Skip to main content
Hibrid munka: a jövő munkarendje

Hibrid munka: a jövő munkarendje

HRmaster |

A hibrid munka fogalma nem újkeletű, mégis az elmúlt két évben, a COVID 19-járvány ideje alatt kapott igazán nagy figyelmet. A járvány következtében ahol csak lehetett, bevezették a home office-t. Ma, a járvány enyhe időszakában a teljes bezártság már távolinak tűnik, itt maradt azonban velünk a hibrid munkavégzés, ami már nemcsak lehetőség, hanem elvárás is lett, főként munkavállalói oldalról.

A távmunka a koronavírus előtt is létezett. Voltak/vannak bizonyos munkakörök, amelyekben már korábban is bevett szokás volt részben/egészben otthonról becsatlakozni a munkába, ilyen például a fejlesztői, grafikai szövegírói munka. A KSH 2018-as adatai szerint az alkalmazottak mindössze 3%-a, vagyis 144 ezer fő dolgozott az irodán kívülről. Ez elenyésző a munkaerőpiac méretéhez képest. Éppen ezért volt akkora jelentősége annak, hogy a járvány hirtelen népszerűvé és bevett munkaformává tett a hibrid munkavégzés intézményét.

Eljött a Kánaán?

Az otthoni munkavégzés a legtöbb dolgozó számára kívánatos munkaforma. Rugalmasabb, kényelmesebb, az utazási és étkezési költségek megspórolhatók. Tény azonban, hogy nem való mindenkinek. A koronavírus egy speciális helyzetet teremtett, kicsit minden megváltozott, a kényszermegoldás pedig az otthoni munkavégzés lett. A céges folyamatok sok helyen belassultak, a hirtelen „hazaküldött” emberek nem voltak felkészülve a távmunka formájára, sem lelkileg, sokszor pedig technikailag sem. Az online meetingek, a munkát segítő szoftverek világa egyszerre tűn izgalmasnak és érdekesnek, és roppantmód kiborítónak.

Ennek következtében sok helyen a home office nem aratott osztatlan sikert. A mutatók, a teljesítmény sok cégnél romlott és ezen a vezetői felkészületlenség sem segített. A cégvezetők általában szeretik tudni, hogy a munkatársak éppen mivel foglalkoznak, mivel töltik ki a munkaidőt, az ellenőrzés azonban a távoli munkavégzés esetén sokkal nehezebb. A hátrányok végül letaszították a rövid ideig trónra kerülő teljes home office-t, még úgy is, hogy egyébként finanszírozási szempontból hatalmas spórolási lehetőség volt a cégek számára. Persze, ha mellette a bevételek és a számok nem az elvásárok szerint jönnek, akkor nincs miről beszélni.

Az arany középút

Az arany középutat a hibrid munka jelenti, amelynek során a kecske is jóllakik, de a káposzta is megmarad. A dolgozó megkapja a pizsamás munkanapokat, a cég pedig végső soron mégiscsak tud spórolni az irodabérleten és egyéb költségeken.

Bár az otthoni munkavégzés sok szempontból bonyolult, a dolgozók nagyon megszerették ezt a munkaformát. Olyannyira, hogy munkavállalói igény lett: a Cisco adatai szerint a munkavállalók 64%-a hajlandó lenne elhagyni a munkahelyét, amennyiben a hibrid munkarend lehetőségének kapuja bezárulna. Ez egy olyan trend, amit a munkaadók nem hagyhatnak figyelmen kívül, amire reagálniuk kell.

Így tettek a világ vezető vállalatai is. A Google esetén például az irodába visszatérő dolgozók hetente 3 napot járnak be. A vállalat a rugalmas munkavégzés és a dolgozói elégedettség mintapéldája. Hisznek az irodai jelenlét erejében, ezért támogatják a hibrid munkavégzést és nem pedig a teljes távmunkát.

A hibrid munka előnyei és hátrányai

A hibrid munkavégzésnek számos előnye és hátránya van. A következőkben ezeket vesszük sorra.

Előnyök

A hibrid munkarend legnagyobb előnye, hogy a munkavállaló kötődése a vállalat felé megmarad, a kapcsolat nem sérül, emellett azonban az elégedettség jelentősen növekszik. Az otthoni munkavégzéssel az embereknek több szabadideje marad, nem kell az utazásra energiát szánni, ez pedig jelentősen hozzájárulhat az életminőség javulásához.
 
Vállalati szemszögből nézve a költséghatékonyság lehet a legütősebb érv a hibrid munkavégzés mellett. Ha ugyanis a kollégák egy része adott napon home office-ban van, akkor kisebb iroda is elegendő, amivel jelentősen csökkenteni lehet a kiadásokat.
 
A munkavállalók számára a környezet, a munka-magánélet egyensúlya, a jólét egyre többet nyom a latban, így a hibrid felállás pártját fogó szervezetek sokkal vonzóbbak lehetnek az álláskeresők számára. Ezzel a brand építkezni tud, válogatni lehet majd a jelentkezőkből, ami pedig a munka minőségének növekedését eredményezi.

Hátrányok

A hibrid munkarend, bár kisebb mértékben, mint a teljes home office, de felszínre hozhatja a cégben rejlő problémákat, ilyenek lehetnek például az együttműködés hiányából adódó gondok vagy éppen a kommunikációs félrecsúszások. A csapatszellem és a kooperáció az online térben lecsökken.

A másik nagy hátránya a vezető és a csapat között feszülő kapcsolat-túlterhelés a nem megfelelő vezetői stílus és a bizalom hiányának következtében. Ezek rengeteg konfliktushoz vezethetnek, a döntéshozatal lelassulhat, végül pedig nem marad más, csak az elégedetlenség.

Szerencsére azonban nem törvényszerű, hogy minden hibrid munkavégzést követő cégnél ez lesz a forgatókönyv, ezek csupán egy hibák, amikbe könnyű belecsúszni.

A technológia élre törése

A hibrid munkavégzés kapcsán nem lehet nem szót ejteni a különféle együttműködést segítő szoftverekről. Ma már minden a digitalizáció irányába mutat, ami kedvez a távoli munkavégzésnek. Egy projektmenedzsment-szoftver, egy kommunikációt segítő felület és máris adott a háttér a hatékony együttműködéshez.
 
A HRmaster a HR és a cégvezető munkáját könnyíti meg és teszi hatékonyabbá. Moduláris felépítésének Moduláris felépítésének köszönhetően teljesen mértékig az igényekre szabható, a cégre alakítható innovatív HR megoldás. Távoli munkavégzés esetén is helytáll, digitális jellege miatt ugyanis a rendszer akkor is tökéletesen használható, ha a munkavállaló éppen nem tartózkodik az irodában, hanem otthonról dolgozik. Ennek pedig egyre nagyobb a jelentősége a hibrid munkavégzés korában.

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.