Skip to main content
Digitális HR: Hogyan segíti vállalatok hatékonyságát?

Digitális HR: Hogyan segíti vállalatok hatékonyságát?

HRmaster |

A mai üzleti világban a technológia szinte minden területen forradalmasította a működési folyamatokat, és ez alól a humán erőforrás területe sem kivétel. A digitális HR-eszközök és modern IT-megoldások bevezetése már nem csupán trend, hanem elengedhetetlen lépés a vállalatok számára, hogy versenyképesek maradhassanak a gyorsan változó gazdasági és munkaerőpiaci környezet ellenére is. Hogyan járul hozzá a HR digitalizáció a vállalati hatékonyság növeléséhez és milyen konkrét előnyöket kínálnak ezek az eszközök? Blogcikkünkben megvizsgáljuk, hogyan segíthetik a digitális HR-megoldások a vállalatokat abban, hogy rugalmasabbak, gyorsabbak és eredményesebbek legyenek, miközben a munkavállalók elégedettsége és elkötelezettsége is növekszik. 

A digitalizációs hullámot megelőzően a HR-folyamatok, ezzel együtt az adminisztráció is papír alapon zajlott, manuálisan. Ez rettentő idő- és energiaigényes volt, emellett a hibázás lehetősége is fenn állt, így a HR munkáját segítő informatikai szoftverek megjelenése már kezdetben számos előnyt kínált a vállalatok számára.

A digitalizációs trend térnyerésének köszönhetően azonban hamar idejét múlttá váltak a kezdeti on-premise rendszerek, hiszen a felhasználók részéről megnövekedett az igény a bármikor és bárhonnan elérhető, valós idejű adatokat kínáló felhőalapú szolgáltatásokra.

Ugyanakkor a digitális transzformáció megköveteli, hogy a technológia mellett a munkavállalók is fejlődjenek és rendelkezzenek vagy elsajátítsanak olyan kompetenciákat, amelyek fontosak a digitalizáció sikerességének szempontjából. Ilyen például az alkalmazkodóképesség, az agilitás, a komplex problémamegoldás és a reziliencia.

Milyen területeken nyújtanak segítséget a digitális HR-megoldások?

Összegyűjtöttük azokat a kulcsfontosságú humán erőforrás területeket, ahol a digitalizációnak köszönhetően a hagyományos HR-folyamatok átalakulnak, és az új megoldások jelentős előnyöket kínálnak.

Toborzás és kiválasztás: A digitális toborzási eszközök, mint például az ATS (applicant tracking system) rendszerek nagy mértékben hozzájárulnak a toborzás hatékonyságához. Arról nem is beszélve, hogy az automatizált folyamatokkal és a mesterséges intelligencia alapú előszűrésekkel a szakemberek hamarabb megtalálhatják a szervezet számára ígéretes jelölteket.

Onboarding: Az onboarding folyamat digitalizálásával a vállalatok képesek hatékonyan integrálni az új munkavállalókat a szervezetbe. A digitális támogatásnak köszönhetően könnyen nyomon követhetővé válik a mentorálás időszaka, emellett digitális oktatóanyagokkal is segíthetjük a gyorsabb és zökkenőmentes beilleszkedést.

Teljesítményértékelés: A digitális teljesítményértékelő rendszerek lehetővé teszik, hogy célkitűzéseket, visszajelzéseket és fejlődéskövetést rögzítsünk meghatározott keretek között. Nem csak leegyszerűsítik az értékeléssel járó hosszadalmas folyamatot, de lehetőséget is adnak az alkalmazottaknak arra, hogy jobban megértsék az elvárásokat és a fejlődési lehetőségeiket a szervezeten belül.

Képzésmenedzsment: Az e-learning oktató rendszerek bárhol és bármikor elérhető megoldást kínálnak a kollégák szakmai fejlesztésére, emellett az eredmények nyomon követhetővé válnak a platform keretein belül.

Bérszámfejtés: A kezdetben papíralapon zajló bérszámfejtést hamar felváltották a digitális, beépített automatizációkkal rendelkező rendszerek, amelyek nemcsak az adminisztráció idejét csökkentik le a HR-csapat számára, hanem az emberi hibázás lehetőségét is, amely egy igen fontos tényező a bérszámfejtés tekintetében.

Kommunikáció: A digitális megoldásoknak köszönhetően a munkavállalók akkor sem szigetelődnek el, ha egymástól távol, akár home office-ban dolgoznak. Ma már számos online platform segíti őket a hatékony kommunikációban, ahol akár virtuális értekezletek, találkozók keretén belül is folyamatos lehet a kapcsolattartás.

Milyen előnyei vannak ezeknek a digitális megoldásoknak?

A papíralapú megoldásokkal szemben a digitális HR-eszközök jelentősen hozzájárulnak a vállalatok idő- és költségmegtakarításához, hiszen nagymértékben csökkentik az adminisztratív feladatokra fordított időt a beépített automatizációknak köszönhetően. Emellett kevesebb papír, nyomtató és tárolóhely szükséges, ami költségcsökkentést eredményez.

A digitális HR-szoftverek biztonságos adatkezelést kínálnak a felhőalapú adattárolásnak és a többszintű felhasználóazonosításnak köszönhetően. Emellett folyamatosan nyomon követik a jogszabályváltozásokat, így biztosítva az állandó megfelelést.

A felhőalapú HR-szoftverek bármikor és bárhonnan elérhetők a felhasználók számára, így rugalmasságot és könnyű hozzáférhetőséget biztosítanak földrajzi helytől függetlenül. Ezzel szemben a papaíralapú dokumentumok nehéz tárolhatósággal, korlátozott hozzáférhetőséggel és magas sérülékenységgel bírnak.

A hibázás lehetősége is csökkenthető az automatizált rendszereknek köszönhetően, mivel az adatok bevitele és kezelése nem manuálisan történik. Így szervezetünk sokkal hatékonyabb és pontosabb működésű lehet. Emellett a digitalizált adatokból pár kattintással valós idejű riport is készíthető, ami papíralapú munkavégzés esetében jóval időigényesebb feladat, továbbá kevésbé pontos is lehet.

A digitális rendszerek rugalmassága és skálázhatósága lehetővé teszi, hogy a vállalati létszám növekedése vagy változása esetén is ki tudja szolgálni a szervezet igényeit.  

Emellett nem utolsó sorban könnyen elérhető önkiszolgáló megoldásokat biztosítanak a munkavállalók számára is, amivel megkönnyíthetjük a mindennapi feladataikat és gyors hozzáférést biztosíthatunk a szükséges információkhoz. Így növelhetjük dolgozóink elégedettségét és a munkavállalói élményt is.

A HR-digitalizáció tehát nem csak hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teheti szervezetünknél a humán erőforrás menedzsmentet, de javítja a vállalaton belüli elköteleződést is.

A HRmaster megoldása

A HRmaster egy olyan HR-szoftver, amely 22 modulja segítségével támogatja a szervezet humán erőforrásait érintő összes terület irányítását. A modulok külön-külön és egyben, egy komplex rendszer részeként is kiválóan megállják a helyüket. A szoftver skálázható teljesítménye és a felhasználói szám paraméterezhetősége lehetővé teszi, hogy megfeleljen a cég méretéből fakadó igényeknek.

A rendszer emberi beavatkozás nélkül, pontosan nyomon követi a jogszabályváltozásokat, emellett a beépített számítási megoldásainak köszönhetően az adatbázisok alapján akár prediktív előrejelzéseket is tehet a jövőre vonatkozóan.

A szoftver egyszerű kezelhetőségével és az automatizált folyamataival rengeteg időt spórolhat meg a HR-osztály számára, akik így a hosszas adminisztráció helyett az igazán fontos feladataikra koncentrálhatnak.

A HRmaster a szervezet összes tagja számára mindennapi munkavégzést támogató megoldásokat kínál a legfontosabb napi riportoktól a munkáltatói nyilvántartásokon át a papír nélküli adminisztrációig.

 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.