Skip to main content
Bérszámfejtés: a kiszervezés előnyei

Bérszámfejtés: a kiszervezés előnyei

HRmaster |

Egy vállalkozás működésében a bérszámfejtés az egyik legkomplexebb és legkritikusabb terület. Nem elegendő a jogszabályokat követni és olyan ügyintézőkkel dolgozni, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek, hanem elengedhetetlen egy pontosan, megbízhatóan működő szoftver alkalmazása is. Sok esetben a program megtalálása és működtetése is problémákba ütközik, a stabil szaktudással rendelkező kolléga felkutatása azonban még nehezebb. Éppen ezért, ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a bérszámfejtés kiszervezése a legkézenfekvőbb megoldás.

A kisebb cégek a bérszámfejtést gyakran a könyvelésre bízzák. Nem veszik figyelembe, hogy a könyvelés és bérszámfejtés két különböző szakterület. Bérszámfejtés során nem csak a munkavállalók munkabérét, juttatásait, távollétre eső javadalmazását kell elszámolni. A bérelszámolás ennél sokkal komplexebb terület. Kezelni kell többek között a távollétek jelentését, a bérből történő levonásokat, a Cafeteria elszámolását, az adók és járulékok elszámolását, jelentését és megfizetését a hivatalos szervek felé, valamint a tb-ügyeket, ami nem csak a betegszabadság elszámolását jelenti, hanem a különböző egészségbiztosítási- és családi ellátások igénylését vagy számfejtését, mint például a táppénz, csecsemőgondozási díj vagy gyermekgondozási díj.

Ez az összetettség elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak óriási többletköltséget jelent. Hiszen alkalmazni kell egy megfelelő szaktudással rendelkező bérszámfejtőt, akinek a munkájához elengedhetetlen eszközöket, infrastruktúrát kell biztosítani, nem utolsósorban pedig, egy jogszabályi változásokat pontosan és naprakészen kezelő bérprogram bérlése vagy megvétele is elengedhetetlen.

Jól járhatunk a bérszámfejtés kiszervezésével

A bérszámfejtés kiszervezése minden cég életében könnyebbséget jelenthet.

Rengeteg költséget lehet megtakarítani, hiszen a kiszervezéssel nem szükséges egy képzett, szaktudással rendelkező bérszámfejtőt alkalmazni, akinek a bérét nem feltétlenül tudja a cég kitermelni. 

Nem jelent gondot távollét, betegség esetén a kolléga helyettesítése, nem szükséges költeni az éves továbbképzésekre, mert a szolgáltató cég kollégái megfelelő szakmai tudással, kompetenciával és gyakorlattal rendelkeznek ahhoz, hogy a munkavállalók bérét teljeskörűen kezeljék. Az Ő fejlődésük, képzésük a szolgáltató költsége. Az a biztos tudás, aminek ezek a szakemberek a birtokában vannak, elengedhetetlen ahhoz, hogy a bérszámfejtési tevékenységet a jogszabályoknak megfelelően, szabálytalanságok nélkül végezzék. Ennek köszönhetően minimalizálható azoknak a hibáknak a száma, amik egy munkaügyi- vagy társadalombiztosítási ellenőrzés során problémát okoznának, és esetlegesen büntetést vonnának maguk után.

Kell egy megbízható bérszámfejtő szoftver

De mindezekhez nem elegendő az emberi erőforrás, a kollégák szakmai tudása! Szükséges egy olyan bérszámfejtő program is, amelyik logikusan felépítve, a jogszabályoknak megfelelően végzi a számításokat.

A HRmaster egy 21 modulból álló HR-digitalizációs szoftver, ami új szintre emeli a folyamatokat. Segítségével egy integrált rendszerbe lehet átláthatóan megszervezni és irányítani a humán erőforrást érintő ügyeket, ezzel jelentősen növekedhet a hatékonyság a és a pontosság. A szoftver egyik előnye, hogy az automatizációknak köszönhetően kizárhatók az adminisztráció során keletkező, az emberi figyelmetlenségből eredő hibák. Ha megnézzük a HR-szoftverek piacát, akkor láthatjuk, hogy igen sok szereplő verseng az ügyfelekért. A HRmaster a többiek közül azzal emelkedik ki, hogy 21 modulja képes egymással kommunikálni, kapcsolatba lépni, illetve a felhasználói felülete könnyen, egyszerűen, intuitívan használható. A használata még azok számára is könnyedén elsajátítható, akik nem rendelkeznek mélyreható ismeretekkel ezen a területen. A megoldás segítségével jelentős időt lehet megtakarítani a kollégák számára, akik így más feladatokra tudnak koncentrálni. 

A HRmaster Bérszámfejtő modulja egy integrált szoftverrendszer része, amely a HRmaster Személyügyi nyilvántartás, Munkaidő és szabadság moduljaival karöltve könnyedén, a manualitást mellőzve képes a bérelszámolást elvégezni. A rendszer precízen, a jogszabályoknak megfelelően paraméterezhető, így garantált a pontos, törvényi szabályozásnak megfelelő működés: a bérek elszámolása, kifizetése, a levonások kezelése, a jelentések határidőre történő elkészítése, az egészségbiztosítási ellátások számfejtése.

A felhőalapú adattárolás lehetővé teszi a papíralapú adminisztráció minimalizálását. Csak abban az esetben van szükség papíralapú nyilvántartás vezetésére, amennyiben a jogszabály megköveteli. Erről részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat.

A HRmaster Bérszámfejtő moduljával és számfejtőink biztos szakmai tudásával, gyakorlatával megbízható bérszámfejtési szolgáltatást tudunk nyújtani.

Amennyiben többet szeretne tudni a HRmaster rendszerről és szolgáltatásairól, keresse kollégáinkat!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.