Skip to main content
Milyen új állásokat teremt az AI?

Milyen új állásokat teremt az AI?

HRmaster |

A jövő trendjeit felsoroló listák, elemzések mindegyikében a mesterséges intelligencia (artificial intelligence – AI, mesterséges intelligencia - MI) előkelő helyen szerepel. Már ma is jelen van az életünk számos területén, ez pedig az elkövetkező években még inkább így lesz. Ez az elterjedés magával hozza, hogy egyre több olyan munkaerőre lesz szükség, aki képes alkalmazkodni az AI teremtette környezethez, tudja használni és a legtöbbet hozza ki belőle. Hogy alakítja át a munkaerőpiacot és milyen új állások születnek az AI-nak köszönhetően? Ennek jártunk utána.

A mesterséges intelligencia térnyerése

Statisztikák szerint a mesterséges intelligenciát jelenleg a vállalatok 37%-a alkalmazza valamilyen formában. A vezető cégek a fejlesztéseik és befektetéseik során kiemelten kezelik ezt a kérdéskört, ami azt is jelenti, hogy hatalmas előretörés várható ezen a területen. Az AI globális piaci értéke a jóslatok szerint 2027-re, 5 év múlva elérheti a 267 milliárd dollárt.

Mindez természetesen a munkaerőpiacon is érezhető változásokat hoz. A mesterséges intelligencia alapja az adat. Míg régen a programozás volt az etalon, ma már az adatelemzés is legalább ennyire fontos. Az adathalmaz segítségével a vállalatok következtetéseket tudnak levonni, amelyek segítségével megalapozzák üzleti döntéseiket és képesek előre jelezni a trendeket. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha megvan a tudás a szervezetben, amivel az AI hátterét felépítik és a big data világában képesek eligazodni.

Új állások születőben

Az amerikai Gartner informatikai piackutató vállalat adatai szerint 2020-ig 2,3 millió állást hozott létre a mesterséges intelligencia és 1,8 millió szűnt meg a térnyerésének köszönhetően. Egyes statisztikák szerint 2027-re ezek a számok jelentősen meglódulnak: az előrejelzések szerint 85 millió állás fog megszűnni az AI következtében és 97 millió új munkahely létesül majd.

A megszűnő állások legtöbbje a gyártásban és a szállítmányozásban van és lesz. Az AI ellen ágálók jellemzően pontosan ezekkel a szektorokkal szoktak példálózni. Hiszen valóban előfordulhat, hogy egy gyárat érdemesebb automatizálni és a monoton munkát robotokkal elvégeztetni, így ugyanis csökkenthető a hibák esélye, amivel pénzt lehet megspórolni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az éremnek van egy másik oldala is, ez pedig az a közel 100 millió pozíció, amit ennek a technológiának köszönhetünk.

A klasszikus frázis helyett tehát, miszerint „a robotok elveszik a munkákat”, sokkal célravezetőbb az hangsúlyozni, hogy átalakítják a fennálló munkaerőpiaci struktúrát.

Az AI terjedésével új iparágak és olyan területek alakulnak ki, amelyek eddig nem léteztek vagy csak igen kevés embert érintettek, foglalkoztattak. Egyre nagyobb szükség lesz például az IT biztonsági rendszerek kiépítésére, de gondolhatunk az okos városokra is vagy az IoT eszközök elterjedésére.

A mesterséges intelligencia „tanítása” egy igen összetett feladat, amihez sokféle tudásra van szükség. Példának okáért, a Microsoft mesterséges intelligenciájának fejlesztésén egy igen színes csapat dolgozott: a szakemberek között voltak írók és költők is az IT szakik mellett.

A humán erőforrás és a mesterséges intelligencia együttélése

Az emberek jellemzője a kreatív gondolkodás, az, hogy vannak szociális készségeik, van empátiájuk, tudnak a társaikkal együtt dolgozni, gondolkodni. A gépek ma erre nem képesek és teljes mértékben soha nem is lesznek azok. Tény azonban, hogy az AI-nak köszönhetően sokkal precízebbek, gyorsabbak, terhelhetőbbek és akár igen nagy mennyiségű adattal is boldogulnak.

A legcélravezetőbb a mesterséges intelligencia és a humán erőforrás okos kombinálása, ami eddig soha nem látott dolgokra teszi képessé az emberiséget. Vegyünk például egy okos órát, ami képes monitorozni az emberek egészségi állapotát, adatokat gyűjt és elemez, de az orvos feladatait soha nem tudja majd kiváltani. Vagy vehetjük példának a bankolást is, ami ugyan sokkal hatékonyabb az AI-nak és a blockchainnek köszönhetően, ezzel egyidőben azonban összetettebb is, így az ügyfelek tájékoztatására szükség lesz a jövőben is, ezért a pénzügyi tanácsadók szerepe jelentősen megnövekedhet.

Innováció a HR területén

A digitális átállás és a mesterséges intelligencia a HR területét is érinti. Ma már léteznek olyan okos szoftverek, amelyek jelentősen egyszerűbbé és átláthatóbbá teszik a humán erőforráshoz kapcsolódó ügyeket. Ilyen a HRmaster rendszere is.

A HRmaster HR szoftver, ami 19 modullal támogatja a szervezeti munkát, a folyamatokat. Skálázható, paraméterezhető és személyre szabható, így kiváló megoldás a nagyvállalatok és a kkv-k számára egyaránt.

Kattints, és ismerd meg a HRmastert!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.