Skip to main content
Állásinterjú-kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

Állásinterjú-kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

HRmaster |

Nincs két egyforma állásinterjú: minden HR-szakember más és más szempontok alapján állítja össze az interjúkérdéseket, majd választja ki a jelöltek közül a legmegfelelőbbet. Van azonban négy kérdés, amit nem biztos, hogy feltesznek, pedig ezzel jelentős mértékben támogatnák a minden szempontból tökéletes munkaerő megtalálását.

Mielőtt rátérnénk ezekre, nézzük meg, mi a probléma azzal a ma már tipikusnak nevezhető interjúkérdéssel, hogy a ,,mik a gyengéi”. A téma és a válasz is fontos, azonban legalább ennyire kiszámítható, ugyanis a jelöltek nem szívesen fedik fel valódi gyengeségeiket, ehelyett olyan válaszokat fognak adni, hogy „részletorientált vagyok”, vagy ,,túl aprólékosan dolgozom”, amelyek valójában pozitív tulajdonságok.

A jelölt karakteréről, jelleméről és személyiségéről képet adó kérdések, és az ezekre adott válaszok azonban segítenek a legjobb döntésben, vagyis a minden szempontból legjobb jelölt megtalálásában és kiválasztásában.

Állásinterjú kérdések:

1) „Mi az a két jellemvonás, amiket a szülei tanítottak önnek, és mindenképpen szeretné, ha majd a gyermekei is rendelkeznének velük?”

Ez a kérdés rávilágít azokra a dolgokra, amelyeket a jelölt a leginkább értékel. Ha valóban mély és tartalmas feleletet szeretnénk hallani, megkérhetjük a válaszadót, hogy fejtse ki jobban a reakcióját.

2) "Mennyi 25x25?"

Ennek a kérdésnek nem az a lényege, hogy a jelölt pontos és gyors választ tud-e adni, illetve hogy eredményesen számol-e fejben, hanem hogy hogyan reagál a hirtelen felmerülő problémára: dühösen vagy támadóan? Esetleg kihívásként tekint rá, és megpróbálja a legjobb tudása szerint megoldani a feladatot? A munkavállalók munkavégzés közben is szembesülhetnek hasonló akadályokkal, a kérdésre adott pedig reakció megvilágítja azt is, hogy éles helyzetben hogyan kezelnék a kihívásokat.

Állásinterjú kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

3) „Nevezzen meg három személyt, akiknek az életére pozitív hatást gyakorolt. Mit mondanának önről, ha holnap felhívnám őket?”

Ez a kérdés sokkal hasznosabb, mintha felhívnánk azt a személyt/személyeket, akit vagy akiket a jelentkező megnevezett, hiszen nem véletlenül őket jelölte meg referenciaként.

A szervezeteknek olyan alkalmazottakra van szükségük, akik jó hatással vannak egymásra, fel tudják emelni egymást. Ha egy személy képes az önzetlen mentorálásra, az dominószerű impulzussal lehet a szervezetre, pozitívan befolyásolja a közösséget és a munkavégzést is.

4) Kérdezze meg saját magától, hogy szívesen szervezne-e a jelölttel közös szabadidős programot!

Ha igen a válasza, akkor minden bizonnyal pozitív benyomást tett önre a jelentkező személyisége szakmai tapasztalatán és a kompetenciáin felül.

Kövessen minket Facebookon és LinkedInen is! 

Forrás: https://ideas.ted.com/5-interview-questions-that-will-help-you-hire-better-people/
Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.