Skip to main content
A jövő legkeresettebb szakmái

A jövő legkeresettebb szakmái

HRmaster |

A technológia korában magától értetődő, hogy azok a szakmák lesznek a legkeresettebbek, amik lehetővé teszik az IT eszközök, infrastruktúrák működését és táplálják ezek fejlesztését. De mégis melyek lesznek a jövő legkeresettebb szakmái? Ennek jártunk utána!

Gyakran hallani a frázist, hogy a távoli jövő szakmái ma még nem is léteznek. És valóban, ki hallott az 1900-as évek közepén felhőmérnökökről? Hol voltak még akkor a bloggerek, a közösségi média menedzserek? A világ, a digitális gazdaság, a technológia folyamatos változásban van, amit bizony a szakmák is lekövetnek. Új eszközök, új infrastruktúrák  születnek, melyek üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez hozzáértő kezekre, agyakra van szükség. A munkaerőpiac ezt a formálódást követi és olyan szakemberek iránt támaszt igényt, akik képesek a digitális technológia szolgálatában dolgozni.

A KSH adatai szerint míg 2009-ben az információ, kommunikáció ágazatban 92,4 ezer ember dolgozott, 2020-ban már 147,5 ezer, ami igen jelentős bővülést jelent. A területi foglalkoztatottság folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan pedig bővül a feladatok köre is. Egyre inkább szükség van az olyan szakemberekre, akik képesek kreatívan gondolkodni, kilépni a komfortzónából és ami a legfontosabb, rugalmasan és villámgyorsan képesek újratervezni, amennyiben arra szükség van. Ez a flexibilitás járul hozzá ahhoz, hogy az újonnan felmerülő problémákat játszi könnyedséggel oldják meg a szakemberek, bármilyen területről is legyen szó. Ez különösen megmutatkozott a koronavírus-járvány idején, amikor minden piaci szereplőtől soha nem látott rugalmasságra és az információs technológia felé fordulásra volt szükség a lehető legkevesebb kár érdekében.

A következőkben sorra vesszük, hogy mely szakmák előtt áll fényes jövő!

A jövő legkeresettebb szakmái

A jövő szakmái az IT területén olyan területekhez köthetők, amelyek már most jelen vannak, bizonyos mértékig használjuk is őket, a jövőben azonban várható, hogy még nagyobb terek kapnak a mindennapok és a munka során.

Adatelemzés

A jövő legkeresettebb szakmái: adatelemzés

Az adatok jelentősége ez elkövetkező években, évtizedekben minden bizonnyal növekedni fog. Ebből adódik, hogy szüksége lesz olyan emberekre, akik tudnak bánni a hatalmas adatmennyiséggel és olyan informatikus profikra is, akik képesek létrehozni eszközöket, szoftvereket, amelyek segítik az adattudósokat, adatelemzőket. Ez kiemelten fontos, mivel az adatok az üzleti intelligencia területétől kezdve, az önvezető járművek működésén és az IoT eszközökön át, mindenhol létfontosságúak.

IT biztonság

Az adatok és a hálózatosodás mértékének növekedésével a kiberbiztonság kérdése is felértékelődik. Az adatmennyiség megugrása, a COVID-19 által felgyorsított céges digitalizálódás, a távoli munkavégzés magával hozta a sérülékenység lehetőségét is. Az IT biztonság szem előtt tartásával azonban mind a magán, mind pedig a céges adatok biztonságba tudhatók. Erre egyébként különösen nagy szükség van, tekintve, hogy a rosszindulatú támadások, a zsarolóvírusok száma egyre csak növekszik és ma már tényleg bárkit utolérhetnek, aki nem fordít megfelelő gondot a biztonságra.

Az IT biztonság széles területet ölel fel, ide tartozik a technológiai vetület és ugyanígy az alkalmazottak edukálása is. Ez különösen lényeges, hiszen az informatikai incidensek jelentős része emberi mulasztásnak, hibának tudható be.

Kódolás

Az informatikus szakma alapja a különféle programozási nyelvek ismerete, profi használata, vagyis a kódolás. E nélkül nem informatikus egy valódi informatikus! Ez a jövőben sem lesz másként! A Python, a Java, a JavaScrpit, az Angular és a React a leginkább keresett nyelvek a munkaerőpiac tekintetében.

A jövő legkeresettebb szakmái: kódolás, programozás

A programozás a webes lét alapja, programozó tudás kell egy webshop, egy alkalmazás létrehozásához. Jóllehet ma már vannak no-code/low-code megoldások is, amelyek demokratizálják a szoftverfejlesztést és alacsonyabb szintű programozói tudás igényelnek. Jelen helyzetben azonban nem helyettesítői egy profi informatikus csapatnak, egy programozónak, aki kellő tapasztalattal, rutinnal és tudással rendelkezik.

Felhőszakemberek

A felhő alapú technológia a legtöbb cég és magánember életében már jelen van: a céges információkat sokan tárolják a felhőben, a fotóinkat, videóinkat is ide töltjük fel, hogy ne foglalják a helyet az eszközeinken. Az adatok mértékének növekedésével a felhő tárhely megkerülhetetlen lesz, hiszen a fizikai tárolóeszközök kapacitása véges.

Ezzel párhuzamosan a felhőszakemberek, felhőmérnök foglalkozásúak jelentősége is növekedni fog. Aki ilyen pályára szeretne lépni, annak magas szintű informatikus tudásra van szüksége és nem mellesleg a hálózatok sajátosságaival is tisztában kell lennie.

Mesterséges intelligencia és gép tanulás

A jövő legkeresettebb szakmái: mesterséges intelligencia

A jövő technológiáiként emlegetett duó alapjaiban változtatja meg az életünket, ez pedig a munkaerőpiacra is kihat, egyre többen szeretnének majd részese lenni a fejlődésnek. Egyes előrejelzések szerint 2025-re már 133 millió olyan ember él majd a Földön, aki vagy közvetlenül vagy pedig közvetve foglalkozik ezzel a területtel. Ez elsőre talán túl magas számnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az élet szinte minden területén teret nyer, az egészségügyi ellátástól kezdve a bankolásig, akkor máris reális.
 
A technológiai fejlődés alapjaiban határozza meg az életünket és így a munkaerőpiac alakulását is. Nem árt tehát követni a trendeket és ennek fényében dönteni a továbbképzésről, átképzésről.

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.