Skip to main content
Modern kor, modern módszerek: az online állásinterjú

Modern kor, modern módszerek: az online állásinterjú

HRmaster |

A koronavírus-járvány két évvel ezelőtt az egész életünket átrajzolta, ez alól a HR sem jelentett kivételt. Ahogy minden más, a toborzás, a fejvadászat és a kiválasztás is az online térbe került át. A videó-önéletrajz fogalma ekkor vált széles körben is ismertté, akárcsak az online állásinterjú fogalma. Annak ellenére, hogy a bezártságot már magunk mögött hagytuk, az online interjúknak továbbra is van relevanciája. Összegyűjtöttük, hogy milyen előnyei vannak az online felvételinek és mire kell ügyelni, hogy minden flottul menjen.

A virtuális tér adta lehetőségek egyszerűséget és rugalmasságot nyújtanak a kommunikáció területén. Pontosan ez az oka annak, hogy sok cég a korlátozások feloldása után is szívesen nyúl az online állásinterjú eszközéhez. Mielőtt belekezdenénk az előnyök taglalásába, vázoljuk fel, hogy mi a különbség a virtuális és a hagyományos állásinterjú között!

Az online és a hagyományos állásinterjú

Alapvetően az online és a hagyományos állásinterjú menete hasonló, a lépések, a kérdések a folyamat a virtuális térben és személyes találkozó esetén is azonos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmi különbségre nem lehet rámutatni a térbeliségen kívül.

Ott van például a kommunikáció, ami az online interjú esetén sokkal korlátozottabb, a nonverbális jelek és a metakommunikáció kevésbé tudnak érvényesülni. Ezek nagyon fontosak, meggyőzőerőnk jó részét adják, így nagy hiányosság ezeknek a szilárd mankóknak az elvesztése. Ez azonban nem jár azzal, hogy a virtuális térben ne lehetne megfelelően kommunikálni, csupán arról van szó, hogy tudatosan kell figyelni a részletekre.

És ez nemcsak a pályázókra igaz, hanem a HR-esekre, cégvezetőkre is. Minden félnek be kell tartani a virtuális kommunikáció aranyszabályait, így tudnak érvényesülni az előnyei ennek a kommunikációs formának.

Az online állásinterjú előnyei és hátrányai

Az online állásinterjú legnagyobb előnye a rugalmasságban rejlik. Sokkal könnyebb a jelölttel időpontot egyeztetni és összehozni a találkozót, ha nem elvárás, hogy a felek egy térben tartózkodjanak. Éppen ezért az egész kiválasztási folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb lehet.

Megvannak azonban a virtuális találkozó hátrányai is. Az első benyomás korlátozottabb inputok alapján alakul ki mind a pályázóban a munkahelyről, a légkörről, mind pedig a HR-esben a pályázóról, a viselkedés jelentéséről és a személyiségéről.

A legcélravezetőbb megoldás, ha sikerül a két módszert vegyíteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiválasztás első körei online történnek, a fináléban azonban a személyes találkozóra is sor kerül.

Az ördög a részletekben rejlik

Ahhoz, hogy az interjú jól sikerüljön és valóban hasznos legyen, kicsit több odafigyelésre van szükség, mint a hagyományos interjú esetén. Nézzük, mire kell ügyelni!

Internetkapcsolat

A virtuális interjú alapfeltétele a stabil internetkapcsolat. Ha akadozik a kapcsolat vagy esetleg megszakad, az igen kellemetlen szituációkat eredményezhet. Érdemes felkészülni, és ha van rá mód, akkor tartalékba bekészíteni egy másik internetforrást is, például ha a laptop a fő eszköz, akkor előkészíteni a telefont vagy egy mobilnetet is.

Megvilágítás

A legszerencsésebb, ha úgy helyezkedsz el, hogy az ablakkal szembe egy asztalhoz ülsz le, így ideális esetben természetes fény vetül majd rád. Amit mindenképp érdemes kerülni, az a hátulról, illetve az alulról jövő fény.

Csend

Az interjú idejére érdemes elvonulni egy csendes térbe. Ez egy irodában lehet, hogy nehezebb, mégis ez a legjobb megoldás. Nem a jó benyomás biztosítéka, ha valaki mindig benyit a tárgyalóba vagy megzavarja valamilyen módon a beszélgetést. A zaj kiszűrésében már egy fülhallgató is sokat segíthet!

Környezet

Mindenképp ülj asztalhoz és olyan dolgokkal vedd körbe magad, amelyek nem baj, ha látszódnak az interjú során. Például érdemes ellenőrizni, hogy ne lógjon be a képbe a flipchart, amin a következő évi pénzügyi stratégia elemei olvashatók.

A legjobb egy semleges háttér. Ha a kamera elhelyezkedése megfelelő, vagyis szemmagasságban és karnyújtásnyira van, akkor valamennyi látszódni fog belőle, de nem lesz domináns.

Online platform ismerete

Interjúztatóként alapvető, hogy ismerd az online platformot, amin beszélgetsz a pályázóval. Ez egyfelől fontos, hiszen előfordulhat, hogy szükség van a felület funkcióira, például meg kell osztani a képernyőt vagy éppen linket szeretnél küldeni a chatablakban, de az is megeshet, hogy a jelölt kér technikai segítséget.

Mit ne csináljunk online állásinterjú alatt?

Ne foglalkozzunk mással

Nagyon zavaró és egyébként roppant tiszteletlen is, ha valaki az interjú közben mással is foglalkozik, például e-maileket olvas vagy a mellette ülő kollégával beszélget. Ezt érdemes elkerülni és 100%-ban az interjúra koncentrálni.

Nem látszik mindenki

Előfordulhat, hogy úgy adódik, ketten várjátok az online térben a jelentkezőt. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy a kamera úgy legyen elhelyezve, hogy mindenki látható és hallható legyen.

Átjáróház a háttérben

A koronavírus-járvány meglehetősen toleránssá tett minket a különféle bakikkal, beintegető gyerekekkel, átszaladó kutyákkal. Mégis, próbáljuk kerülni ezeket az incidenseket és komolyan venni az állásinterjút.

A HRmaster digitális platformként a toborzás és kiválasztásra is megoldást kínál. Kattints, és nézd meg, hogy lehet gördülékeny a folyamat offline és online egyaránt!
 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.