír.

Milyen előnyei vannak?

A videó-önéletrajz alapvetően megkönnyíti a HR-es munkáját. Nem kell az olvasgatással bajlódni, sokkal kényelmesebb a videókat átnézni, mint az írott változatokat. Arról nem is beszélve, hogy a videós üzeneteket könnyebb megjegyezni.

Egy videós anyag többet elárulhat a készítőjéről. Például a kommunikációs készségek sokkal könnyebben felmérhetők, azonnal szemet szúr, hogy kinek mennyire van humora, a stílus mennyire fontos számára és úgy összességében milyen személyiség. Ezek az információk általában a személyes találkozó alkalmával derülnek ki, a videó-önéletrajz segítségével azonban már rögtön az első szűrőnél.

A videó-önéletrajz a pályázó első feladata. Sokat elárul a hozzáállásáról és a jelleméről, hogy mennyire veszi komolyan ezt. Csak összecsapja és rossz minőségben felveszi, vagy megúszósan elvicceli, esetleg előre megtervezi, megírja a mondandóját? Az tehát, hogy milyen minőségű a végeredmény megmutatja, hogy mennyire igényes a készítője.

Mik a hátrányok?

A videós anyagok hátránya, hogy nehezebb hozzájuk megjegyzéseket fűzni. Egy pdf-ben pár kattintással rögzíthetjük a kérdéseinket, egy videó esetén ez nem ilyen egyszerű. Szerencsére ma már vannak olyan innovatív HR megoldások, amelyekkel a kiválasztás egy rendszer lesz, a benne szereplő jelentkezők pedig profilokkal rendelkeznek. A HRmaster esetén például egy pályázó útját nyomon lehet követni, ez azt is jelenti, hogy minden hozzá kapcsolódó anyagot egy helyen lehet rögzíteni.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a videó-interjú műfaja nem mindenkinek tetszik. Vannak, akik kifejezetten kényelmetlenül érzik magukat, ha videóban kell beszélniük. Ettől még lehetnek jó munkaerők, viszont, ha a döntés alapját kizárólag a videó adja, akkor könnyen kieshetnek remek szakemberek is a pályázók köréből.

A technológia mindenki számára adott, mégsem tud minden ember élni vele. Érdemes tehát mérlegelni, hogy mi is a szóban forgó pozíció. A kreatív, extrovertáltabb személyiséget követelő pozíciók esetén mindenképpen van értelme kipróbálni.

Vannak azok a bizonyos hiányszakmák, amikre úgy kell vadászni az embereket. Ha egy ilyen állásról van szó, akkor is érdemes mérlegelni a videó-interjú szükségességét, sokszor ugyanis még hagyományos önéletrajzot sem kell készíteni a keresett szakembereknek, nem még a videóval vacakolni.

Hogy épül fel a videó-önéletrajz?

Sokan azt gondolják, hogy a videó-önéletrajz a CV videós változata, ennél azonban többről van szó. Nem elég csupán az önéletrajzot felolvasni, hiszen az önmagában nagyon száraz és tömör lenne.

Célravezetőbb, ha úgy fogjuk fel, mint egy állásinterjút, ahol sor kerül a meghatározó tanulmányok, hatások, tapasztalatok, illetve a legfontosabb készségek bemutatására is. A végén az álláslehetőség jellegéhez passzoló ajánlást, egy frappáns lezárást helyezi el a pályázó, ami végleg meggyőzi a HR-est.

A videó-interjúval a jelentkező célja a munkahelyváltás. Jellemzően ilyenkor több helyre is beadják jelentkezésüket a pályázók. Ha azt vesszük észre, hogy a videó nem releváns részeket is tartalmaz, akkor gyanút foghatunk, hogy nem a mi cégünk az egyetlen, ahova az illető elküldte ezt a pályázati anyagot. Ez pedig nem jó ómen a jövőre vonatkozóan.

A megfelelő eredményt HR-esként is segíthetjük. Mivel a videó-önéletrajz még nem túl elterjedt, így célszerű az álláshirdetésben leírni egyértelműen, hogy mit várunk, mit tartalmazzon a videós anyag. Így sokkal jobb és pontosabb videókat kaphatunk, és azoknak a pályázóknak is van mire támaszkodni, akik eddig még nem találkoztak ezzel a formával.

A HRmaster a digitalizációs törekvésekbe tökéletesen beleillik. Segítségével a céghez kötődő humán erőforrás ügyek átláthatók, követhetők a toborzástól egészen a bérszámfejtésig. Moduláris felépítésének köszönhetően teljes mértékig az igényekre szabható és alakítható.

Kattints, és ismerd meg a HR modern világát!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.