Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

Írta: Administrator |

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. A mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük nagyító alá. Első blogbejegyzésünkben azokról az információkról fogunk részletesen beszélni, melyeket nem szerencsés beleírni egy önéletrajzba.

Nem is olyan sok évvel ezelőtt az önéletrajzok egyet jelentettek egy megszövegezett levéllel. Ezeket váltotta fel az ,,amerikai típusú" önéletrajz, mely felsorolásszerűen tartalmazta a jelölt iskoláit, munkahelyeit és egyéb ismereteit. A CV-k evolúciójában nagyon fontos elem lett (és a mai napig az) az egyéniség, vagyis a jelölt azon tulajdonsága, vagy tulajdonságai, mellyel vagy melyekkel pozitív irányba tűnhet ki a többi pályázó közül. Ennek sajnos megvan az a veszélye is, hogy az egyediség mellett túl sok információt oszt meg a jelölt az önéletrajzában, olyanokat is, amelyek nem relevánsak a betöltendő pozícióval kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül íme 5 információ, melyeket jobb kihagyni a pályázatból:

1) a túl részletes személyes adatok

Tanácsos azokat az információkat megadni, melyek elengedhetetlenek a pályázatunk szempontjából, és ugyanilyen fontos azon adatok mellőzése is, melyekből hátrányunk származhat, vagy egyáltalán nem fontosak. Nélkülözhetetlen megadnunk azon adatainkat, melyeken az állást kínáló cég kapcsolatot tud velünk létesíteni, mint például a telefonszámunk és az email címünk. Habár a lakcímünk is alkalmas a kapcsolattartásra hagyományos levél formájában, mégsem szerencsés beleírni az önéletrajzba. Előfordulhat ugyanis, hogy emiatt hátrányba kerül a pályázatunk más jelöltekével szemben. Nem releváns információ az sem, hol születtünk, hiszen könnyen lehet, hogy már nem ott élünk, és ez szintén hátrányt jelenthet a kiválasztási folyamatban, ráadásul a pozícióhoz kapcsolódó kompetenciáinkra sincs semmilyen befolyással.

2) általános iskola

Az általános iskola megadása a tanulmányoknál csak az esetek nagyon kis százalékában releváns, hiszen csak azok a tanulmányok számítanak érdemben egy álláspályázatnál, melyek a betöltendő pozícióhoz szorosan kapcsolódnak. Az általános iskola nem tartozik ezek közé. Manapság a kompetenciák és a szakmai tapasztalat azok a tényezők, mely döntően befolyásolják a munkáltató döntését, nem pedig az, hogy milyen iskolákban tanult a jelölt.

3) a nem releváns tanulmányok

Nem csak az általános iskolát szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban, a pozíció leírásához nem kapcsolódó iskolák, képzések is mellőzhetők. Könnyen előfordulhat, hogy több végzettséggel is rendelkezünk több különböző területen, azonban szakmai tapasztalatunk nem kapcsolódik ezek mindegyikéhez. Tanácsos tehát azokra fókuszálni, melyek szorosan kapcsolódnak a betöltendő pozícióhoz, vagy elősegítették a pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalat és tudás megszerzését.

4) az összes eddigi munkahelyünk

Tévedés azt állítani, hogy tapasztaltabbnak tűnünk akkor, ha eddigi karrierünk összes munkahelyét felsoroljuk, még azokat is, melyek teljesen más szakterülethez tartoznak, mint ahová a pályázatunkat beadtuk. Ha az általunk megpályázott pozíció, vagy munkakör betöltéséhez szükséges tapasztalatunkat hasonló területe(ke)n és munkakör(ök)ben szereztük, szerencsésebb csak ez(eke)t felsorolni - a feladatok részletezésével.

5) rövid ideig végzett munkák

Kicsit talán kapcsolódik az előző ponthoz, azonban külön foglalkozunk vele, mert más megvilágításban szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A rövid ideig, mindössze néhány hétig vagy hónapig végzett munkák felsorolása vagy említése abban az esetben elengedhetetlen az önéletrajzunkban, ha egy olyan szakmai kompetencia megszerzését eredményezte, mely kiemeli pályázatunkat a többi jelölt anyaga közül. Ahogy korábban is említettük, a rengeteg munkahely nem a széleskörű szakmai tapasztalatunkról árulkodik elsősorban. Akár azt a benyomást is keltheti a munkáltatóban, hogy nem tudunk vagy nem is akarunk sokáig egy munkahelyen dolgozni.

Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk következő részében azon hibákat fogjuk elemezni, melyeket ha elkövetünk az önéletrajzunkban, jelentősen rontjuk saját pályázati esélyeinket.

Ha nem akar lemaradni a HR legfontosabb híreiről, kövessen minket közösségi oldalainkon, Facebook-on és LinkedIn-en, vagy lépjen velünk kapcsolatba.

Forrás: https://hrszoftver.blogspot.com/2019/04/oneletrajz-napjainkban-avagy-hogyan.html

Ügyfeleink mondták

 • Az átlátható jelölt adatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás folyamatát. Most már egyetlen kattintással láthatóvá, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzás-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy benne minden nyomon követhető és visszakereshető. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet vesznek le a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom!

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Az Evolution Consulting-gal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban „management report” célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Ez egy ilyen méretű cégcsoport esetében ez a szolgáltatási színvonal nélkülözhetetlen.

  T. Zsófia | Euromedic
 • Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól, egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítmény-értékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is!

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezen elvárásokat minden tekintetben teljesíti. Felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 munkavállaló munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • Időt és energiát nyertünk a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrástervezés és a szabadságok nyomon követése. Emellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR kontrolling és fluktuáció témában.

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egyszerű, átlátható, és funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, rugalmas a hozzáállás a fejlesztői csapat részéről, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, ami elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein jelentkezik Önnél.

  Evolution Consulting Kft.

  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.