Állásinterjú kérdések, amelyek segíthetnek a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában

Írta: Administrator |

Nincs két egyforma állásinterjú, minden HR szakember más és más szempontok alapján állítja össze az interjúkérdéseket, majd választja ki a jelöltek közül a legmegfelelőbbet. Van azonban 4 kérdés, amit nem biztos, hogy alkalmaznak, pedig jelentős mértékben támogatná a minden szempontból legtökéletesebb munkaerő megtalálását.

Mielőtt rátérnénk a kérdésekre, nézzük meg, mi a probléma azzal a ma már tipikusnak nevezhető interjú kérdéssel, hogy a ,,Mik az Ön gyengeségei?”. A kérdés fontos, és az erre adott válasz is fontos, azonban legalább ennyire kiszámítható is, ugyanis a jelöltek nem szívesen fedik fel a valódi gyengeségeiket, ehelyett olyan válaszokat fognak adni, hogy „részletorientált”, vagy ,,túl aprólékosan dolgozom”, melyek valójában pozitív tulajdonságok.

A jelölt karakteréről, jelleméről és személyiségéről képet adó kérdések, és az ezekre adott válaszok azonban segítenek a legjobb döntésben, vagyis a minden szempontból legjobb jelölt megtalálásában és kiválasztásában.

1) ,,Melyik az a két jellemvonás, amit a szülei tanítottak Önnek, és mindenképpen szeretné, ha majd a gyerekei is rendelkeznének velük?”

Ez a kérdés rávilágít azokra a dolgokra, amelyeket a jelölt a legjobban értékel. Ha valóban mély és tartalmas választ szeretnénk hallani, meg lehet kérni a válaszadót, hogy fejtse ki jobban az adott választ.

2) ,,Mennyi 25 * 25?

Ennél a kérdésnél nem az a lényeg, hogy a jelölt pontos választ tud-e adni a kérdésre és gyorsan, valamint eredményesen számol fejben, hanem hogy hogyan reagál a hirtelen felmerülő problémára: dühösen, vagy támadóan? Esetleg kihívásként tekintenek rá és megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatot? A munkavállalók munkavégzés közben is szembesülhetnek ilyen akadályokkal. Az erre a kérdésre adott reakció megvilágítja azt is, hogy éles helyzetben hogyan kezelnék a hasonló kihívásokat.

3) ,,Nevezzen meg 3 személyt az életedben, akik életére pozitív hatással voltál. Mit mondanának Önről, ha holnap felhívnám őket?”

Ez a kérdés sokkal hasznosabb, mint ha felhívjuk azt a személyt / azokat a személyeket, akit vagy akiket a jelölt megnevezett, hiszen nem véletlenül őket adta meg, hogy referenciát adjanak az eddigi munkáiról.

A szervezeteknek olyan alkalmazottakra van szükségük, akik jó hatással vannak egymásra, fel tudják emelni egymást. Ha egy személy hajlamos és képes önzetlen mentorációra, az dominó-szerű hatással lehet a szervezetre és pozitívan befolyásolja a közösséget, valamint a munkavégzést is.

4) ,,Kérdezze meg Ön saját magától, hogy szívesen csinálna-e a jelölttel közös szabadidős programot!”

Ha a válasz igen a fenti kérdésre, akkor minden bizonnyal pozitív benyomást tett Önre a jelölt személyisége is, nem csak a szakmai tapasztalata és a kompetenciái.

Kövessen minket Facebook -on és LinkedIn -en is! 

Forrás: https://ideas.ted.com/5-interview-questions-that-will-help-you-hire-better-people/

Ügyfeleink mondták

 • Az átlátható jelölt adatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás folyamatát. Most már egyetlen kattintással láthatóvá, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzás-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy benne minden nyomon követhető és visszakereshető. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet vesznek le a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom!

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Az Evolution Consulting-gal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban „management report” célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Ez egy ilyen méretű cégcsoport esetében ez a szolgáltatási színvonal nélkülözhetetlen.

  T. Zsófia | Euromedic
 • Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól, egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítmény-értékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is!

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezen elvárásokat minden tekintetben teljesíti. Felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 munkavállaló munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • Időt és energiát nyertünk a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrástervezés és a szabadságok nyomon követése. Emellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR kontrolling és fluktuáció témában.

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egyszerű, átlátható, és funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, rugalmas a hozzáállás a fejlesztői csapat részéről, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, ami elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein jelentkezik Önnél.

  Evolution Consulting Kft.

  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.