Skip to main content
Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

HRmaster |

Az önéletrajzok jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés folyamata. Mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük górcső alá. Első blogbejegyzésünkben azokról a részletekről fogunk részletesen beszélni, amelyeket nem szerencsés beleírni egy önéletrajzba.

Milyen a jó önéletrajz?

Nem is olyan sok évvel ezelőtt az önéletrajzok egyet jelentettek egy megszövegezett levéllel. Ezeket váltotta fel az amerikai típusú önéletrajz, amely felsorolásszerűen tartalmazta a jelölt iskoláit, munkahelyeit és egyéb ismereteit. A CV-k evolúciójában nagyon fontos elem lett (és a mai napig az maradt) az egyéniség, vagyis a jelöltnek az a tulajdonsága vagy tulajdonságai, amellyel vagy amelyekkel pozitív értelemben kitűnhet a többi pályázó közül. Ennek sajnos megvan az a veszélye is, hogy az egyediség mellett túl sok információt oszt meg a jelölt az önéletrajzában, olyanokat is, amelyek nem relevánsak a betöltendő pozícióval kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül álljon itt öt információ, amelyeket jobb kihagyni a pályázatból.

1) Túl részletes személyes adatok

Tanácsos azokat a tudnivalókat megadni, amelyek elengedhetetlenek pályázatunk szempontjából, és ugyanilyen fontos azoknak az adatoknak a mellőzése is, amelyekből hátrányunk származhat, vagy egyáltalán nem fontosak. Nélkülözhetetlen az elérhetőségek feltüntetése, amelyeken az állást kínáló cég fel tudja velünk venni a kapcsolatot, mint például a telefonszámunk és az e-mail-címünk. A lakcímet nem szerencsés beleírni az önéletrajzba, előfordulhat ugyanis, hogy emiatt hendikeppel indulunk. Nem releváns információ az sem, hogy hol születtünk, hiszen könnyen lehet, hogy már nem ott élünk, és ez szintén hátrányt jelenthet a kiválasztási folyamatban, ráadásul a pozícióhoz kapcsolódó kompetenciáinkkal sincs összefüggésben.

2) Általános iskola

Ennek megadása csak az esetek kis százalékában releváns, hiszen csak azok a tanulmányok számítanak érdemben egy álláspályázat esetében, amelyek a betöltendő pozícióhoz szorosabban kapcsolódnak. Az általános iskola nem tartozik ezek közé. Manapság a kompetenciák és a szakmai tapasztalat azok a tényezők, amelyek döntő mértékben befolyásolják a munkáltató döntését, nem pedig az, hogy milyen iskolákban tanult a jelölt.

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

3) Nem releváns tanulmányok

Nemcsak az általános iskolát szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban, de a pozíció leírásához nem kapcsolódó iskolák, képzések is mellőzhetők. Könnyen előfordulhat, hogy több végzettséggel is rendelkezünk, ráadásul több különböző területen, azonban szakmai tapasztalatunk nem kapcsolódik mindegyikhez. Tanácsos tehát azokra fókuszálni, amelyek közvetlenül a betöltendő pozícióhoz kapcsolódnak, vagy elősegítették az állás betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalat és tudás megszerzését.

4) Összes eddigi munkahelyünk

Nem igaz, hogy hozzáértőbbnek tűnünk akkor, ha eddigi karrierünknek minden munkahelyét felsoroljuk, még azokat is, amelyek a megpályázott területtől teljesen eltérő szakterülethez tartoznak. Ha az általunk kiszemelt pozíció betöltéséhez szükséges tapasztalatunkat hasonló területe(ke)n és munkakör(ök)ben szereztük, szerencsésebb csak ez(eke)t felsorolni – a feladatok részletezésével.

5) Rövid ideig végzett munkák

Kicsit kapcsolódik az előző ponthoz, azonban külön foglalkozunk vele, mert emitt más megvilágításban szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A rövid ideig, mindössze néhány hétig vagy hónapig végzett munkák megemlítése abban az esetben javasolt, ha olyan szakmai kompetencia megszerzését eredményezték, amivel kiemelkedik pályázatunk a többi jelölt anyaga közül. Ahogy korábban is említettük, a rengeteg munkahely nem elsősorban széles körű szakmai jártasságunkról árulkodik: akár azt a benyomást is keltheti a munkáltatóban, hogy nem tudunk vagy nem akarunk sokáig egy munkahelyen dolgozni.

Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk következő részében azokat a hibákat fogjuk elemezni, amelyek elkövetésével saját pályázati esélyeinket rontjuk le jelentősen.

Ha nem akar lemaradni a HR legfontosabb híreiről, kövessen minket közösségi oldalainkon, a Facebookon és a LinkedInen, vagy lépjen velünk kapcsolatba!

Forrás: https://hrszoftver.blogspot.com/2019/04/oneletrajz-napjainkban-avagy-hogyan.html
Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.