Bérszámfejtés kiszervezése: 4 érv az outsourcing mellett

Bérszámfejtés kiszervezése: 4 érv az outsourcing mellett

HRmaster |

A bérszámfejtés minden cég életében egy szükséges adminisztratív feladat, aminek elvégzését nem lehet megkerülni. A nagyobb vállalatoknál jellemzően vannak erre a feladatra dedikált dolgozók, a kisebb cégeknél, KKV-knál azonban a bérszámfejtés kiszervezése jelentheti a megoldást. Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes emellett dönteni!

A bérszámfejtés a vállalatkezelés része. Egy olyan komplex folyamat, mely során a szakértők kiszámolják az adó- és járulékfizetési kötelezettségeket. A bérszámfejtők vezetik a kapcsolódó nyilvántartásokat, eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségeknek és igazolásokat állítanak ki a hivatalos szervek, intézmények számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy a könyvelő és a bérszámfejtő fogalma nem fedi egymást. Előbbi ugyanis a partnerek, külső szereplők számláival foglalkozik, utóbbi pedig a dolgozók bérével.

Bár kézenfekvőnek tűnhet, de tévedés azt gondolni, hogy a bérszámfejtők csak a hónap utolsó napjaiban veszik fel a munkát, mindig vannak ugyanis olyan helyzetek, kifizetések, pályázatok, Cafeteria stb., melyek szükségessé teszik, hogy állandóan legyen a közelben egy olyan elérhető ember, akihez ilyen jellegű kérdésekkel lehet fordulni.

Mi mindent számol egy bérszámfejtő? Az alapeset, amikor a dolgozó minden munkanapot ledolgozik. Előfordulhat azonban, hogy betegség miatt kiesik a munkából, ilyenkor lép a képbe a TB-ügyintézés, de ő felel a munkából kiesett dolgozó jelentéséért, és gondoskodik olyanokról is, mint a szja, a nyugdíjjárulék és a különféle adók bruttó bérből történő levonása. Hozzájuk tartozik a CSED, a GYED, a GYÁP ügyintézése, és a munkahelyi balesetek lejelentése és a baleseti táppénz kiszámítása is.

Bérszámfejtés kiszervezése

Nézzük, miért éri meg profikra bízni a bérszámfejtést!

4 érv a bérszámfejtés kiszervezése mellett

Ez tehát egy meglehetősen összetett feladat. Ebből adódik, hogy egy több száz főt foglalkoztató cégnek már megéri egy külön részleget fenntartani erre a célra, a kisebbeknek viszont szinte biztos, hogy nem éri meg valakit csak azért alkalmazni, hogy elvégezze a bérszámfejtést. Szerencsére azonban bizonyos cégeknél a HR outsourcing keretein belül a bérszámfejtés is kiszervezhető. Nézzük, miért érdemes kiszervezni?

Költségcsökkentés

Számos előnyei vannak a külsős bérszámfejtőnek az alkalmazottal szemben. Ha ugyanis valaki csupán bedolgozik, akkor a cég számára összességében kevesebbe kerül majd: nem a vállalat biztosítja a munkához szükséges eszközöket, nincs munkaerőkiesés megbetegedés miatt, a bérszámfejtő szoftvert a HR cég állja, ahogy az esetleges oktatást is. Az ügyfél valójában egy komplex szolgáltatást kap, készen.

Időmegtakarítás

A bérszámfejtés kiszervezésével jelentős munkaerőkapacitás szabadítható fel. Azáltal, hogy ezt a nagy figyelmet és sok-sok időt igénylő munkát egy külsős cég látja el, nem az alkalmazottak, több idő jut majd egyéb, fontos feladatok ellátására.

Profizmus

A bérszámfejtés kiszervezésével biztosítható, hogy olyan ember, cég végezze el ezt a feladatot, aki 100%-osan naprakész, friss tudása van a törvényi változásokról. Tapasztalatai alapján könnyen átlátja a helyzetet, ha pedig csapatban dolgozik, akkor a sokszínű tudás válik elérhetővé a vállalat számára. Amennyiben a szakemberek naprakészek, ismerik és beépítik a változásokat, úgy nagy eséllyel elkerülheti a szervezet a különféle büntetéseket és bírságokat.

Biztonság

A bérszámfejtés során a szakemberek bizalmas adatokkal dolgoznak. Ha egy profi céget bízunk meg, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy az érzékeny adatok jó kezekben vannak, azok nem jutnak el illetéktelenekhez, megfelelnek az adatkezelési szabályoknak.

A bérszámfejtés egy igen összetett folyamat, ami a legtöbb dolgozó számára nem is ismert. A ledolgozott napok, szabadságok, betegszabadságok figyelembevételével és a különféle kedvezmények beszámításával kalkulált munkabér lesz az, ami végül majd megérkezik a dolgozó számlájára. Munkájuk tehát nélkülözhetetlen, mivel a gazdaság hajtómotorjáért, a fizetésekért felelnek.

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.

  Iratkozzon fel hírlevelünkre!


  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.