Skip to main content
Bérszámfejtési szolgáltatás nehézségek nélkül? Igen, lehetséges!

Bérszámfejtési szolgáltatás nehézségek nélkül? Igen, lehetséges!

HRmaster |

A bérszámfejtés egy igen érzékeny és magas fokú precizitást megkívánó folyamat a cégek életében, hiszen a bérszámfejtő kollégák felelőssége az összes munkavállaló bérének helyes kiszámítása és az ehhez kapcsolódó adminisztratív tevékenységek pontos ellátása. A bérszámfejtés során számos tényező figyelembevétele szükséges a fizetendő bérek meghatározásához, mint például a munkavállalók munkaideje, juttatásai, aktuális adózási előírások és egyéb releváns tényezők.

Ahogy láthatjuk, ez egy elég összetett folyamat, de hogy jobban megértsük, vegyük sorra, hogy milyen feladatokat kell ellátnia egy bérszámfejtőnek!

Bérszámfejtési szolgáltatás: a számfejtő feladatai

  1. A bérszámfejtő elsődleges feladata a bérek és a fizetések feldolgozása és kiszámítása egy vállalkozásnál vagy szervezetnél. A bérszámfejtő felelős az alkalmazottak béradatbázisának nyilvántartásáért, a bérek és juttatások kiszámításáért, a bérváltozások kezeléséért, valamint az adózási és törvényi előírások betartásáért.
  2. A bérszámfejtő tevékenységei közé tartozik a dolgozók munkaidő-nyilvántartásának kezelése, a béralapok kezelése, bérjegyzékek, bérszámfejtési kimutatások és adóbevallások elkészítése, valamint a bérekkel és juttatásokkal kapcsolatos adatok archiválása és nyilvántartása, tehát számos adminisztrációval kapcsolatos feladatot is ellátnak. 
  3. Ezenkívül a bérszámfejtőnek figyelemmel kell kísérni az aktuális munkajogi és adózási előírásokat, hogy biztosítsa a bérek és juttatások helyes kiszámítását, valamint az adózási kötelezettségek betartását. Emellett gyakran kommunikál az alkalmazottakkal, válaszol a bérekkel kapcsolatos kérdéseikre és segíti őket az adózási ügyekben.

Milyen kihívásokkal kell nap mint nap szembenéznie a bérszámfejtőknek egy ilyen terepen, ahol gyakorlatilag nem lehet hibázni?

  • Adózási és jogszabályi változások: Az adózási és munkajogi szabályozások folyamatosan változhatnak, így a bérszámfejtőknek naprakész tudással kell rendelkezniük. Az új adózási előírások megjelenése, a szociális biztonsági szabályok vagy bérszámfejtési szabályok megváltozása komoly kihívást jelenthet a bérszámfejtők számára.
  • Komplex számítások: A bérszámfejtőknek gyakran bonyolult számításokat kell elvégezniük a bérek és juttatások kiszámításához. Ezek magukba foglalhatják a munkaidő- és pihenőidő-számításokat, a távollétek és betegállományok kezelését, a bónuszok és juttatások összetett kiszámítását. Az ilyen kalkulációk hibái súlyos pénzügyi és jogi következményekkel járhatnak. 
  • Adatkezelés és bizalmas információk: A bérszámfejtők hozzáférnek az alkalmazottak személyes és pénzügyi adataihoz. Az adatbiztonság és a bizalmas információk kezelése kiemelt fontosságú. A bérszámfejtőknek biztosítaniuk kell az adatok védelmét, nem oszthatják meg azokat illetéktelen személyekkel, és be kell tartaniuk az adatvédelmi jogszabályokat.
  • Határidők betartása: A bérszámfejtésnek szigorú határidői vannak. Az alkalmazottak fizetését időben kell feldolgozni, a megfelelő adóbevallásokat és jelentéseket határidőre kell benyújtani. A bérszámfejtőknek hatékony időmenedzsmentet kell alkalmazniuk annak érdekében, hogy ezeket a teljesítési dátumokat minden hónapban, újra és újra tartani tudják.
  • Kommunikáció: A bérszámfejtőknek rendszeres kommunikációra van szükségük az alkalmazottakkal, az adóhatóságokkal és más részlegekkel, például a HR-osztállyal és a pénzügyi részleggel. Képesnek kell lenniük magyarázatokat adni a bérekkel és adózással kapcsolatos kérdésekre, és hatékonyan átadni az információkat.

Ez csak néhány példa a bérszámfejtők kihívásai közül. Szerencsére ma már sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb módon is elláthatjuk bérszámfejtési feladatainkat, és a hibázási lehetőségek arányát is jelentősen lecsökkenthetjük.  

Számos szoftveres megoldás vált elérhetővé az utóbbi években, azonban nem mindegy, hogy milyen bérszámfejtési szolgáltatás mellett döntünk, hiszen egy komplex, automatizált rendszer igencsak megkönnyítheti mindennapjainkat. 

A HRmaster új fejezetet nyit a bérszámfejtésben. A 21 modulból álló integrált HR-szoftver legújabb modulja kiutat mutat a bérszámfejtési szolgáltatások végeláthatatlan sorából.  

Miben lehet a segítségünkre a HRmaster?

Az újonnan bevezetett modul a bérszámfejtés folyamatát átláthatóbbá, gördülékenyebbé és pontosabbá teszi. A modul integráltan működik a HRmaster komplex rendszerében, azonban önmagában – más modulok használata nélkül – is megállja a helyét. 

A bérszámfejtő szoftver magas fokú automatizációjának köszönhetően a rendszer jelentősen hozzájárul a hibalehetőségek minimálisra csökkentéséhez, emellett javítja a folyamatok hatékonyságát, így használatával elkerülhetőek a korábban ezek hiányából adódó nem kívánt költségek. 

Az adatbiztonság szempontjából megbízható, felhő alapú szoftver bárhol és bármikor elérhető, legyen szó akár webes felületről vagy mobil eszközről. 

A szoftver folyamatosan naprakész a jogszabályi változásokat illetően, hiszen egy minden igényt kielégítő bérszámfejtési szolgáltatás esetében nélkülözhetetlen az új adózási előírások nyomon követése, vagy bérszámfejtési szabályok megváltozásának betartása. 

A bérszámfejtő rendszer nemcsak a bérszámfejtést végzők számára jelent könnyebbséget, hanem a munkavállalók és a HR-osztály számára is hasznos, akik egy felhasználóbarát, modern és flexibilis felületen érhetnek el minden számukra fontos információt. 

A HRmaster bérszámfejtési szolgáltatásának különlegességét az adja, hogy alkalmazásával gyakorlatilag azok számára is elérhetővé válik a bérszámfejtési feladatok ellátása, akik nem rendelkeznek erre vonatkozóan specifikus pénzügyi ismeretekkel. 

Légy naprakész a modern technológiai megoldásokban és ismerd meg a HRmaster Bérszámfejtés modulját!

Szeretnél még többet megtudni a HRmaster kínálta lehetőségekről? Kattints ide!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.