Tökéletes motivációs levél márpedig létezik!

Tökéletes motivációs levél márpedig létezik!

HRmaster |

Vannak olyan álláspályázatok, melyekre nem elegendő a friss önéletrajz elküldése, hanem motivációs levelet is kell írni. Ezt a pályázók általában nem kedvelik annyira, érdemes azonban megbarátkozni vele, hiszen kitűnő módszer a figyelemfelkeltésre, ami különösen fontos annak ismeretében, hogy akár több száz jelentkezés is érkezhet egyetlen hirdetésre. Milyen a tökéletes motivációs levél? Ennek járunk utána!

A motivációs levél írását a legtöbb jelentkező kifejezetten nem kedveli, ami annak tudható be, hogy sokan nem is igazán tudják, hogy mit írjanak. Ezt az ellenérzést leküzdve azonban növelhető a sikeres pályázat esélye, mivel egy jól megkomponált írással ki lehet tűnni a többi jelentkező közül. Ehhez azonban el kell térni a sablonoktól, kreatívnak és eredetinek kell lenni.

A tartalom

A jó motivációs levél írása nagy odafigyelést igényel, segítséget nyújt azonban, hogy vannak bizonyos kötelező elemek, ami mentén fel lehet építeni a szöveget.

Az első ilyen a megszólítás! A motivációs levél megszólítása jellemzően személyre szabott, vagyis az a név, ami az álláshirdetésben is szerepel. Ha ez nincs megadva, akkor érdemes inkább kihagyni, mint az általános megszólításokat használni. A levél első mondataiban a biztonság kedvéért a megpályázott pozíciónak is szerepelnie kell, illetve annak is, hogy a pályázó honnan értesült az nyitott pozícióról.

A motivációs levél megírása azzal folytatódik, hogy az előző munkahelyén a jelölt milyen releváns tapasztalatokat szerzett. Ehhez jó sorvezető lehet a szakmai önéletrajz, vagyis a tények, amik közül az alapján érdemes szemezgetni, hogy az adott állásról szóló hirdetésben milyen elvárásokat fogalmazott meg a cég. Lényeges kitérni arra is, hogy a jelentkező miért szeretne az adott cégnél dolgozni, mit lát benne, mi az, ami megragadta a hirdetésben.

A levél formai követelményeinek megfelelően a motivációs levél is egy befejezéssel, dátummal és aláírással zárul.

A stílus megválasztása

A levél stílusának megválasztása kulcsfontosságú. A túl hivatalos, kínosan formális megfogalmazások olykor kacifántos mondatszerkezeteket eredményeznek, ami nemcsak vicces lehet, de teljes mértékben felesleges is.

Célravezető az élő beszéd fordulatait követni és inkább személyesebbre venni a hangvételt. Ezáltal a pályázó jobban meg tud nyílni, ami azt segíti, hogy megmutassa személyiségét.

Az unalmas frázisok a múlté

A jelentkező pályázati anyaga lenyomatot ad a szakmai kvalitásokról és információkat szolgáltat a személyiségéről. Azok, akik az interneten elérhető ingyenes sablonokat használják és nem változtatnak rajtuk, beleesnek abba a hibába, hogy megkülönböztethetetlenek lesznek a többi hasonló módon eljáró pályázótól. Így hiába az idő- és energiabefektetés, a várt email nem érkezik meg, a telefon pedig nem fog megcsörrenni.

A szürke tömegbe olvasztanak be az unásig ismételt frázisok és szófordulatok is. Ezek használata tehát mindenképp kerülendő a motiváció levélben.

Csakis a lényeget

A motivációs levélben nincs helye a cirádás körmondatoknak, abban ugyanis könnyedén elveszik a lényeg. Mivel a HR-esek naponta több tucatnyi CV-t néznek át, nem csoda, hogy a sűrűn írt, tagolatlan és végeláthatatlan leveleken olykor csak átsuhannak. Az egyszerű mondatok, a kiemelések, az erős kijelentések hangsúlyozása segíti a befogadást még akkor is, ha erre csak kevés idő jut.

Pontosság mindenekfelett

A pontosság ebben az esetben a tényekre és a megfogalmazásra is értendő. A dátumokat, neveket, cégneveket kétszer is érdemes ellenőrizni, ezek eltévesztése ugyanis igen kellemetlen lehet. Ugyanígy a helyesírást is többször át kell futni, sőt, nem árt átnézetni valakivel, aki harmadik szemként kiszúrja a nehezen érthető részeket, a helyesírási hibákat.

Új formák kellenek

Tökéletes motivációs levél

Ahogy fent írtuk a HR szakembereknek hatalmas mennyiségű motivációs levelet kell átnézniük, akár több százan is jelentkezhetnek egy-egy nyitott pozícióra. Ebből kitűnni igen nehéz, nem árt tehát új formákban is gondolkozni. A motivációs levelet helyettesítő rövid motivációs videó például kifejezetten jó eszköz, könnyű elkészíteni, a HR-es számára pedig felüdülés lesz egy videó a sok írás között.

Pályakezdők tapasztalat nélkül

Gyakori probléma, hogy az egyetemen frissen végzett pályakezdők nagy lelkesedéssel vetik bele magukat az álláskeresésbe, hamar szembesülnek azonban azzal, hogy nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, amit például a motivációs levélbe be tudnának írni. Ezekben az esetekben még inkább fontos a kreativitás és a személyiség előtérbe helyezése. Nem mellesleg a hobbik és iskolai projektek jó muníciót nyújthatnak. Ezeknek a pályázóknak sem kell aggódni, hiszen a pályakezdőkkel szemben értelemszerűen nem támasztanak komoly szakmai követelményeket, nem elvárás a többéves tapasztalat.

Ha hosszabb-rövidebb idő kimarad

Előfordulhat, hogy a pályázó életében eltelik pár hónap, év, amikor nincs munkaviszonya, nem dolgozik. Ennek hátterében sok minden állhat, jellemzően azonban sokan félnek ezt beleírni a motivációs levélbe. Épp ellenkezőleg érdemes azonban eljárni, az üres járatos időszakot fel kell vállalni, és azt hangsúlyozni, hogy mivel épült a személyiség és a szakmai tapasztalat a kihagyott időszak alatt.

A startup szférában előszeretettel használják a pitcheket, más néven elevator pitcheket. Ezek lényege, hogy a vállalkozó mindössze néhány percben foglalja össze vállalkozása lényegét, annak esszenciáját. Nem tér ki a felesleges részletekre, nem beszél mellé, csupán a legfontosabb tényeket közli és igyekszik felkelteni az érdeklődést, megragadni a figyelmet. A tökéletes motivációs levél pontosan ilyen: stílusos és lényegre törő!

Ügyfeleink mondták
 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.

  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.