Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

HRmaster |

Az önéletrajzok jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés folyamata. Mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük górcső alá. Első blogbejegyzésünkben azokról a részletekről fogunk részletesen beszélni, amelyeket nem szerencsés beleírni egy önéletrajzba.

Milyen a jó önéletrajz?

Nem is olyan sok évvel ezelőtt az önéletrajzok egyet jelentettek egy megszövegezett levéllel. Ezeket váltotta fel az amerikai típusú önéletrajz, amely felsorolásszerűen tartalmazta a jelölt iskoláit, munkahelyeit és egyéb ismereteit. A CV-k evolúciójában nagyon fontos elem lett (és a mai napig az maradt) az egyéniség, vagyis a jelöltnek az a tulajdonsága vagy tulajdonságai, amellyel vagy amelyekkel pozitív értelemben kitűnhet a többi pályázó közül. Ennek sajnos megvan az a veszélye is, hogy az egyediség mellett túl sok információt oszt meg a jelölt az önéletrajzában, olyanokat is, amelyek nem relevánsak a betöltendő pozícióval kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül álljon itt öt információ, amelyeket jobb kihagyni a pályázatból.

1) Túl részletes személyes adatok

Tanácsos azokat a tudnivalókat megadni, amelyek elengedhetetlenek pályázatunk szempontjából, és ugyanilyen fontos azoknak az adatoknak a mellőzése is, amelyekből hátrányunk származhat, vagy egyáltalán nem fontosak. Nélkülözhetetlen az elérhetőségek feltüntetése, amelyeken az állást kínáló cég fel tudja velünk venni a kapcsolatot, mint például a telefonszámunk és az e-mail-címünk. A lakcímet nem szerencsés beleírni az önéletrajzba, előfordulhat ugyanis, hogy emiatt hendikeppel indulunk. Nem releváns információ az sem, hogy hol születtünk, hiszen könnyen lehet, hogy már nem ott élünk, és ez szintén hátrányt jelenthet a kiválasztási folyamatban, ráadásul a pozícióhoz kapcsolódó kompetenciáinkkal sincs összefüggésben.

2) Általános iskola

Ennek megadása csak az esetek kis százalékában releváns, hiszen csak azok a tanulmányok számítanak érdemben egy álláspályázat esetében, amelyek a betöltendő pozícióhoz szorosabban kapcsolódnak. Az általános iskola nem tartozik ezek közé. Manapság a kompetenciák és a szakmai tapasztalat azok a tényezők, amelyek döntő mértékben befolyásolják a munkáltató döntését, nem pedig az, hogy milyen iskolákban tanult a jelölt.

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot?

3) Nem releváns tanulmányok

Nemcsak az általános iskolát szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban, de a pozíció leírásához nem kapcsolódó iskolák, képzések is mellőzhetők. Könnyen előfordulhat, hogy több végzettséggel is rendelkezünk, ráadásul több különböző területen, azonban szakmai tapasztalatunk nem kapcsolódik mindegyikhez. Tanácsos tehát azokra fókuszálni, amelyek közvetlenül a betöltendő pozícióhoz kapcsolódnak, vagy elősegítették az állás betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalat és tudás megszerzését.

4) Összes eddigi munkahelyünk

Nem igaz, hogy hozzáértőbbnek tűnünk akkor, ha eddigi karrierünknek minden munkahelyét felsoroljuk, még azokat is, amelyek a megpályázott területtől teljesen eltérő szakterülethez tartoznak. Ha az általunk kiszemelt pozíció betöltéséhez szükséges tapasztalatunkat hasonló területe(ke)n és munkakör(ök)ben szereztük, szerencsésebb csak ez(eke)t felsorolni – a feladatok részletezésével.

5) Rövid ideig végzett munkák

Kicsit kapcsolódik az előző ponthoz, azonban külön foglalkozunk vele, mert emitt más megvilágításban szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A rövid ideig, mindössze néhány hétig vagy hónapig végzett munkák megemlítése abban az esetben javasolt, ha olyan szakmai kompetencia megszerzését eredményezték, amivel kiemelkedik pályázatunk a többi jelölt anyaga közül. Ahogy korábban is említettük, a rengeteg munkahely nem elsősorban széles körű szakmai jártasságunkról árulkodik: akár azt a benyomást is keltheti a munkáltatóban, hogy nem tudunk vagy nem akarunk sokáig egy munkahelyen dolgozni.

Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk következő részében azokat a hibákat fogjuk elemezni, amelyek elkövetésével saját pályázati esélyeinket rontjuk le jelentősen.

Ha nem akar lemaradni a HR legfontosabb híreiről, kövessen minket közösségi oldalainkon, a Facebookon és a LinkedInen, vagy lépjen velünk kapcsolatba!

Forrás: https://hrszoftver.blogspot.com/2019/04/oneletrajz-napjainkban-avagy-hogyan.html

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.
  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.