Skip to main content
A jó teljesítményértékelési rendszer 7 tulajdonsága

A jó teljesítményértékelési rendszer 7 tulajdonsága

HRmaster |

A teljesítményértékelés valójában egy lehetőség, amikor a vezető és a beosztott visszajelzést adhat egymásnak. Bár sem a vezetők, sem a dolgozók nem kedvelik, ráadásul nehéz megtalálni hozzá a jó formát, mégis, ha ez sikerül és mindenki elfogadja az előnyeit, akkor igen sokat profitálhat belőle a cég és az egyén is. A folyamatot a teljesítményértékelési rendszer segíti, amely keretet ad a visszajelzéseknek. Nézzük, mit kell tudnia egy ilyen rendszernek!

A teljesítményértékelés során a vezető, a HR-es egy adott szempontrendszer alapján megvizsgálja egy dolgozó munkáját. Egy ilyen beszélgetés kiterjed a tárgyias dolgokra, vagyis, hogy a kitűzött célokat sikerült-e elérni, ezen felül azonban van egy lelki vonatkozása is. A munkatárs kifejezheti érzéseit, motivációját, mi okoz számára problémát. Nem mellesleg pedig arról is szó esik, hogy milyen célok várnak a dolgozóra, ő mit szeretne elérni, merre akar tovább fejlődni, a munkahelyi elégedettség skáláján hol helyezné el magát.

A szervezetben a visszajelzés egy igen lényeges mozzanat, hiszen itt adódik lehetőség arra, hogy az egyéni és a szervezeti célok összehangolása megtörténjen. Ehhez nem árt egy jól felépített teljesítményértékelési rendszer (TÉR)!

Mitől lesz jó a rendszer?

Ahhoz, hogy a várt siker ne maradjon el, egy funkcionálisan jól működő értékelési rendszerre van szükség. Milyen egy jól működő értékelő struktúra? Nézzük a részleteket!

Transzparens

A teljesítményértékelés akkor tud igazán hatékony lenni, ha mindenki tisztában van a keretekkel, az elvárásokkal. Vagyis, mindenki ugyanazt érti teljesítmény alatt, a dolgozók és a vezetőség is tisztában vannak az értékelési kritériumokkal, az értékelés időpontjával, menetével, a feltételek sorával. A bevezetése során tehát érdemes ügyelni arra, hogy minden esetben megfelelő tájékoztatást kapjanak a dolgozók.

Elfogadott

Az egész folyamat akkor a legeredményesebb, ha mind a dolgozók, mind pedig a vezetők megértik az értékelés fontosságát és azt, hogy milyen előnyük származhat belőle. Ehhez természetesen nem árt, ha az értékelés összhangban van az elvárásokkal, a feladatkörökkel, így a valódi visszajelzésnek köszönhetően valódi fejlődés érhető el.

Érthető

A teljesítményértékelési rendszerek ismérve, hogy nem túlságosan bonyolultak, nyelvezetük egyszerű és könnyű őket áttekinteni. Ez különösen fontos, hiszen, ha ezek ellenkezője áll fenn, akkor könnyen válthat ki ellenérzést a dolgozókból.

Következetes

A dolgozók értékelését nem elég egyszer elvégezni, annak egy rendszerbe kell illeszkednie. Az időről időre megismétlődő feedback alkalmaknak következetesnek kell lenniük, így valóban látható az egyének fejlődése az idő múlásával.

Objektív

Az értékelésekkel kapcsolatban a legnagyobb ellenérzést az okozza, ha nincsenek meg a szilárd és objektív keretek, akkor könnyedén megjelenik benne a szubjektivitás, amelynek semmi keresnivalója egy szakmai visszajelzésben. A saját érzelmeket nem egyszerű figyelmen kívül hagyni, egy sokoldalú értékelési rendszer azonban igen jelentős segítséget nyújthat ebben.

Felkészült

Ez egyfelől magára a teljes rendszerre vonatkozik, másfelől pedig az értékelőre. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor maga az értékelő nincs képben az adott dolgozóval, annak feladataival, munkakörével. Ha ez történik, akkor az értékelés komolytalan lesz, és a dolgozótól sem várhatjuk el a megfelelő hozzáállást.

Nyitott

Az értékelés sajátossága ebben az esetben, hogy nem csupán a vezető és a HR-es adja, hanem a dolgozó is lehetőséget kap arra, hogy elmondja véleményét, reagáljon. Ezzel tud a mérleg nyelve egyensúlyban maradni.

Teljesítményértékelési rendszer a HRmasternél

A HRmaster által fejlesztett modul a teljesítményértékelésnek ágyaz meg. Az automatizált folyamatoknak köszönhetően a hatékonyság nagymértékben növelhető, hiszen nem kell külön figyelmet fordítani egyes adatok rögzítésére, mivel azt az automatizációk elvégzik. A teljesítményértékelési rendszer fontos részét képezi a visszajelzés, amely a digitális platform segítségével sokkal könnyebben kivitelezhetővé válik.

A cég teljesítményét a csapat határozza meg. Minél nagyobb az összetartás, minél összecsiszoltabbak az egyéni és csoportos célok és eredmények, minél szorosabb a kapcsolat a vezetőség és a dolgozók között, annál nagyobb sikert lehet elérni. A HRmaster teljesítményértékelési modulja segít abban, hogy ezek a szempontok is érvényre jussanak.

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.