ATS rendszer, azaz az applicant tracking system

ATS rendszer, azaz az applicant tracking system

HRmaster |

Ez egy újabb hárombetűs szó, amely a HR-esek egyik kedvenc toborzási eszköze. Az ATS, ahogy az angol neve is mutatja, az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzait elemzi és rangsorolja. Erre azért van szükség, mert sokszor több százan jelentkeznek ugyanarra a pozícióra, és pusztán emberi képességgel ezek rangsorolása rengeteg időt és energiát emésztene fel a vállalat szakemberei részéről.

Az ATS rendszer előnyei

Az automatizálás egyre jobban eléri az alapvetően emberekkel foglalkozó szakmát. Az ATS rendszer ugyanis azt figyeli, hogy a beküldött önéletrajz mennyire egyezik meg a pozíció kiírásával, az abban leírt feltételeknek megfelel-e. A működtető algoritmus egyfajta optikai keresés által a kulcsszavakat pásztázza, például a pozíció titulusát. Ha ilyen önéletrajzra talál, akkor azt értelemszerűen előrébb teszi a rangsorban, vagy más módon előnyösebb helyzetbe hozza annak beküldőjét.

Az ATS rendszer használatára nem csupán a beküldött CV-k nagy száma miatt van szükség. Gyakori tapasztalat, hogy a jelöltek a megpályázott pozícióhoz képest nem releváns önéletrajzot küldenek be, és lehet: esélyük sincs arra, hogy a szóbeli interjúra behívják őket. Mentálisan eléggé fárasztó, amikor ilyenek tucatjaival találkozik a HR-es. Azzal is tisztában vannak a szakmabeliek, hogy az automatizálás önmagában nem üdvözítő megoldás: egyrészt vannak, akik az elvárt kulcsszavak, például kompetenciák szövegbe erőltetésével teszik „láthatóbbá” CV-jüket a szoftver számára, másrészt az emberi, szubjektív személyes véleményalkotás még bőven a gépek, programok fölé emel minket.

A folyamat során az ATS rendszer az összes beérkezett önéletrajzot azonos formába alakítja, hogy azon már könnyebben elvégezhesse a szövegelemzést, a kulcsszavak keresését. Egyes szakértők szerint a jó önéletrajz segítségével ez a toborzási eszköz a legjobb 25%-ba teszi a megfelelő CV-ket, és a menedzserek ez alapján döntenek az interjúról, az első személyes bemutatkozásról. Ezzel már könnyen kiváltható a régebben csak papírmunkának számító feladat, amelyen az Excel-táblázatokba való manuális felvitel sem lendített túl sokat.

Az ATS elterjedtségéről szól az a beszédes adat, mely szerint az amerikai Fortune 500-as elitligába tartozó cégek mintegy 98%-a használja. Itthon is megvan a szoftver helye a toborzásban, hiszen bizonyos pozíciókra – a példátlan járványhelyzet okozta munkahelyek megszűnése idején különösen – még több jelentkező akad, mint előtte bármikor.

A mai, modern ATS rendszereket tehát kulcsszavak, korábbi munkahelyek és iskolai végzettségek nyilvántartására fejlesztették ki, hogy megtalálják a legjobb jelölteket. Végső soron ez az eszköz meghagyja a lehetőséget arra, hogy a HR toborzási munkatársai leginkább az emberekre tudjanak koncentrálni, és ne vesszenek el az adminisztráció útvesztőjében. Az automatizálás több területen segít: az állások meghirdetésében, a beérkezett elektronikus dokumentumok feldolgozásában, így az előszűrésben is. Ennek a folyamatnak a másik nagy előnye, hogy nem kell minden egyes új, meghirdetett pozícióra külön eljárást kitalálni, hiszen az ATS szabványosítja a toborzást, bármilyen állásról is legyen szó – elég egyszer „beállítani”.
Sőt, és ez már csak hab a tortán: a jelölteknek is sokkal jobb élményben lesz ezáltal részük, amely, mint tudjuk, az employer branding fontos részévé vált az utóbbi években.

Ügyfeleink mondták

 • HRmaster
  „Az átlátható jelöltadatbázis és a könnyen kezelhető felület nagyban leegyszerűsítette a toborzás menetét. Most már egyetlen kattintással látható, hogy hol tartunk a folyamatban. Mióta a HRmastert használjuk, könnyebben tudjuk követni a toborzást-kiválasztást az egész cégcsoportnál, valamint a részletes szűrők segítségével a korábban érdeklődő jelöltek közül is könnyedén tudunk válogatni.”

  N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.
 • HR szoftver
  „A HRmaster saját igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, innovatív program, egy igazán rugalmasan fejleszthető rendszer. Nagy segítség, hogy minden nyomon követhető és visszakereshető benne. A felület felhasználóbarát, könnyen kezelhető. Az önkiszolgáló megoldások rengeteg terhet levesznek a HR-esek válláról, így több idejük jut más, stratégiailag fontos feladatokra. Csak ajánlani tudom.”

  | Nemzetközi energetikai cég
 • Teljesítményértékelés.
  „Az Evolution Consultinggal 2017 áprilisa óta dolgozunk együtt, azóta a központi Adatközpont modul mellett a TÉR modul bevezetése előtt állunk. Mivel 14 cégből álló országos cégcsoportunkban »management report« célokra használjuk a szoftvert, szinte teljesen személyre kellett szabni. Ebben az Evolutiontől minden támogatást megkaptunk. Egy ekkora méretű cégcsoport esetében nélkülözhetetlen ez a szolgáltatási színvonal.”

  T. Zsófia | Euromedic
 • HR-megoldások egyetlen szoftverrel
  „Nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert célorientáltan és gyorsan dolgoztok, miközben jól és egyértelműen kommunikáltok, így könnyen megértjük egymást. Profi megoldásokkal segítitek a fejlődésünket a HR és a gyártás területén egyaránt, legyen szó teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről, képzések szervezéséről vagy szoftverfejlesztésről. Örömmel dolgozunk veletek a továbbiakban is.”

  E. Eszter | Bekomold Kft.
 • Az Evolution Consulting Kft. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a humánerőforrás-szoftverek terén innovatív megoldásokkal lépjen piacra
  „Olyan terméket kerestünk, amely személyre szabható és bővíthető, valamint az alapvető munkajogi elvárásoknak megfelel. A HRmaster ezeket az igényeket minden tekintetben kielégíti. A felhasználóbarát rendszer, a különböző szerepkörök és jogosultságok 3000 dolgozó munkáját teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá, az innovatív megoldások pedig elősegítik a szoftver folyamatos megújulását.”

  V. Viktória | Budapest Bank Zrt.
 • HRmaster szoftver fejlesztése során a hatékonyság és a rugalmasság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb alkalmazást hozzuk létre.
  „Időt és energiát takarítottunk meg a rendszer bevezetésével: jelentősen gyorsabb és könnyebb lett az adminisztráció, a munkaügyi papírok elkészítése, a bér- és erőforrás-tervezés, továbbá a szabadságok nyomon követése. Ezek mellett a riportoló modulnak köszönhetően búcsút inthettünk a korábbi Excel-tábláknak, és pár kattintással hasznos, megbízható adatokhoz jutunk például a HR-kontrolling és a fluktuáció témáját illetően.”

  Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.
 • A HRmaster egy olyan moduláris felépítésű szoftver, amely 18 összetevő segítségével támogatja a szervezet munkafolyamatait.
  „A HRmaster egyszerű, átlátható, funkcionalitását tekintve könnyen adaptálható volt a saját folyamatainkba. Azért ajánlom a szoftvert, mert személyre szabható, a fejlesztői csapatnak rugalmas a hozzáállása, továbbá egy magyar fejlesztésről beszélünk, amely elérhető közelségbe hozza a létrehozóit, akik nyitottak az új ötletek megvalósítására.”

  V. Albert | HSA Kft.

  Szeretne megismerkedni a HRmaster szoftverrel?

  Vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk az alábbi űrlapon megadott elérhetőségein keresi fel önt.
  Evolution Consulting Kft.
  • 3515 Miskolc
   Egyetemváros AFKI, 2.emelet
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HRmaster
  Kövess minket:

  HRmaster | Süti tájékoztató

  A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.