Skip to main content
A lifelong learning, avagy az élethosszig tartó tanulás fontossága

A lifelong learning, avagy az élethosszig tartó tanulás fontossága

HRmaster |

A lifelong learning manapság nagy népszerűségnek örvendő fogalom, amely az élethosszig tartó tanulás összefoglaló neve. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Milyen előnyei és formái vannak? Blogposztunkban most körbejárjuk ezt a témát!

Mit jelent a lifelong learning?

Az ember folyamatosan törekszik az új ismeretek megszerzésére, korábban nem birtokolt készségek és képességek elsajátítására. Hiszen a tanulás nem korlátozódik csupán az iskolás évekre, a formális oktatási kereten kívül is tehetünk minden nap a fejlődésünkért.

A lifelong learning egy állandó és önkéntes tanulási folyamat a személyes vagy szakmai ismereteink elsajátítása és bővítése céljából, amely történhet formálisan (pl. online kurzus elvégzése) vagy informálisan (pl. megtanulunk festeni) egyaránt.

Az élethosszig tartó tanulás célja, hogy megállás nélkül alkalmazkodni tudjunk a változó világ kihívásaihoz, fejlesszük tudásunkat és képességeinket, így aktív és kompetens résztvevői maradjunk a társadalomnak és a munkaerőpiacnak egyaránt.

Lifelong learning az egyes életszakaszokban

Az élethosszig tartó tanulás minden életszakaszban eltérő formát ölthet, hiszen változik az egyén életkora, érdeklődése és élethelyzete, így másra kerül a hangsúly és maga a tanulás is más formában történik a céloknak és motivációknak megfelelően.

Gyermekkorban alapvetően a készségek elsajátításán van a hangsúly, mint például az írás, az olvasás, a számolás, valamint a szociális és érzelmi készségek fejlesztésén. A tanulás formálisan ebben az időszakban főként az óvodákban, iskolákban történik, de nagy szerep jut az informális tanulásnak is játékokon, sportokon és kreatív tevékenységeken keresztül.

Serdülőkorban további ismeretek megszerzése, az érdeklődési területek feltárása, az identitás kialakítása és a kritikus gondolkodás fejlesztése a cél. Ebben az életszakaszban is többnyire formális keretek között (iskolákban) zajlik a tanulás, de szerepet kap a saját érdeklődésből, hobbiból adódó ismeretek megszerzése is.

Fiatal felnőttkorban a szakmai képzettség megszerzése, a karrierépítés és az önálló életvitelhez szükséges készségek elsajátítása kerül középpontba. Továbbra is a formális tanulás az elsődleges (felsőoktatás, szakmai képzések), de egyre nagyobb szerepet kap az önálló, érdeklődésen alapuló tanulás. A szakmai tudás ekkor már online kurzusok, konferenciák és workshopok keretében fejleszthető.

Középkorú felnőttkorban már általában kilép a formális oktatási rendszerben történő tanulás az emberek életéből és a karrier fejlesztése, az új, szakmai készségek elsajátítása veszi át a szerepet. Előtérbe kerül a személyes célok elérése és a hobbik fejlesztése iránti vágy. Formális keretek között szakmai továbbképzések biztosítják a tudásátadás kereteit, míg informális keretek között számtalan lehetőség áll rendelkezésre, pl. online tanfolyamok, könyvek, podcastek stb.

Idősebb korban a mentális frissesség fenntartása mellett, a társadalmi kapcsolatok ápolása és az életminőség javítása az elsődleges szempont. Ebben az életszakaszban már az informális tanulás dominál, mint pl. könyvek olvasása vagy közösségi programokon való részvétel.

Milyen formái vannak az élethosszig tartó tanulásnak?

Ahogy a különböző életszakaszokban is már részben bemutattuk, számos formája van az élethosszig tartó tanulásnak, amelyben meghatározó tényezőként van jelen az egyén életkora, érdeklődése, céljai, motivációja. Nézzük a leggyakoribb formáit:

Formális tanulás: Általában szervezett, intézményes keretek között zajlik (például iskolák, egyetemek) és meghatározott képzettség vagy minősítés megszerzésére irányul.

Informális tanulás: Nem hivatalos keretek között történik, ugyanakkor speciális készség, tudás vagy tapasztalat megszerzésére irányul. Általában tanfolyamok, workshopok vagy online kurzusok keretében történik.

Önfejlesztés: Informális tanulási forma, amely az egyén saját motivációja vagy érdeklődési köre szerint történik önállóan. A tudásszerzés forrásai lehetnek a könyvek, a dokumentumfilmek, a tanulási appok vagy szimplán az interneten elérhető cikkek, írások.

Munkahelyi tanulás: Az egyén szakmai fejlesztését, továbbképzését célozzák az aktuális és versenyképes tudás megszerzése vagy fenntartása érdekében. Ezek lehetnek céges tréningek, szakmai továbbképzések, vállalati workshopok vagy gyakornoki programok.

Mi a lifelong learning jelentősége?

A lifelong learning jelentősége számos szempontból kiemelkedő, ugyanis alkalmazásával naprakészek lehetünk ebben a dinamikusan változó gazdasági és technológiai környezetben. Tudásunk és készségeink folyamatos frissítésével relevánsak maradhatunk a munkaerőpiacon is, emellett munkavállalóként versenyképesebbé válhatunk.

Az élethosszig tartó tanulás karban tartja memóriánkat, a minél szélesebb körű ismeretek pedig hozzájárulnak személyiségünk fejlődéséhez is, emellett elősegítheti kreativitásunk és problémamegoldó képességünk kibontakozását is. A tanulói közösségekben, workshopokon való részvétel építi társadalmi kapcsolatainkat, ami még a mentális egészségünkre is pozitívan hat.

A munkahelyi képzések jelentősége

Napjainkban egyre több vállalat ismeri fel, hogy érdemes a munkavállalók tudásának és kompetenciáinak fejlesztésébe fektetni, hiszen a hatékony munkahelyi képzéseknek látható eredménye van a vállalat teljesítményében is. Arról nem is beszélve, hogy magukban a dolgozókban is megnövekedett az igény a szakmai fejlődésre és az új ismeretek elsajátítására, hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

A munkahelyi képzések célja, hogy a munkavállalók elsajátítsák az adott munkahelyen az adott munkavégzéshez szükséges ismereteket és készségeket. Ez a folyamat már a munkavállaló belépésétől megkezdődik, amikor az onboarding folyamat során megismerkedik a vállalat kultúrájával, szokásaival és szabályrendszerével, illetve a használt eszközökkel, gépekkel, programokkal vagy szoftverekkel. Emellett munkahelyi képzésnek számít az új belépők tűz- és balesetvédelmi oktatása is.

A munkahelyi továbbképzések már eltérő céllal rendelkeznek, ugyanis itt a tudásbővítés áll a középpontban. A továbbképzések során a munkavállalók bővíthetik meglévő tudásukat, új ismereteket szerezhetnek, amelyek nem biztos, hogy közvetlenül kapcsolódnak az aktuálisan betöltött pozíciójukhoz, de hozzájárulnak ahhoz, hogy előrébb léphessenek karrierjükben.

A munkahelyi továbbképzések tartalma szélesebb körű lehet, illetve készségek megszerzésére is irányulhat, mint például vezetői készségek vagy kommunikációs technikák elsajátítása.

A képzésmenedzsment digitális megoldásaival könnyedén átlátható és irányítható a cégen belüli tanfolyamok menetek. Ismerjük meg a HRmaster megoldását!

HRmaster Képzésmenedzsment modulja

Napjainkban már egyre bővülő eszköztár áll a HR rendelkezésére, hogy egy vállalat kollégáinak készségeit javítsa, új tudásanyaggal vértezze fel őket. A digitális világ ebben is nagy segítséget jelenthet.

A HRmaster Képzésmenedzsment moduljával munkatársak szakmai fejlődése régen várt erősítést kap.

A modul praktikusságának köszönhetően egy helyen tárolhatók a tréningek legfontosabb adatait: ki és milyen e-learningen, képzésen vett részt, milyen eredménnyel vizsgázott. Meghatározhatók a képzési időszakok, és riportot is készíthetünk az adatokból.

A felhasználóbarát felületnek köszönhetően a rendszer könnyen végigvezeti a felhasználót a jelentkezéstől a vizsgáig, miközben a vezetők is nyomon tudják követni a beosztottak haladását és eredményeit.

Növelje cégen belüli oktatással kollégái lojalitását!

 

 

 

 

 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.