Skip to main content
Bérszámfejtő szoftver: hiba nélkül, automatikusan

Bérszámfejtő szoftver: hiba nélkül, automatikusan

HRmaster |

A cég működése szempontjából a bérszámfejtés kulcsfontosságú terület. Az emberek a cég szolgálatába állnak, elvégzik munkájukat, amiért cserébe fizetséget kapnak. Persze a folyamat ennél sokkal összetettebb köszönhetően az adóknak, járulékoknak és a jogszabályoknak. Mi az a bérszámfejtés és miért érdemes egy bérszámfejtő szoftver bevonásával ellátni ezt a feladatot? Jöjjenek a válaszok!

Mi az a bérszámfejtés?

A bérszámfejtés egy gyűjtőfogalom, amelynek égisze alá tartozik a munkaadók, munkavállalók és egyéb jogviszonyban állók bérének, juttatásának kiszámítása a különféle adók, járulékok és a törvényi szabályozás szem előtt tartása mellett. Sőt a bérszámfejtés nemcsak a számítások elvégzését foglalja magába, hanem az ehhez kapcsolód adminisztráció, nyilvántartás, igazolás és az adatszolgáltatási kötelezettség is ide tartozik.

Röviden tehát a bérszámfejtő a bérekkel, a dolgozók irányába történő kifizetésekkel foglalkozik. Az ezekkel kapcsolatos információkat összegyűjti, ellenőrzi, elvégzi a szükséges számításokat.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a bérszámfejtés és a könyvelés ugyan pénzügyi területek, de tartalmuk merőben eltér. Míg előbbi fókuszában a munkavállaló áll, addig utóbbi a könyveléssel, számlákkal, adózással kapcsolatos ügyeket intézi.

Mit csinál egy bérszámfejtő?

A bérszámfejtő a béralapok figyelembevételével elvégzi a munkabérek számfejtését, kalkulál a különféle levonásokkal, letiltásokkal, adókkal, járulékokkal, a betegszabadságokkal, a táppénzekkel, adott esetben a prémiumokkal. Feladata a bérváltozások kezelése és adatbiztonság maximális betartásával.

Kiszámolja, hogy milyen fizetési kötelezettségei vannak a munkáltatónak, elkészíti a fizetési és utalási jegyzékeket, az aláírólistákat, összesítéseket hoz létre. Feladatai közé tartozik a bevallások összeállítása az adóhatóság részére, illetve az egészségbiztosítási adminisztráció elvégzése is. A bérszámfejtő ad ki igazolást a munkáltató nevében, az érkező és távozó dolgozók munkaügyeit intézi. A jó bérszámfejtő folyamatosan követi a jogszabályi változásokat, így tud naprakész lenni és így kerülheti el a különféle bírásokat, pontatlanságokat.

Hogy segíti a munkát egy bérszámfejtő szoftver?

A bérszámfejtés esetén a legfontosabb a pontosság. Ennek szintje lényegesen emelhető, ha a különféle számítási folyamatokat nem az ember, hanem a gép végzi el. Ezzel sokkal hatékonyabb lehet a munka és a hibák száma is minimalizálható.

Az automatizációknak és modern megoldásoknak köszönhetően a bérszámfejtés szoftverrel egyszerűbb, a folyamat jobban illeszkedik a szervezeti rendszerbe. Például ha valaki táppénzen volt a hónapban 2 hétig, akkor az automatikusan megjelenik, mivel a munkaidőnyilvántartó rendszerrel összeköttetésben áll, így nem kell manuálisan bevinni az adatokat. És ez csak egy a megannyi könnyítésből.

Bérszámfejtés a HRmasterrel

A bérszámfejtés amennyire fontos egy cég életében legalább akkor adminisztrációs terhet jelent. Aki szeretné digitalizálni és hatékonnyá tenni ezt a területet, ma már több szoftveres megoldás közül is választhat. Érdemes azonban körültekintően felmérni az előnyöket és a hátrányokat. Mivel a cég egy rendszerként működik, ezért előnyösebb lehet olyan szoftver mellett dönteni, ami komplexen, a szervezet több folyamatára is kiterjed, hiszen ezzel segíthető elő, hogy az adatok továbbítása minél inkább automatikus legyen.

A HRmaster esetében a 19 különféle területre specializálódott modulok egyike végzi el a bérszámfejtést. Ügyfeleink maguk válogathatják össze, hogy milyen modulokra van szükségük, így például a bérszámfejtést párosíthatják a személyügyi adminisztráció, a munkaidő és szabadság modulokkal, az erőforrás-menedzsmenttel, a beosztástervezéssel vagy éppen a cafeteriával is.

Mivel a modulok között az adatok automatikusan mozognak, így nem kell azok felvezetésével manuálisan bíbelődni. Így létrejön egy olyan integrált rendszer, ami jelentős terhet vesz le a bérszámfejtők válláról. A HRmaster modulja egyébként flexibilis, teljes mértékig az egyénekre szabható és paraméterezhető például a bérelemekkel.

A szoftverrel időt, energiát és így pénzt lehet megtakarítani, a hibák és elütések, elírások lehetősége minimálisra csökkenthető, az adatszolgáltatásból adódó konfliktusok pedig elkerülhetők.

Nézd meg, mi mindent kínál a HRmaster integrált szoftverrendszer, amivel jelentősen növelhető a szervezeti működés hatékonysága!
 
 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.