Skip to main content
Adók és járulékok változása 2023-ban

Adók és járulékok változása 2023-ban

HRmaster |

A munkabér után a munkáltató és a munkavállaló adó- és járulékfizetésre kötelezett, ám ezek mértéke nem feltétlenül állandó. Ha arányaiban nem is, de összegszerűen az egyes adó- és járulékelemek évente változnak a törvényi szabályozások, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum változásának következtében. Milyen járulék- és adóváltozások történtek 2023-ban? Ennek jártunk utána!

Adók és járulékok változása 2023-ban

A fizetendő adók és járulékok mértékét a különböző adótörvények, a társadalombiztosítási szabályozás és egyéb törvényi szabályozások határozzák meg. A munkavállaló 15% személyi jövedelemadót és 18,5% társadalombiztosítási járulékot köteles fizetni, a munkáltatót pedig a munkavállaló bruttó bére után 13% szociális hozzájárulási adó megfizetésének kötelezettsége terheli.

Járulékok a minimálbér és a garantált bérminimum függvényében

Több járulék is van, ami a minimálbér és a garantált bérminimum összegétől függ. Nézzük, melyek ezek!

Ha a munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemély bruttó bére nem éri el a járulékfizetési alsó határ összegét, akkor a tb-járulékot és a szochót vagy kiva-t legalább ezen összeg után szükséges megállapítani. A járulékfizetési alsó határ a mindenkori minimálbér 30%-a, így 2023-ban ez az összeg 69 600 forintra emelkedett. Amennyiben a munkavállaló bruttó munkabére kevesebb, mint ez az összeg, a különbözet után fizetendő járulékkiegészítés a munkáltatót terheli.

Az egyéni és társas vállalkozók tb-járulék és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét szintén meghatározzák a kötelező munkabérek: legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum után kötelesek megfizetni ezt a két közterhet. Így 2023 januárjától ezek összege is emelkedett.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék független a bérektől, azt a Tbj. törvény határozza meg. 2023-ban ennek összege havi 9 600 forint, vagyis napi 320 forint.

Adó- és járulékkedvezmények

Nem csak emelkedtek a fizetési kötelezettségek, az igénybe vehető szja-kedvezmények körében is történt változás.

Családi adókedvezmény tartósan beteg, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek után

A családi adókedvezményt a tartósan beteg, illetve a súlyosan fogyatékos kedvezményezett eltartott gyermek után havi 66 670 forinttal, emelt összegben lehet igénybe venni.

30 év alatti anyák szja-mentessége

Kibővítették a családtámogatások körét, nőtt az szja-mentességet igénybe vevők köre. 2023. januártól a 30 év alatti fiatal anyákat megilleti az szja-mentesség, ha a magzatra, vagy gyermekükre tekintettel a kedvezményre való jogosultságuk 2022. december 31. után nyílt meg. A magzat után is jár a kedvezmény, amennyiben 2022-ben vált jogosulttá a családi kedvezményre és a gyermeke 2023-ban születik meg. A kedvezmény jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ez az egyes hónapokban 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Személyi kedvezmény

A személyi kedvezmény összege is emelkedett. Ezt az adóalap-csökkentő kedvezményt a súlyosan fogyatékos személyek vehetik igénybe. A munkáltató a nyilatkozat alapján az adóelőleg alapját csökkenti, méghozzá jogosultsági hónaponként a minimálbér 1/3-ának 100 forintra kerekített összegével, ebben az évben, 2023-ban 77 300 forinttal.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerinti, a teljes munkaidőben alkalmazásban állóknak a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozóan emelkedett a bruttó átlagkeresete, ezért a 25 év alatti fiatalok kedvezményét 2023-ban bruttó 499 952 forintig lehet igénybe venni.

Átalányadózás, áfa-változások

Az átalányadózók adminisztrációs terhei egyszerűsödtek, eltörlésre került a választás évét megelőző adóévben elért bevételre vonatkozó bevételi értékhatár, illetve 12 hónapig nem választható újra az átalányadózás annak megszüntetése vagy az arra való jogosultság megszűnésének évét követően. Az átalányadózó egyéni vállalkozó az szja, a tb-járulék és a szocho kötelezettségeit negyedévente, de havi bontásban köteles bevallani és megfizetni, a családi járulékkedvezményt így negyedévente érvényesítheti.

Az áfatörvényben megváltozik az „új ingatlan” fogalma, valamint az új lakóingatlanok értékesítése esetén érvényes 5%-os kedvezményes adó 2024. december 31-ig meghosszabbodik.

SZÉP-kártya változások

A SZÉP-kártya a béren kívüli juttatások körébe tartozik. 2023-tól megszűntek a SZÉP-kártya alszámlái. A korábbi három zseb helyett csak egy zseb maradt, ami a szálláshely-szolgáltatás számlán működik. A kapott összeget a munkavállaló továbbra is a megszokott szolgáltatásokra tudja igénybe venni az éves 450 000 forint rekreációs keretösszegig kedvezményes adózással.

A keretösszegig a munkáltató továbbra is 15% szja-t és 13% szochót fizet, a keretösszeg túllépése esetén a 450 000 forint feletti rész 1,18-szorosa után köteles megfizetni a személyi jövedelemadót és a szochót.

Munkába járás költségtérítése

Kormányrendeletben módosították az adómentesen adható költségtérítést a munkába járáshoz. Gépjárművel történő munkába járás esetén minimum 18 forint/km, de akár 30 forint/km útiköltség támogatást is adhat a munkáltató. Ez továbbra is azokra a munkavállalókra vonatkozik, aki a közigazgatási határon kívülről járnak dolgozni.

Mik nem változtak?

Az adómentes juttatások közül a megszokott cafeteria elemek továbbra is teljesen adómentesek. Ide tartoznak a nem pénzben kapott juttatások, mint például a kulturális szolgáltatásra szóló belépő vagy bérlet, a sportrendezvényre szóló belépő vagy bérlet, az óvodai, bölcsődei szolgáltatás, a védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat költsége, kerékpár használatba adása, közösségi autómegosztás.

2023. az adók és járulékok terén a változások éve. Nehéz követni és számontartani a módosításokat. Hogyan tud mindebben segíteni a HRmaster?

A HRmaster egy moduláris felépítésű rendszer, melyben többek között egyértelmű nyilvántartási rendszert lehet vezetni. Az egyes modulok naprakészen követik a törvényi változásokat, segítik az eligazodást. A szoftver Személyügyi nyilvántartásban rögzíteni lehet a munkavállalók adókedvezmény-nyilatkozatait, évről évre nyomon lehet követni, valamint lehetőség van a dokumentáció tárolására is. A Cafeteria modul képes kezelni a különböző béren kívüli juttatásokat a hozzájuk kapcsolódó keretösszegekkel és adókötelezettségekkel, a helyes számfejtésről pedig a Bérszámfejtés modul gondoskodik.

Ha szeretne többet megtudni a rendszerünkről, kattintson ide!

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.