Mesterséges intelligencia, ami segíti a HR munkáját

Mesterséges intelligencia, ami segíti a HR munkáját

HRmaster |

A HR – nem utolsósorban a járvány, és a tömeges home office hatására – lassan átalakul. Valószínű, hogy a jövőben egyre kevesebb papírmunkával járó pozícióvá válik, miközben a modern digitális megoldásokra épülő jellege hangsúlyosabb szerepet kap. Ennek oka egyszerű: sok HR-folyamat jól automatizálható, és az adatok feldolgozása, értékelése is felgyorsul, hatékonyabb lesz. A digitális HR egyik ígéretes terepe a mesterséges intelligencia bevonása erre a fontos vállalati területre. Erre mutatunk most néhány példát.

Tengai robot, az interjúztató

A Tengai HB egy svéd HR Tech startup, amely 2020 szeptemberében jelentette be a világ első interjúztató robotját. A jellegzetes, japán buddhista kalapszerűségről elnevezett, fejből és tartórészből álló szerkezet létrejöttéhez több cég kellett: először is a TNG nevű, toborzással és munkaerő-állománnyal foglalkozó ügynökség, amely a diverzitást programozta be a robotba. De szükség volt a díjnyertes, szintén svéd Furhat Robotics vállalkozásra is, amely a robotot megalkotta. Már ez a kollaboráció is ékesen példázza a HR emberi részének és a fejlett technológiának az egymásra találását.

A Tengai működésének lényege, hogy a felvételi interjú menetéből teljesen kizárják az emberi elfogultság lehetőségét. A robot és szoftverje nem nézi a jelentkező nemét, korát, kultúráját, hátterét. A teljesen anonimizált folyamat lehetővé teszi, hogy csak a jelölt képességei kerüljenek fókuszba az interjú során. A felvételizető HR-esek online nyomon követhetik a felvételi interjú menetét, amelyben a motiváció, a személyiségjegyek, a teljesítmény játssza a főszerepet.

Új területek, új pozíciók

A technológiai fejlődés szinte közhelyszerűen fenyeget sok meglévő állást. A jó hír az, hogy viszont sokkal több új pozíciót teremthet.
A Harvard Business Journal még tavaly nyáron készített egy összeállítást a HR területet érintő, legizgalmasabbnak tűnő, futurista titulusokból. Ezek némelyike nem nélkülözi azt a lehetőséget sem, amikor a HR-en dolgozónak a mesterséges intelligencia teremtette lehetőségeket kell kiaknáznia. Milyen pozíciókról lehet szó?

 • The Future of Work Leader: ő lesz a felelős a legmodernebb technológiáknak a HR-részleg munkájába történő beépítéséért, az ehhez szükséges munkavállalói készségek megszerzéséért.
 • VR Immersion Counselor: ez a szakember a már most egyre nagyobb virtuális valóság tréneri piac fejleményeibe kapcsolódhat bele. Neki kell felismernie a VR-ben rejlő potenciált.
 • HR Data Detective: ebben a munkakörben a fő feladat a vállalat különböző forrásaiból származó adatok egybefésülése, szintetizálása.
 • Human-Machine Teaming Manager: ez a vezető pozíció olyan szakember után kiált, aki tovább erősíti az emberek és gépek, szoftverek közötti együttműködést, harmóniát.

 

Amikor az MI hibázik: az Amazon esete

A már említett svéd interjúztató robot jó példa a diszkriminációmentes interjúra és ennek pozitív következményeire. Lehet ezt rosszul is csinálni, még ha nem is vesz részt a folyamatban ember? Hogyne, nézzük csak meg, mi történt az amerikai óriásvállalattal, az Amazonnal!
A Seattle-i központú cég az elsők közé tartozik az automatizáció bevezetésében, a mesterséges intelligencia használatában. Ennek ékes példája a már évtizedes termékajánló rendszere, amely a felhasználó addig böngészett Amazon-webshop termékei alapján ajánl egy másik terméket.

A 2010-es évek második felében azonban világossá vált, hogy a mérnök-szoftverfejlesztők keresésében is alkalmazott MI-rendszere erősen elfogult a férfiak irányában. Mint kiderült, ennek oka a statisztika kontextus nélküli elfogadásában keresendő. A nagyvállalat ugyanis egy évtizednyi adatokkal tanította be rendszerét, de abban a férfiak erősen felülreprezentáltak voltak. A program ezért úgy vélte, neki is ezt a sort kell folytatnia, és inkább a férfiaknak kedvezett a felvételi folyamat során, a beérkezett CV-k válogatásában. A történet vége nem lett happy end: meg kellett szüntetni a mesterséges intelligenciára épülő gyakorlatot.

A fiaskó ellenére a technológia ígéretes és fejlődő. Olyan cégek használják az MI-t már most is, mint például a Goldman Sachs, a LinkedIn, miközben az Amazon skóciai részlege igyekszik a korábbinál egy jobb változatot építeni.

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.
  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.