Skip to main content
Tiszta vizet a pohárba: hogyan működik a cafeteria adózás?

Tiszta vizet a pohárba: hogyan működik a cafeteria adózás?

HRmaster |

Manapság már a legtöbb munkahelyen igyekeznek béren kívüli juttatásokkal is ösztönözni a munkavállalókat a lojalitásra. Ennek többféle formája is lehet, de ma Magyarországon a legnépszerűbb a cafeteria-rendszer. Az ezzel kapcsolatos közterhek rendszerének útvesztőjében azonban nem egyszerű eligazodni. Alábbi blogbejegyzésünkben a cafeteria adózásról és az ide tartozó szolgáltatások adózásáról írunk.

Mi az a cafeteria – és mi nem?

A cafeteria nem más, mint a munkabérszerű juttatások egy formája, amely lehetővé teszi a munkaadó számára, hogy adókedvezményt érvényesítsen a bérkiegészítés ilyen formájára. A legfontosabb különbségek a munkabér és az efféle juttatások között azonban elsősorban a rá vonatkozó jogszabályi előírásokban, az adózás mértékében és az elszámolás menetében rejlenek – amellett, hogy a cafeteria nem kötelezően előírt juttatási forma, míg a munkabér természetesen igen.

A cafeteria olyan munkabéren felüli juttatás, amely nem lehet munkabér, nem alkalmazható a jutalmazás eszközeként és nem honorálható vele a munkavállaló egyéni teljesítménye sem. A cafeteria tehát arra szolgál, hogy a munkaadó a munkabérhez képest kedvezőbb közterhek viselése mellett adhasson bérkiegészítést a munkavállalóknak.

Ki jogosult a cafeteriára és ki adhat cafeteriát?

A cafeteria jellegű szolgáltatás juttatásként történő adására kizárólag a munkáltató, vagy más néven munkaadó jogosult. A törvény azonban azt nem írja elő, hogy a munkavállalók milyen feltételek mellett részesülhetnek az effajta jövedelemben. A törvényi keretrendszer a betartandó szabályok terén elsősorban az egyenlő bánásmód elvét tartja szem előtt, illetve azt mondja ki, hogy a belső cafeteria-szabályzatnak következetesnek és egyértelműnek kell lennie. Amennyiben ugyanis nem minden munkavállaló részesülhet belőle, úgy a cafeteria nem számít kedvező adózású bérkiegészítésnek, hanem jövedelmeként kell belőle adózni.

Mi tartozhat a cafeteria jellegű juttatásokba?

Maga a „cafeteria” egy angol kifejezés, melynek jelentése: „önkiszolgáló étterem”. Ez megmagyarázza, hogy milyen juttatási formáról van szó. Egy olyan bérkiegészítés, amelynek elemeit a munkaadó maga válogatja össze – mint egy önkiszolgáló étteremben a vendégek. Elemeit a jogszabály nem határozza meg, ezért bármilyen juttatás beletartozhat. Amit azonban meghatároz a jogszabály, az a cafeteria adózás mértéke.

A cafeteria adómentes?

A cafeteria alapvetően olyan béren kívüli juttatás, amelyet jóval kedvezményesebb adóterhek mellett szolgáltathat a munkáltató a munkavállalók bérkiegészítése céljából, mintha a bérüket emelné meg. Így a cafeteria alapvetően nem adómentes, legalábbis a legtöbb eleme, amelyet igénybe lehet venni, nem az. Azt a néhány kivételes esetet, amelyre egyáltalán nem kell adót fizetni, az alábbiakban tárgyaljuk.

Mennyi adót kell fizetni a cafeteria után?

A cafeteria adózása egy összetett, szigorú rendszer, a cafeteria szabályzat alapján működik. Az adóköteles cafeteria elemek alapvetően három adózási csoportba sorolhatók, illetve az adófizetés mértéke attól is függ, hogy a munkáltató vállalat milyen típusú adóalanynak minősül (TAO vagy KIVA):

1. Béren kívüli juttatások
TAO adóalanyok esetén 15 % szja + 13 % szocho
KIVA-s cég esetén 15 % szja + 10 % kiva + HIPA

2. Egyes meghatározott juttatások
TAO-s cég esetén 33,04 %
KIVA adóalany esetén 37,7%

3. Bérjövedelemként adózó juttatások
TAO-s vállalat esetén 46,5%
KIVA adóalanyoknak 43,5%

Az egyes cafeteria adózási sávokba az alábbi cafeteria elemek tartoznak bele:

1. Béren kívüli juttatások
SZÉP Kártya, azaz a Széchényi Pihenőkártya

2. Egyes meghatározott juttatások

a. SZÉP Kártya béren kívüli juttatás összeghatárt meghaladó része
b. csekély értékű ajándék (évi 1 alkalommal)
c. célzott szolgáltatás nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba
d. célzott szolgáltatás önsegélyező pénztárba

3. Bérjövedelemként adózó juttatások

a. önkéntes pénztári tagdíj átvállalás
b. munkahelyi étkezés
c. mobilitási célú lakhatási támogatás
d. lakáscélú támogatás lakásszerzéshez, felújításhoz, építéshez
e. iskolakezdési támogatás
f. diákhitel támogatás
g. helyi utazási bérlet
h. üdülési szolgáltatás

Egyes elemek esetében az összeghatár is meg van szabva, amelyet az Írisz Office weboldalán foglaltak össze átfogóan.

Van olyan, hogy teljesen adómentes cafeteria?

A cafeteria nem minden formája adómentes, de vannak olyan jellegű juttatási formái, amelyek esetén mentesülünk az adófizetés alól. Ezek eléggé szigorú szabályozások mellett vehetőek igénybe, további hátrányuk, hogy nem minden munkavállaló számára bizonyulnak egyformán hasznosnak, vonzónak. Ezek körébe tartoznak az alábbi elemek:

  • számítógéphasználat (utalvány formájában is adható)
  • sportrendezvényekre szóló jegy vagy bérlet (nem lehet utalvány)
  • a munkaadó által üzemeltetett sportlétesítmény használata
  • olyan belépőjegy vagy bérlet, amely kulturális szolgáltatás igénybevételére szól, esetlegesen könyvtári beiratkozási díj (nem lehet utalvány)
  • bölcsődei vagy óvodai ellátás, szolgáltatás és egyéb költségek (számlára)
  • munkaadó által biztosított védőoltás
  • munkavégzéshez szükséges védőeszköz (jogszabály által előírt használat miatt biztosítandó)
  • a munkahelyre való odajutás költségének térítése (tömegközlekedési bérlet, jegy ellenértéke, gépjárművel történő közlekedés esetén minimum 9 Ft/km, maximum 15 Ft/km erejéig)
  • a munkavállaló továbbképzése, iskolarendszeren kívüli oktatása
  • kegyeleti ellátás
  • munkaruha (munkáltató belső szabályzatában meghatározott, feliratos vagy logó formájában megkülönböztetéssel ellátott ruházat)
  • home office támogatása
  • felelősségbiztosítás a vezető tisztségviselők részére

Összefoglalva

Összességében tehát a cafeteria néhány kivételes elemétől eltekintve nem adómentes juttatás. Habár a legtöbb elemének jellemzője, hogy a munkaadó kedvezményes adóteher fizetése mellett adhatja a munkavállalóknak, a juttatások kiosztását csak szigorú szabályrendszernek megfelelően lehet jogszerűen végezni. Ezeket a szabályozásokat illetően a NAV weboldalán érdemes tájékozódni, hiszen itt első kézből tájékozódhatunk a legfrissebb rendelkezésekről a cafeteria adózás tekintetében is.

A HRmaster és a cafeteria

A HRmaster Cafeteria modulja abban segít a HR-osztálynak, hogy a munkaerő toborzásának és megtartásának eszközeként szolgáló cafeteria jellegű szolgáltatások adminisztrációját gördülékenyen és a lehető leghatékonyabban tudja kezelni. A rendszer önállóan kiszámolja a rendelkezésre álló juttatási összeget és a legfrissebb vonatkozó jogszabályi előírásokat is automatikusan betartatja – így a munkaügyi bírságok is elkerülhetők használatával.

A HRmaster Béren kívüli juttatások modulja pedig biztosítja a vállalat által nyújtott béren kívüli juttatások teljes körű, testreszabott nyilvántartását, valamint a nyilatkoztatás önkiszolgáló módon történő lebonyolítását is.

Ha érdekli Önt, hogy még milyen egyéb lehetőségekkel és funkciókkal segítheti a gördülékeny, automatizált HR-folyamatokat a HRmaster, lépjen velünk kapcsolatba! http://hrmaster.hu/kapcsolat

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.