Mutasd a CV-d, megmondom ki vagy - A jó önéletrajz ismérvei

Mutasd a CV-d, megmondom ki vagy - A jó önéletrajz ismérvei

HRmaster |

A hazai álláspiacon a jó pozíciókért hatalmas verseny folyik, egy jelentkezésre adott esetben akár több száz önéletrajz is ékezhet. Az ilyen szoros, fej-fej melletti küzdelemben, aki sikeresen szeretne pályázni, az nem engedheti meg magának, hogy hibázzon. Az önéletrajznak makulátlannak kell lennie, az állásinterjún pedig brillírozni kell. Mai bejegyzésünkben előbbihez adunk néhány tanácsot, és megnézzük, mik a jó önéletrajz ismérvei.

Az első szűrő

Az önéletrajz írása igen nagy körültekintést igényel. Nem elegendő csupán valamit összecsapni és teleszórni vele a világot. Mind tartalmilag, mind pedig formailag gondosan meg kell tervezni, szerkeszteni. Fontossága annak tudható be, hogy ez az első olyan dokumentum, információ halmaz a jelölttől, amellyel a cég találkozik.

Ennek hatására alakul ki az első benyomás, amely sorsdöntő is lehet. Ez adja ugyanis az elsőkörös szelektálás alapját, amely praktikusan annyit jelent, hogy ha az önéletrajz nem nyeri el a HR-es vagy a cégvezető tetszését, akkor nem engedik tovább a következő körbe.

A tét tehát óriási! Éppen ezért megéri időt és energiát szánni a tökéletes önéletrajz összeállítására. Az CV-k jellemzően sokfélék lehetnek, attól függően találkozhatunk speciális igényekkel, hogy milyen területre szeretnénk jelentkezni. Nincs tehát egységes, mindenek felett álló recept, vannak azonban bizonyos alapszabályok, amelyeket érdemes betartani. A következőkben ezeket vesszük sorra.

A jó önéletrajz ismérvei

A jó önéletrajz olyan, ami megragad és továbbjut a következő körbe. Lényegében ez a fő funkció, melyet egy CV-nek be kell tölteni. De hogy érhető el mindez? Nézzük, milyen egy jó önéletrajz!

Logikus és könnyű átlátni

Az igazán jó önéletrajz legfontosabb jellemzői, hogy jól strukturált és átlátható. Manapság az amerikai típusú önéletrajzok a legnépszerűbbek, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Ebben az esetben a szöveg legalább négy szekcióra tagolódik:

 • a személyes adatok, mint például a név, elérhetőségek,
 • a szakmai tapasztalatok – ebben a részben a korábbi munkahelyek, munkakörök kerülnek bemutatásra,
 • a tanulmányok szekcióban a jelölt azt írja le, hogy milyen intézményekben tett szert a szakmai élet hátteréül szolgáló elméleti tudásra,
 • a készségek fejezetben pedig azt érdemes taglalni, hogy milyen egyéb tudással rendelkezik a jelölt, ami a pozíció betöltése szempontjából fontos lehet, például milyen nyelveken beszél, van-e jogosítványa stb.

Releváns és tömör

A jó önéletrajz ismérvei: releváns és tömör

A szakmai önéletrajz készítése az a célt szolgálja, hogy bemutasson egy szakmai pályát röviden, tömören, vázlatosan. Tehát nem memoárról van itt szó, amelyben megengedhetők a végeláthatatlan mondatok és a szöveg általi önkifejezés. Itt a tényekre kell fókuszálni!

A vázlatos struktúrájú önéletrajzok egyébként nemcsak az áttekinthetőség szempontjából hasznosak, hanem segítenek kordában tartani a szavak mennyiségét. Egyszerűen felépítésükből adódóan nem engedik, hogy az író túlságosan bő lére eressze a szöveget.

Itt kell megjegyezni, hogy az önéletrajznak nemcsak lényegre törőnek kell lennie, hanem relevánsnak is. Ez azt jelenti, hogy érdemes azokat a tanulmányokat, tapasztalatokat és készségeket kiemelni, amelyek valóban kötődnek a pozícióhoz. Az ember szakmai pályája a legtöbb esetben nem nyílegyenes, vannak néha kitérők, amikor valaki új dolgokba szeretne belefogni, esetleg volt olyan életszakasza, amikor nem a szakmájában dolgozott. Ezek igen hasznosak és az embert gyarapítják, az önéletrajzba azonban csak akkor kerüljenek bele, ha valóban relevánsak.

Nincs benne helyesírási hiba

Ez alapvetőnek tűnhet, mégis nem árt külön felhívni a figyelmet arra, hogy az önéletrajzzal szemben igen fontos követelmény, hogy ne legyen benne helyesírási hiba. Igen, tény, hogy emberek vagyunk és hibázhatunk - pláne a helyesírás egy ingoványos talaj -, egy önéletrajzban azonban semmi keresnivalója hibáknak.

Igazából itt nem is annyira a helyesírási vétség az, ami miatt a jelölt „fekete pontot” kap, hanem az, hogy a hiba benne maradt a szövegben. Ez ugyanis arra utal, hogy az író összecsapta a CV-t és nem hagyott elegendő időt a hibák felkutatására, nem vette a fáradtságot, hogy valakivel átnézesse.

Éppen ezért, a helyesírási hibákat ki kell gyomlálni, ha egyedül nem megy, akkor kérj bátran segítséget!

Van hozzá kép

A jó önéletrajz ismérvei: van hozzá kép

Az önéletrajz olyan, mint egy a kis növényhatározó! Az egyes oldalakról az alapinformációkat megtudhatjuk egy növényekről, a rövid leírás alapján megismerhetjük a tulajdonságaikat, a fotó pedig segít a beazonosításban, vele együtt lesz teljes a kép. Ahogy egy növényhatározó sem ér semmit fotók nélkül, ugyanígy, egy önéletrajz is valószínűleg a kukában landol a megfelelő fénykép nélkül.

Itt fontos kiemelni, hogy a fotó megfelelő legyen. Hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, igen nehéz megmondani. Van olyan munkahely, ahol beleférnek az alternatívabb megközelítések, de van olyan is, ahol kizárólag hivatalos öltözet, semleges háttér kombináció az elfogadott. Bármelyik kategóriába is tartozzon a cég, néhány dolgot érdemes kerülni. Ide sorolhatók a nyaralós, bulizós képet, az olyanok, amelyekről igen feltűnően levágtak valaki, de az igazolványképet sem szerencsés CV-be tenni.

A legjobb, ha egy mini fotózás keretein belül készíttetsz magadról néhány előnyös képet, amelyeket aztán bátran használhatsz majd.

Valós és friss

Az emberek az önéletrajzukat azért küldik el a cégekhez, mert szeretnének bekerülni egy adott pozícióra. Néha ezt annyira szeretnék, hogy hajlandók akár fals dolgokat is beleírni a CV-be, csak hogy jobb színben tűnjenek fel. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy az önéletrajzban tilos csúsztatni, ezek ugyanis idővel kiderülnek és akkor igen kellemetlen helyzetek alakulhatnak ki.

Az igazmondás mellett lényeges továbbá, hogy az önéletrajzban aktuális adatok és információk legyenek. Ha kiderül, hogy évek óta nem frissítették, az nem tesz túl jó benyomást a felvételiztetőre.

Kifejező

Végül, de nem utolsó sorban a jó önéletrajz kifejező. Vagyis, azon túl, hogy a fontos információkat elárulja a jelöltről még valami pluszt is ad, valamit, amiből még inkább meg lehet ismerni a pályázót. Ennek legjobb kifejezési módja a design, ahol a színekkel, formákkal játszva mutathatja meg az illető, hogy ki is ő valójában.

Habár az interneten számos sablon önéletrajzot lehet találni, ha használjuk is őket, érdemes jelentős átalakításokat eszközölni. A CV egy kifejező eszköz, amely hozzásegíthet a hőn áhított munkahely megszerzéséhez, éppen ezért az elkészítésére is időt és figyelmet kell szentelni.

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.
  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.