A jó teljesítményértékelési rendszer 7 tulajdonsága

A jó teljesítményértékelési rendszer 7 tulajdonsága

HRmaster |

A teljesítményértékelés valójában egy lehetőség, amikor a vezető és a beosztott visszajelzést adhat egymásnak. Bár sem a vezetők, sem a dolgozók nem kedvelik, ráadásul nehéz megtalálni hozzá a jó formát, mégis, ha ez sikerül és mindenki elfogadja az előnyeit, akkor igen sokat profitálhat belőle a cég és az egyén is. A folyamatot a teljesítményértékelési rendszer segíti, amely keretet ad a visszajelzéseknek. Nézzük, mit kell tudnia egy ilyen rendszernek!

A teljesítményértékelés során a vezető, a HR-es egy adott szempontrendszer alapján megvizsgálja egy dolgozó munkáját. Egy ilyen beszélgetés kiterjed a tárgyias dolgokra, vagyis, hogy a kitűzött célokat sikerült-e elérni, ezen felül azonban van egy lelki vonatkozása is. A munkatárs kifejezheti érzéseit, motivációját, mi okoz számára problémát. Nem mellesleg pedig arról is szó esik, hogy milyen célok várnak a dolgozóra, ő mit szeretne elérni, merre akar tovább fejlődni, a munkahelyi elégedettség skáláján hol helyezné el magát.

A szervezetben a visszajelzés egy igen lényeges mozzanat, hiszen itt adódik lehetőség arra, hogy az egyéni és a szervezeti célok összehangolása megtörténjen. Ehhez nem árt egy jól felépített teljesítményértékelési rendszer (TÉR)!

Mitől lesz jó a rendszer?

Ahhoz, hogy a várt siker ne maradjon el, egy funkcionálisan jól működő értékelési rendszerre van szükség. Milyen egy jól működő értékelő struktúra? Nézzük a részleteket!

Transzparens

A teljesítményértékelés akkor tud igazán hatékony lenni, ha mindenki tisztában van a keretekkel, az elvárásokkal. Vagyis, mindenki ugyanazt érti teljesítmény alatt, a dolgozók és a vezetőség is tisztában vannak az értékelési kritériumokkal, az értékelés időpontjával, menetével, a feltételek sorával. A bevezetése során tehát érdemes ügyelni arra, hogy minden esetben megfelelő tájékoztatást kapjanak a dolgozók.

Elfogadott

Az egész folyamat akkor a legeredményesebb, ha mind a dolgozók, mind pedig a vezetők megértik az értékelés fontosságát és azt, hogy milyen előnyük származhat belőle. Ehhez természetesen nem árt, ha az értékelés összhangban van az elvárásokkal, a feladatkörökkel, így a valódi visszajelzésnek köszönhetően valódi fejlődés érhető el.

Érthető

A teljesítményértékelési rendszerek ismérve, hogy nem túlságosan bonyolultak, nyelvezetük egyszerű és könnyű őket áttekinteni. Ez különösen fontos, hiszen, ha ezek ellenkezője áll fenn, akkor könnyen válthat ki ellenérzést a dolgozókból.

Következetes

A dolgozók értékelését nem elég egyszer elvégezni, annak egy rendszerbe kell illeszkednie. Az időről időre megismétlődő feedback alkalmaknak következetesnek kell lenniük, így valóban látható az egyének fejlődése az idő múlásával.

Objektív

Az értékelésekkel kapcsolatban a legnagyobb ellenérzést az okozza, ha nincsenek meg a szilárd és objektív keretek, akkor könnyedén megjelenik benne a szubjektivitás, amelynek semmi keresnivalója egy szakmai visszajelzésben. A saját érzelmeket nem egyszerű figyelmen kívül hagyni, egy sokoldalú értékelési rendszer azonban igen jelentős segítséget nyújthat ebben.

Felkészült

Ez egyfelől magára a teljes rendszerre vonatkozik, másfelől pedig az értékelőre. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor maga az értékelő nincs képben az adott dolgozóval, annak feladataival, munkakörével. Ha ez történik, akkor az értékelés komolytalan lesz, és a dolgozótól sem várhatjuk el a megfelelő hozzáállást.

Nyitott

Az értékelés sajátossága ebben az esetben, hogy nem csupán a vezető és a HR-es adja, hanem a dolgozó is lehetőséget kap arra, hogy elmondja véleményét, reagáljon. Ezzel tud a mérleg nyelve egyensúlyban maradni.

Teljesítményértékelési rendszer a HRmasternél

A HRmaster által fejlesztett modul a teljesítményértékelésnek ágyaz meg. Az automatizált folyamatoknak köszönhetően a hatékonyság nagymértékben növelhető, hiszen nem kell külön figyelmet fordítani egyes adatok rögzítésére, mivel azt az automatizációk elvégzik. A teljesítményértékelési rendszer fontos részét képezi a visszajelzés, amely a digitális platform segítségével sokkal könnyebben kivitelezhetővé válik.

A cég teljesítményét a csapat határozza meg. Minél nagyobb az összetartás, minél összecsiszoltabbak az egyéni és csoportos célok és eredmények, minél szorosabb a kapcsolat a vezetőség és a dolgozók között, annál nagyobb sikert lehet elérni. A HRmaster teljesítményértékelési modulja segít abban, hogy ezek a szempontok is érvényre jussanak.

Ügyfeleink mondták
 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.

  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.