Skip to main content
Tökéletes motivációs levél márpedig létezik!

Tökéletes motivációs levél márpedig létezik!

HRmaster |

Vannak olyan álláspályázatok, melyekre nem elegendő a friss önéletrajz elküldése, hanem motivációs levelet is kell írni. Ezt a pályázók általában nem kedvelik annyira, érdemes azonban megbarátkozni vele, hiszen kitűnő módszer a figyelemfelkeltésre, ami különösen fontos annak ismeretében, hogy akár több száz jelentkezés is érkezhet egyetlen hirdetésre. Milyen a tökéletes motivációs levél? Ennek járunk utána!

A motivációs levél írását a legtöbb jelentkező kifejezetten nem kedveli, ami annak tudható be, hogy sokan nem is igazán tudják, hogy mit írjanak. Ezt az ellenérzést leküzdve azonban növelhető a sikeres pályázat esélye, mivel egy jól megkomponált írással ki lehet tűnni a többi jelentkező közül. Ehhez azonban el kell térni a sablonoktól, kreatívnak és eredetinek kell lenni.

A tartalom

A jó motivációs levél írása nagy odafigyelést igényel, segítséget nyújt azonban, hogy vannak bizonyos kötelező elemek, ami mentén fel lehet építeni a szöveget.

Az első ilyen a megszólítás! A motivációs levél megszólítása jellemzően személyre szabott, vagyis az a név, ami az álláshirdetésben is szerepel. Ha ez nincs megadva, akkor érdemes inkább kihagyni, mint az általános megszólításokat használni. A levél első mondataiban a biztonság kedvéért a megpályázott pozíciónak is szerepelnie kell, illetve annak is, hogy a pályázó honnan értesült az nyitott pozícióról.

A motivációs levél megírása azzal folytatódik, hogy az előző munkahelyén a jelölt milyen releváns tapasztalatokat szerzett. Ehhez jó sorvezető lehet a szakmai önéletrajz, vagyis a tények, amik közül az alapján érdemes szemezgetni, hogy az adott állásról szóló hirdetésben milyen elvárásokat fogalmazott meg a cég. Lényeges kitérni arra is, hogy a jelentkező miért szeretne az adott cégnél dolgozni, mit lát benne, mi az, ami megragadta a hirdetésben.

A levél formai követelményeinek megfelelően a motivációs levél is egy befejezéssel, dátummal és aláírással zárul.

A stílus megválasztása

A levél stílusának megválasztása kulcsfontosságú. A túl hivatalos, kínosan formális megfogalmazások olykor kacifántos mondatszerkezeteket eredményeznek, ami nemcsak vicces lehet, de teljes mértékben felesleges is.

Célravezető az élő beszéd fordulatait követni és inkább személyesebbre venni a hangvételt. Ezáltal a pályázó jobban meg tud nyílni, ami azt segíti, hogy megmutassa személyiségét.

Az unalmas frázisok a múlté

A jelentkező pályázati anyaga lenyomatot ad a szakmai kvalitásokról és információkat szolgáltat a személyiségéről. Azok, akik az interneten elérhető ingyenes sablonokat használják és nem változtatnak rajtuk, beleesnek abba a hibába, hogy megkülönböztethetetlenek lesznek a többi hasonló módon eljáró pályázótól. Így hiába az idő- és energiabefektetés, a várt email nem érkezik meg, a telefon pedig nem fog megcsörrenni.

A szürke tömegbe olvasztanak be az unásig ismételt frázisok és szófordulatok is. Ezek használata tehát mindenképp kerülendő a motiváció levélben.

Csakis a lényeget

A motivációs levélben nincs helye a cirádás körmondatoknak, abban ugyanis könnyedén elveszik a lényeg. Mivel a HR-esek naponta több tucatnyi CV-t néznek át, nem csoda, hogy a sűrűn írt, tagolatlan és végeláthatatlan leveleken olykor csak átsuhannak. Az egyszerű mondatok, a kiemelések, az erős kijelentések hangsúlyozása segíti a befogadást még akkor is, ha erre csak kevés idő jut.

Pontosság mindenekfelett

A pontosság ebben az esetben a tényekre és a megfogalmazásra is értendő. A dátumokat, neveket, cégneveket kétszer is érdemes ellenőrizni, ezek eltévesztése ugyanis igen kellemetlen lehet. Ugyanígy a helyesírást is többször át kell futni, sőt, nem árt átnézetni valakivel, aki harmadik szemként kiszúrja a nehezen érthető részeket, a helyesírási hibákat.

Új formák kellenek

Tökéletes motivációs levél

Ahogy fent írtuk a HR szakembereknek hatalmas mennyiségű motivációs levelet kell átnézniük, akár több százan is jelentkezhetnek egy-egy nyitott pozícióra. Ebből kitűnni igen nehéz, nem árt tehát új formákban is gondolkozni. A motivációs levelet helyettesítő rövid motivációs videó például kifejezetten jó eszköz, könnyű elkészíteni, a HR-es számára pedig felüdülés lesz egy videó a sok írás között.

Pályakezdők tapasztalat nélkül

Gyakori probléma, hogy az egyetemen frissen végzett pályakezdők nagy lelkesedéssel vetik bele magukat az álláskeresésbe, hamar szembesülnek azonban azzal, hogy nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, amit például a motivációs levélbe be tudnának írni. Ezekben az esetekben még inkább fontos a kreativitás és a személyiség előtérbe helyezése. Nem mellesleg a hobbik és iskolai projektek jó muníciót nyújthatnak. Ezeknek a pályázóknak sem kell aggódni, hiszen a pályakezdőkkel szemben értelemszerűen nem támasztanak komoly szakmai követelményeket, nem elvárás a többéves tapasztalat.

Ha hosszabb-rövidebb idő kimarad

Előfordulhat, hogy a pályázó életében eltelik pár hónap, év, amikor nincs munkaviszonya, nem dolgozik. Ennek hátterében sok minden állhat, jellemzően azonban sokan félnek ezt beleírni a motivációs levélbe. Épp ellenkezőleg érdemes azonban eljárni, az üres járatos időszakot fel kell vállalni, és azt hangsúlyozni, hogy mivel épült a személyiség és a szakmai tapasztalat a kihagyott időszak alatt.

A startup szférában előszeretettel használják a pitcheket, más néven elevator pitcheket. Ezek lényege, hogy a vállalkozó mindössze néhány percben foglalja össze vállalkozása lényegét, annak esszenciáját. Nem tér ki a felesleges részletekre, nem beszél mellé, csupán a legfontosabb tényeket közli és igyekszik felkelteni az érdeklődést, megragadni a figyelmet. A tökéletes motivációs levél pontosan ilyen: stílusos és lényegre törő!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.