Állásinterjú-kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

Állásinterjú-kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

HRmaster |

Nincs két egyforma állásinterjú: minden HR-szakember más és más szempontok alapján állítja össze az interjúkérdéseket, majd választja ki a jelöltek közül a legmegfelelőbbet. Van azonban négy kérdés, amit nem biztos, hogy feltesznek, pedig ezzel jelentős mértékben támogatnák a minden szempontból tökéletes munkaerő megtalálását.

Mielőtt rátérnénk ezekre, nézzük meg, mi a probléma azzal a ma már tipikusnak nevezhető interjúkérdéssel, hogy a ,,mik a gyengéi”. A téma és a válasz is fontos, azonban legalább ennyire kiszámítható, ugyanis a jelöltek nem szívesen fedik fel valódi gyengeségeiket, ehelyett olyan válaszokat fognak adni, hogy „részletorientált vagyok”, vagy ,,túl aprólékosan dolgozom”, amelyek valójában pozitív tulajdonságok.

A jelölt karakteréről, jelleméről és személyiségéről képet adó kérdések, és az ezekre adott válaszok azonban segítenek a legjobb döntésben, vagyis a minden szempontból legjobb jelölt megtalálásában és kiválasztásában.

Állásinterjú kérdések:

1) „Mi az a két jellemvonás, amiket a szülei tanítottak önnek, és mindenképpen szeretné, ha majd a gyermekei is rendelkeznének velük?”

Ez a kérdés rávilágít azokra a dolgokra, amelyeket a jelölt a leginkább értékel. Ha valóban mély és tartalmas feleletet szeretnénk hallani, megkérhetjük a válaszadót, hogy fejtse ki jobban a reakcióját.

2) "Mennyi 25x25?"

Ennek a kérdésnek nem az a lényege, hogy a jelölt pontos és gyors választ tud-e adni, illetve hogy eredményesen számol-e fejben, hanem hogy hogyan reagál a hirtelen felmerülő problémára: dühösen vagy támadóan? Esetleg kihívásként tekint rá, és megpróbálja a legjobb tudása szerint megoldani a feladatot? A munkavállalók munkavégzés közben is szembesülhetnek hasonló akadályokkal, a kérdésre adott pedig reakció megvilágítja azt is, hogy éles helyzetben hogyan kezelnék a kihívásokat.

Állásinterjú kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

3) „Nevezzen meg három személyt, akiknek az életére pozitív hatást gyakorolt. Mit mondanának önről, ha holnap felhívnám őket?”

Ez a kérdés sokkal hasznosabb, mintha felhívnánk azt a személyt/személyeket, akit vagy akiket a jelentkező megnevezett, hiszen nem véletlenül őket jelölte meg referenciaként.

A szervezeteknek olyan alkalmazottakra van szükségük, akik jó hatással vannak egymásra, fel tudják emelni egymást. Ha egy személy képes az önzetlen mentorálásra, az dominószerű impulzussal lehet a szervezetre, pozitívan befolyásolja a közösséget és a munkavégzést is.

4) Kérdezze meg saját magától, hogy szívesen szervezne-e a jelölttel közös szabadidős programot!

Ha igen a válasza, akkor minden bizonnyal pozitív benyomást tett önre a jelentkező személyisége szakmai tapasztalatán és a kompetenciáin felül.

Kövessen minket Facebookon és LinkedInen is! 

Forrás: https://ideas.ted.com/5-interview-questions-that-will-help-you-hire-better-people/

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.
  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.