360 fokos értékelés: több szem...

360 fokos értékelés: több szem...

HRmaster |

A szervezetek az értékelések és visszajelzések révén képesek jobbak és jobbak lenni. Nem elég azonban egy véleményre támaszkodni, a szubjektivitás kiszűrésére és a többféle nézőpont felsorakoztatására érdemes minden érintett felet felkérni az értékelésre. Ezt nevezzük 360 fokos értékelésnek.

Értékelés, mint mostohatestvér

A legtöbb magyarországi szervezetben a teljesítmény értékelés és a visszajelzés „mostohatestvér”. Ez egyfelől arra vezethető vissza, hogy az emberek alapvetően konfliktuskerülők, nem szívesen vállalják fel a nézeteltéréseket. Ha pedig meg is teszik, akkor sokszor nem jó stílusban vezetik elő észrevételeiket, érveiket.

A véleményformálás ugyanis nem veleszületett képesség, az emberek szocializációjuk során tanulják meg ezt. A standardizált véleményformálás egyik első és igen meghatározó intézménye az iskola. Itt mindössze egy síkon, egy 0 és 5 közötti skálán értékelik a gyerekek teljesítményét, akik egy szám segítségével kapnak visszajelzést arról, hogy az adott témában hogyan teljesítenek egy meghatározott, vagy tapasztalati úton kialakult standardhoz képest.

Az értékelés e formája meglehetősen beszűkült, csupán egyetlen aspektusból történik meg. A 360 fokos értékelés iskolai környezetben történő alkalmazása a gyakorlatban azt jelentené, hogy nemcsak a tanítónéni értékeli a diákot, hanem ő maga is igyekszik reálisan megítélni teljesítményét és a társai is elmondhatják véleményüket.

A 360 fokos értékelés

Kritikát adni és kritikát kapni sem egyszerű dolog, fontos azonban azt felismerni a szakembereknek és a dolgozóknak is, hogy ez egy igen erős eszköze a fejlődésnek. Pontosan ezért lényeges, hogy ne legyen mellőzve a rossz tévképzetekre és az időhiányra hivatkozva, helyette inkább alapos eljárás legyen.

A szakmai körök egyetértenek abban, hogy az értékelés leghatékonyabb módszere a 360 fokos értékelés, vagyis amikor nem csak önértékelés történik, hanem véleményt mondanak a dolgozó szakmai teljesítményéről a beosztottjai, a felettesei és azok a munkatársak is, akik vele egy pozíciószinten dolgoznak. Fontos, hogy az értékelés során használt tesztek anonimek, ezzel kiküszöbölhetők azok a ferdítések, szépítések vagy éppen lehúzások, amik a dolgozók „mit szól majd, hogy ezt mondtam” aggályaiból fakadnak.

360 fokos értékelés

Ez az értékelési módszer azért vált világszerte annyira sikeressé, mivel több megközelítést, szempontot is behoz az értékelésbe. Semmi nem fekete és fehér, minden a helyzettől, a perspektívától függ. A teszteknek köszönhetően egy igen gazdag kép alakulhat ki a dolgozóról, kiderülhetnek olyan problémák és olyan előnyök is, amik egy egyszerű feedbacknél rejtve maradtak volna.

A folyamat során rengeteg adat keletkezik, melyek csak akkor képviselnek értékek, ha a HR-es vagy a cégvezető helyesen tudja értelmezni őket. A HRmaster 360 fokos értékelés modulja képes arra, hogy ezt az információkupacot rendszerezi egy olyan struktúrában, ami többek között a hierarchikus viszonyokat is feltünteti, az értékelések eredményeit pedig könnyedén lehet kezelni, kivonatolni és visszakeresni.

A módszer

A 360 fokos értékelés több módon is történhet, végezhető írásban és szóban is. Írásban kitöltők egy hosszú kérdéssort kapnak, ami a legfontosabb témákra kérdez rá. Olyan topikokat kell itt elképzelni, ami a kooperáció, a kommunikáció vagy éppen a bizalom. A személyes beszélgetés is hatékony formája az információszerzésnek. Ebben az esetben az értékelők sokkal nyíltabbak, több dolgot és gondolatot megosztanak, ami annak tudható be, hogy érzik fontosságukat, azt, hogy valaki kíváncsi a véleményükre, ez pedig motiváló számukra.

Visszajelzés

Az eredményekből az értékelt visszajelzést kap arról, hogy milyen területeken kell még fejlődnie a környezete szerint és mi az, mi jól működik. Itt fény derülhet olyan problémákra, amiket mind az értékelt, mind pedig az értékelők detektáltak, de lehetnek eltérések is. Ha például az értékelők megneveznek egy fejlődési pontot, aminek az értékelt dolgozó eddig nem volt tudatában, az máris egy olyan fontos információ, amiért már megérte végig járni a procedúrát. Természetesen ennek ellenkezője is megeshet, amikor a dolgozó negatív jellemzőként észlel valamit, amit a környezete nem tart annak.

A problémák ismeretében a HR szakemberek olyan fejlesztési módozatokat tudnak javasolni a munkatársaknak, amikkel dolgozhatnak a hiányosságaikon, fejleszthetik magukat, de akár szervezett tréningeket, képzéseket is ajánlhatnak nekik.

Legnagyobb előnye, hogy a visszajelzések révén a kollégák tudnak fejlődni, az értékelőket pedig motiválja, hogy fontos a véleményük. A feedbackek rendszerezését követően egy átlátható struktúra jön létre, amiben könnyen azonosíthatók a kapcsolatok, a hierarchia, és mindez projekt szinten is elvégezhető.

A 360 fokos értékelés módszerét először a XX. században alkalmazták, Amerikában: egy küldetés vezetőjét úgy nevezték ki, hogy nemcsak a vezetők, hanem a katonák is véleményt mondhattak arról, hogy kit gondolnak a leginkább megfelelőnek erre a feladatra. Azóta a technika szép pályát futott be, a világ számos pontján nagy sikerrel alkalmazzák. Idehaza egyelőre még csak a külföldi tulajdonú nagyvállalatok tették le a voksukat emellett az alapos értékelő rendszer mellett, a jövőben azonban várható, hogy egyre több cég követi majd a példájukat.

Ügyfeleink mondták
 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.

  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.