Skip to main content
Inflációkövető béremelést szeretne? Megmondjuk mit tehet!

Inflációkövető béremelést szeretne? Megmondjuk mit tehet!

HRmaster |

A pénzügyi világ szüntelenül változik, és a gazdaság számos, folyamatosan változó tényezőtől függ. Az egyik ilyen meghatározó tényező az infláció, ami egy olyan gazdasági jelenség, amely mindannyiunkra hatással van, de kevesen értik teljes mértékben. Nézzük, mit jelent a fogalom, hogyan hat a bérek alakulására és mit kell tudni az inflációkövető béremelésről!

Kezdjük a fogalommal! Egyszerűen fogalmazva: az infláció a folyamatos árszint-emelkedés által okozott pénzérték csökkenése. Amikor az infláció megugrik, a pénzünk kevesebbet ér, és több pénzre van szükségünk ugyanazokért az árucikkekért és szolgáltatásokért. 

Az inflációt számos tényező befolyásolhatja, például a gazdasági növekedés, a kereslet és kínálat, a monetáris politika és a piaci tendenciák. Egy kismértékű infláció általában normálisnak tekinthető, és segíthet fenntartani az egészséges gazdasági környezetet. Azonban, ha az infláció kifut az irányításból, az komoly problémákat okozhat, mint például pénzügyi instabilitás, életszínvonal-csökkenés és a megtakarítások elértéktelenedése.

Évközi béremelés az infláció hatására

Az infláció jelentős hatással van az emberek mindennapi életére, és nem kerüli el a munkahelyi béreket sem. Amikor az árszint emelkedik és az általános kiadások ezt követik, a munkavállalók egyre inkább igénylik azt a fizetésemelést, amely segít lépést tartani a költségeik növekedésével. Ez az inflációkövető béremelés. 

A folyamatos áremelkedés miatt a munkavállalók vásárlóereje csökken. Ezért a munkáltatók számára elengedhetetlen lehet a dolgozók alapbéremelése év közben, hogy az érintettek megőrizzék vásárlóerejüket és méltányosan megfizetve érezzék magukat.

Ebből adódóan, ha egy munkáltató nem tart lépést, és kihagyja az évközi béremeléseket, akkor könnyen elveszítheti a tehetséges dolgozókat a versenytársak javára. A versenyképes munkaerő megtartása érdekében a munkáltatóknak érdemes reagálniuk az inflációra és igazságos fizetésemeléseket kínálni az alkalmazottaiknak. 

Az évközi béremelések pozitív hatással lehetnek a dolgozók motivációjára és produktivitására egyaránt. Ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy elismerik és megbecsülik a munkájukat a béremeléssel, akkor nagyobb valószínűséggel fognak elköteleződni a munkaadójuk iránt és többet hoznak ki magukból.

Bár az infláció hatására történő béremelések fontosak a dolgozók elégedettsége és a munkáltató versenyképessége szempontjából, ezek jelentős költségekkel járnak a vállalkozásnak. A munkáltatóknak olyan egyensúlyt kell találniuk, amely lehetővé teszi a béremeléseket, miközben figyelnek arra, hogy a költségvetés se feszüljön meg túlságosan.

Mit tehetnek a munkavállalók, ha a munkáltató nem emeli a fizetésüket az infláció ellenére sem?

Az infláció nem mindig vezet automatikusan béremeléshez. Néhány munkáltató nem, vagy csak késleltetve reagál az árszint emelkedésére, ezzel megnehezítve a dolgozók anyagi helyzetének fenntartását. Ha a munkavállalók úgy érzik, hogy a fizetésük nem tart lépést az inflációval, és a vásárlóerejük csökken, számos lépést tehetnek annak érdekében, hogy javítsák a helyzetüket.

  1. Kommunikáció és érvelés: Az első lépés, hogy a munkavállalók nyílt kommunikációt folytassanak a munkáltatóval a béremelés kérdéséről. Fontos megbeszélni az infláció hatását a mindennapi életükre és pénzügyeikre, és megpróbálni megérteni a munkáltató szemszögét is. Az érvekkel alátámasztott kérelmek és példák arra, hogy az infláció milyen mértékben érinti a költségeiket, segíthetnek meggyőzni a munkáltatót az emelés szükségességéről.
  2. Teljesítmény és érték növelése: Az egyik módja annak, hogy meggyőzőbben érveljenek a béremelés mellett, az az, ha a munkavállalók javítják a teljesítményüket és hozzájárulásukat a vállalathoz. A kiemelkedő munkavégzés és az értékteremtés elismerése erősebb alapot adhat a béremelési kérelmeknek.
  3. Képzés és fejlesztés: A szakmai fejlődés és képzés is hozzájárulhat a munkavállalók alkalmasságához a béremelésre. Az új készségek és kompetenciák megszerzése lehetővé teszi, hogy a dolgozók értékesebbé váljanak a vállalat számára, és ezáltal a fizetési igények teljesülésének esélyei is növekedhetnek.
  4. Rugalmasság az előnyökben: Ha a munkáltató nem tudja azonnal emelni a fizetést, a munkavállalók rugalmasságot kérhetnek az egyéb juttatásokban és előnyökben. Például a munkáltató támogathatja a rugalmas munkaidő bevezetését, az otthoni munkavégzést vagy más olyan juttatásokat, amelyek javíthatják az életminőséget.
  5. Karrierlehetőségek vizsgálata: Ha a munkáltató nem képes az infláció hatására emelni a fizetést, a munkavállalóknak érdemes lehet felülvizsgálni akár a karrierjüket is. Lehet, hogy más vállalatok vagy iparágak képesek jobb fizetést és előnyöket kínálni, amelyek hosszú távon az előrelépést és anyagi stabilitást szolgálják.
  6. Szakszervezeti tagság: A munkavállalók csatlakozhatnak a szakszervezethez, amely képviselheti az érdekeiket és segíthet a béremelési tárgyalásokban, emellett ismertetheti egy esetleges sztrájk jogi feltételeit is. 

Az inflációkövető béremelésen kívül milyen módon lehet támogatni a dolgozókat?

Ha a munkáltató nem képes vagy kíván inflációkövető béremelést nyújtani, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne tudná egyéb módon támogatni munkavállalóit. Összegyűjtöttünk néhány olyan lehetőséget, amellyel a munkaadó kedvezhet a dolgozói számára fizetésemelés nélkül is!

Cafeteria-rendszer: A cafeteria-rendszer lehetővé teszi, hogy a munkavállalók válasszanak különböző juttatások közül, mint például étkezési utalványok, egészségügyi szolgáltatások, sportklub-tagság, szabadidős tevékenységek támogatása vagy béren kívüli nyugdíjpénztár. A cafeteria-rendszer lehetőséget ad a dolgozóknak, hogy olyan juttatásokat válasszanak, amelyek számukra a leginkább értékesek, és így javíthatják az életminőségüket fizetésemelés nélkül is.

Szakmai fejlődés és képzés: A munkavállalók szakmai fejlődésének és képzésének támogatása nem csak saját maguk számukra előnyös, hanem hosszú távon a vállalat számára is az. Ha a munkáltatók olyan lehetőségeket biztosítanak a dolgozóknak, amelyek révén képesek fejleszteni készségeiket és kompetenciáikat, az javíthatja a teljesítményüket és a jövőbeli szakmai előmenetelüket is. 

Rugalmas munkaidő és home office: Az egyre népszerűbbé váló rugalmas munkaidő és home office lehetőség segíthet a munkavállalóknak a munka és a magánélet összehangolásában, valamint az ingázási költségek csökkentésében. A munkáltatók az ilyen rugalmassági opciók bevezetésével elismerhetik a munkavállalók igényeit és hozzájárulhatnak az életminőségük javításához.

Elismerés és díjazás: Az elismerés és díjazás nem feltétlenül anyagi juttatás, de rendkívül fontos a munkavállalók motivációjában. A munkáltatók elismerhetik a dolgozók kiemelkedő teljesítményét, például dicsérettel, oklevéllel. Az elismerés fokozza a munkavállalók elkötelezettségét és pozitív hatással van a munkahelyi légkörre is. 

Egészségügyi és wellness programok: Az egészséges életmód és jólét támogatása fontos a legtöbb munkavállaló számára. A munkáltatók különböző egészségügyi és wellness programokat kínálhatnak, mint például sportklub-támogatás, szabadidős tevékenységek, egészségügyi szűrések vagy életmód-tanácsadás. Az ilyen lehetőségek hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók megőrizzék egészségüket.

Fontos megérteni, hogy inflációkövető bérkorrekció nem jár automatikusan. A munkáltatóknak számos gazdasági és vállalati tényezőt is figyelembe kell venniük, míg a munkavállalóknak proaktívan kell lépniük és keresniük a megoldásokat a pénzügyi helyzetük javítására. A megfelelő kommunikáció és az értékes hozzájárulás a vállalathoz segíthet a béremelési célok vagy egyéb juttatások elérésében. 

 

 

 

Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.